Witam, przez moje nie dbalstwo zostawiłem swojego diesla na wodzie w chłodnicy przez 2 dni mrozu :/ na 3 dzień zabrałem się za wymianę, sprawdziłem w zbiorniczku wyrównawczym stan skupienia wody, było w miare ok, lekka kra z góry - zagrzałem silnik, spuściłem wodę, zakręciłem wszystko i zalałem płyn, niby wszystko ok, jednak gdy po raz kolejny grzałem auto aby odpowietrzyć układ zauważyłem wyciek płynu z okolicy rozrządu, tu dodam że nie odpowietrzyłem układu ponieważ gdy tylko zobaczyłem ten wyciek od razu wyłączyłem silnik i zrezygnowałem z dalszych starań ;p dołączam zdjęcie na którym dość dobrze widać miejsce wycieku - cieknie z tej dziurki która jest powiedzmy że centralnie na środku zdjęcia
dodam że mój układ chłodzenia jest po dużych przejściach ;p wracając z holandii, przez około 700 km z dość duża prędkością wyciekał mi płyn, z 5 razy złapał temp powyzej 100 stopni przy ciągłym ruchu auta, po czym zatrzymywałem się i zalewałem go wodą bez zbyt długiego postoju (lałem wodę na gorący silnik ;/) no cóż, nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym wyciekiem, w sumie wydaję mi się że nie bo to było dość dawno (jakies 4 mieś. temu, przez ten czas jeździł na wodzie) a wyciek pojawił się dopiero teraz.
Poradźcie co z tym zrobić, czy wystarczy zatkać czymś tą dziurkę ? np nagwintować i zakręcić śrubą z jakimś termo uszczelniaczem ? lub zakleić jakimś sylikonem ? pozdrawiam ;]
Mnie to wygląda na uszkodzenie pompy płynu chłodniczego.Jedyne wyjście to wymiana pompy,koszt nie wielki,żadne reperowanie nic nie da jeśli reparaturka pompy puści!
10 najbezpieczniejszych samochodów - te modele koniecznie sprawdź! Przy podejmowaniu decyzji o zakupie nowego samochodu pod uwagę brane są różne kryteria. Cena, wyposażenie, opinia o marce są ważne, jednak często wpływ na ostateczną decyzję ma ocena bezpieczeństwa. Dzięki nowoczesnym ...
Unia Europejska zaostrza przepisy. Jakie czekają nas zmiany? Nowe przepisy zatwierdzone przez Parlament Europejski mają na celu znacznie poprawić jakość i niezależność badań homologacji pojazdów oraz wzmocnić kontrolę znajdujących się na unijnym rynku pojazdów. W jaki ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.