Opel astra 1.7 tds 96r - Wyciek płynu chłodniczego

24 Gru 2009, 16:22

Witam, przez moje nie dbalstwo zostawiłem swojego diesla na wodzie w chłodnicy przez 2 dni mrozu :/ na 3 dzień zabrałem się za wymianę, sprawdziłem w zbiorniczku wyrównawczym stan skupienia wody, było w miare ok, lekka kra z góry - zagrzałem silnik, spuściłem wodę, zakręciłem wszystko i zalałem płyn, niby wszystko ok, jednak gdy po raz kolejny grzałem auto aby odpowietrzyć układ zauważyłem wyciek płynu z okolicy rozrządu, tu dodam że nie odpowietrzyłem układu ponieważ gdy tylko zobaczyłem ten wyciek od razu wyłączyłem silnik i zrezygnowałem z dalszych starań ;p dołączam zdjęcie na którym dość dobrze widać miejsce wycieku - cieknie z tej dziurki która jest powiedzmy że centralnie na środku zdjęcia

Zdjęcie

dodam że mój układ chłodzenia jest po dużych przejściach ;p wracając z holandii, przez około 700 km z dość duża prędkością wyciekał mi płyn, z 5 razy złapał temp powyzej 100 stopni przy ciągłym ruchu auta, po czym zatrzymywałem się i zalewałem go wodą bez zbyt długiego postoju (lałem wodę na gorący silnik ;/) no cóż, nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym wyciekiem, w sumie wydaję mi się że nie bo to było dość dawno (jakies 4 mieś. temu, przez ten czas jeździł na wodzie) a wyciek pojawił się dopiero teraz.

Poradźcie co z tym zrobić, czy wystarczy zatkać czymś tą dziurkę ? np nagwintować i zakręcić śrubą z jakimś termo uszczelniaczem ? lub zakleić jakimś sylikonem ? pozdrawiam ;]
Grabaż88
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl
  • 25 Gru 2009, 12:21

Mnie to wygląda na uszkodzenie pompy płynu chłodniczego.Jedyne wyjście to wymiana pompy,koszt nie wielki,żadne reperowanie nic nie da jeśli reparaturka pompy puści!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)