Opel astra 1.7d brak ładowania

04 Sty 2010, 15:34

Witam mam problem z ładowaniem w oplu astrze 1.7 d 94 rok.Dziś odpaliłem samochód a kontrolka na czerwono i nie mam ładowania.Byłem już parę razy u mechanika sprawdził mi alternator niby jest sprawny .Wymienił regulator napięcia nadal nie pomaga.
dariusz..
Nowicjusz

Miejscowość: kujawsko-pomorskie
  • 04 Sty 2010, 16:12

Wygląda tak jakby nie było wzbudzenia(dioda strzelona),sprawdź też masę, czyli połączenie silnika z budą auta i kabel masowy akumulatora czy ma dobre połączenie z masą,sprawdź też same klemy czy dobrze łączą z biegunami akumulatora.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

04 Sty 2010, 19:02

Tamto poprawiłem i jest ok.Tera mam jeszcze jeden problem coś mi rozładowuje akumulator przez noc.Jak go naładuje to kręci , po nocy nie chce nawet ruszyć.Szczególnie podczas przymrozków.Gdy go wyjmowałem to koło 5/6 dni trzymał.
    dariusz..
    Nowicjusz

04 Sty 2010, 19:13

Być może coś go rozładowywuje albo np.jest mało elektrolitu(dolać wody destylowanej)lub akumulator nie jest już w dobrej kondycji (zużyty ,zasiarczony)i posiada już małą pojemność i nadaje się już do wymiany.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

04 Sty 2010, 19:49

Akumulator mam nowy firmy Banner. Ma on koło 6 miesięcy.
    dariusz..
    Nowicjusz

04 Sty 2010, 20:04

Jaki to silnik 1,7, Isuzu?
    Możesz mieć uszkodzoną diodę plusową i wtedy będzie się rozładowywał akumulator.
    W Isuzu kontrolka ładowania jest podłączona przez przekaźnik, ktory znajduje się na prawym słupku drzwi przednich.Jak to jest altternator obcowzbudny to trzeba sprawdzić bezpieczniki.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wirtualny salon Audi w Warszawie
      Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...

04 Sty 2010, 20:07

Mam silnik 1.7 Oplowski
    dariusz..
    Nowicjusz

04 Sty 2010, 20:13

Podłącz miernik pomiędzy ( - ) akum. a kleme ( - ) i zmierz napięcie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

07 Sty 2010, 14:16

nie mam miernika niestety. Mechanik naprawił alternator i było oki. Pojechałem do sklepu 4 km potem chcę odpalić i już kontrolka świeci..

[ Dodano: Pią Sty 08, 2010 13:44 ]
    jakieś płytka w alternatorze mi się spaliła bo nastąpiło zwarcie.Wiem że nie opłaca mi się tego naprawiać już.Będę zamawiał nowy alternator.
    dariusz..
    Nowicjusz