Opel Astra 2 cabrio - ubywa olej

14 Lip 2012, 22:31

Witam podobno normalna rzeczą jest ze Astry 16v lubia olej ale moja lubi bardziej :)

Silnik 16.16v - wymienilem olej
po 5000tys km zacząłem slyszec klekot zaworów - wkładam bagnet - susza jak w kambodrzy :) ale dioda jeszcze sie nie zaswiecila wiec do zera nie wypilo :)

Wlalem 4 litry do fulla i znow zrobilem 5 tys

cabrioleta kupilem w sumie na sezon wiec rok moze 2 bede go mial wiec nie chce pakowac kasy, czy dolewac olej i jezdzic czy moze zmienic na gestrzy, slyszalem ze bedzie mniej zjadal jesli tak to konkretnie na jaki, same nazwy 15w cos tam mi nie wiele mowia;/ obecnie jezdze na oplowskim 60zl-4l... 10w40
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

15 Lip 2012, 09:18

Firma zaleca oleje 5W30,nie wiem jaki tam masz dokładnie silnik,ale wiem,że do silników 1.6 wchodzi tam ok.3.5 litra oleju :D Dlatego ja na twoim miejscu pisząc o Kambodży wcale bym tego----> :D nie umieścił!Zresztą w Kamodży jest wilgotno jak ch...a! twój silnik przeżył katusze rodem z pustyni Gobi,raczej i możesz być pewnym,że już doszło do powstania rys na gładziach cylindrów,a to,że nie zatarłeś silnika,to Cud,możesz go zgłosić do Watykanu,pomożesz tym w szybszej beatyfikacji.To uważam za CUD!Powinieneś był zatrzeć silnik,jak nic!Niestety,masz najprawdopodobniej zjechane pierścienie i gładzie cylindrów,skoro dopuszczasz do sytuacji takiej,że w twoim silniku nie dość,że nie ma w ogóle oleju,to czasami jest go nawet minus ileś tam litra :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lip 2012, 15:29

Witam proboszcza Andrzeja !!! :wink:
Czytając "post" (kojarzy mi się z piątkiem) :) ,zastanawiam się czy parafianin Romuald nie powinien raczej zacząć się rozglądać za używanym silnikiem? Koszty naprawy własnego,mogą być wyższe niz wymiana. Nie wiadomo co tak naprawdę dostało po d... w środku.
Co proboszcz o tym sądzi?
:twisted:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lip 2012, 16:25

Czyli rozumiem ze lac olej i jezdzic az nie stanie tak?:)
RomualdPLN
Początkujący

18 Lip 2012, 17:34

Możesz popróbować jakiegoś "doktorka' do silnika ale to będzie tylko doraźne działanie. Rozkładanie silnika ,a do nich dojść musi ,to już będą koszty. Jak się policzy nawet to,że zdjęcie głowicy,to nowa uszczelka,wymiana gumek przy okazji,planowanie,to się już robi koło 5 stów... ,a gdzie reszta..? :?
Jeśli stać cię na dolewki,to ja bym na razie tak pojeździł ale problem się pogłębi niebawem. Tak więc trzeba coś postanowić i ...mieć plan! :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

18 Lip 2012, 21:54

Plan jest taki: pojezdzic rok i zmiec na porsche poxster cabrio:)
RomualdPLN
Początkujący

18 Lip 2012, 22:35

porsche poxster

kurde takiego to nawet w Zuffenhausen nie widziałem :?

ps.ale podejrzewam, że silniki Porsche jednak potrafią duużo spalic
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

21 Lip 2012, 10:48

Sympatyku,poxter cabrio, to poxter cabrio z odwróconym p na przedzie, o co na naszych pałyzgach nie trudno,jednemu wylatują plomby z zębów, a innym przewracają się literki na budach aut.Parafianinie mój ,Arturze,nic nie mogę dodać nic ująć,----trza medyka do tego silnika---,i tyle!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)