Opel Astra 2 czy inne auto 7-8 tys- głównie dojazdy do pracy

20 Cze 2013, 08:26

A co powiecie na [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
elek
Nowicjusz

Auto: Nie mam
0

20 Cze 2013, 08:45

elek napisał(a): co powiecie na [link do Otomoto wygasł] ... 77489.html

Masz jechać autem do pracy??? Tak napisałeś ...
A zgadnij czemu Meganka 1,6 16V kosztuje tyle co corolla e11 1,4 4-5lat starsza???
Czy dlatego że sprzedawca chce Ci zrobić prezent? Czy dlatego że auto jest brzydkie i nie docenione?? A może to ogłoszenie jest wyjątkowe?? A zaglądałeś na jakiekolwiek forum reni i tym podobnych wynalazków np. Astra do działu problemy techniczne żeby zobaczyć realnie co w trawie piszczy?? To wysil się wejdź na stronę toyota.klub.org.pl. i znajdź wpisy dotyczące tego auta a póxniej porównaj do Twoich typów.
Pisałeś coś że lubisz wdepnąć a sprawdzałeś które silniki lubią deptanie i mogą temu podołać dając Ci frajdę z jazdy i nie psuć się ?????

P.S.

Oczywiście nie brałem pod uwagę tego ile zarabiasz bo przy pewnym pułapie zarobków wydatki na serwis nie mają znaczenia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

20 Cze 2013, 10:08

To że na jednym forum będzie więcej tematów o problemach nie znaczy, że te auto jest bardziej awaryjne, bo jedno forum może mieć 5tys użytkowników a drugie 20tys co się realnie nie przełoży na porównanie awaryjności. Dodatkowo dla osoby która mało się zna na samochodach takie przeglądanie na "pałe" może tylko namieszać w głowie bardziej bo nie da się w kilka dni posiąść wiedzy na temat kilkunastu aut które ma się na oku, dodatkowo mając mało czasu :no:
elek
Nowicjusz

2

20 Cze 2013, 17:55

Megane to opcja warta rozważenia,ten z linku wygląda ładnie i może ma nawet oryginalny przebieg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

20 Cze 2013, 18:26

Niby fajne te meganki.
Jednak konstrukcja zawieszenia potrafi przyprawić o mdłości . Za miękko to wszystko zestrojone.
Pamiętam kiedyś wyjazdy ze znajomymi do Berlina, gdzie musiałam stawać dwa razy po drodze żeby mi tapicerki nie zarzygali.
Te same doświadczenia miałam jako pasażerka .
Zdjęcie
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998
0

20 Cze 2013, 21:43

elek napisał(a):To że na jednym forum będzie więcej tematów o problemach nie znaczy, że te auto jest bardziej awaryjne, bo jedno forum może mieć 5tys użytkowników a drugie 20tys co się realnie nie przełoży na porównanie awaryjności

Widzę że wszystko sobie mozna jakos wytłumaczyć .... tylko że jak z 5tyś uzytkowników 20% ma kłopoty z zacinającym się radiem albo skrzypiącym schowkiem a z 20tyś użytkowników reni 20% ma z rozpadającym się zawieszeniem to chyba optymizmem nie napawa...
Na forum tojki jest jescze dział przbiegów camry to jest dopiero ciekawostka jakie są tam wpisy, przeciętny właściciel super renaulta klasy safran to potraktuje to jak bajkę o zabarwieniu motoryzacyjnym.
elek napisał(a): Dodatkowo dla osoby która mało się zna na samochodach takie przeglądanie na "pałe" może tylko namieszać w głowie bardziej bo nie da się w kilka dni posiąść wiedzy na temat kilkunastu aut które ma się na oku

Ale za to w kilka dni mozna kupić śmiecia w którego bedziesz łożył kasę.
Jeżeli chcesz dokonać ważnego wyboru z punktu widzenia swojej kieszeni to nawet nie znając się na motoryzacji można wpisać na kompie [link do mobile.de wygasł] zobaczyć ile kosztują auta które nie wymagają ingerencji mechanika a ile kosztują auta na które trzeba łożyc kaskę. Jest to tam spotęgowane tym że siła robocza jest droższa niż w PL x2,5 więc wiadomo co bedzie lepiej trzymać cenę. Do tego chyba nie potrzeba filozofii. Oczywiscie mówimy o populusach.

elek napisał(a): dodatkowo mając mało czasu :no:

Jak sie ma mało czasu i pieniędzy to nie szukasz świecidełek psujadełek tylko bierzesz to co się nie psuje.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...

21 Cze 2013, 10:52

Tutaj w pełni zgodzę się z szybkim.
Ostatnio pisałam też o tym w przypadku Afy 156 .

Reasumując
Cena mówi sama za siebie

2002r. za 6.900
a i pewnie bez problemu da się stargować do 6.000

podobne typy
Laguna, scenic, Mondeo Astra Lancia Lybra itp.
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998
0

21 Cze 2013, 17:32

No własnie niech mi ktoś powie jak wygląda sprawa z Lanciami? Od niedawna zastanawia mnie to auto,jak wygląda awaryjność i ceny części?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
0

25 Cze 2013, 11:41

witam ja wlasnie pol roku temu kupiłem astre za mniej więcej za taka kwote i jak na razie jestem zadowolony powodzenia :)
pawelgacek
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 2008
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: opel astra 2
Silnik: 2.0 tdi 1o1km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
0

25 Cze 2013, 11:45

a ja kupiłem za taka kwote choć trochę szukalem
pawelgacek
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 2008
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: opel astra 2
Silnik: 2.0 tdi 1o1km
Rok produkcji: 1999
0

27 Cze 2013, 10:49

Dzięki :) cały czas szukam. Ostatnio pojawiła się też na celu toyota corolla 2000r 1.9d czyli ta francuska jednostka i też rozważam zakup takiego auta.

Tak jeszcze z ciekawości spytam, co powiecie o tych dwóch atutach ? Trochę niepokoi mnie niska cena.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
elek
Nowicjusz

0

27 Cze 2013, 11:24

Witaj!
Almera... Tutaj problemem może być korozja. Z resztą ...dziś w 10 latkach jest możliwa i to niezależnie od marki Czy to Ford czy Nissan czy Honda (szczególnie na tylnej klapie).
Co do Twojego dylematu. Astra II jest dosyć wdzięcznym samochodem i sam kiedyś chciałem ją kupić ale po obejrzeniu kilkunastu aut z ogłoszeń i to na żywo (jeżdżąc nimi) do 10 tys. odpuściłem sobie. Za cały komentarz do tej sytuacji niech posłużą słowa mojej żony (dla niej miało być to auto) która mi w tym oglądaniu towarzyszyła :"Chodź. Lepszym autem to myśmy tu przyjechali... Nie chcę gorszego auta niż tek które sprzedajemy" A przyjechaliśmy niezniszczalną Astrą I (możesz obejrzeć ja na foto klikając moje zdjęcia pod moim nickiem). Tak więc chętnie kupiłbym Astę II jakbym znalazł w dobrym stanie. Nie znalazłem. W zeszłym roku kupiłem Scenica i założyłem lpg. Po prawie roku i 15 tys km mogę powiedzieć,że nie jest to bezawaryjne auto ale nic poważnego nie zepsuło się. Tak więc raczej jestem na plus. Kupiłem go zawiedziony ofertą odsprzedaży na naszym rynku Astr II... :( Kupiłem od I właściciela ,a auto kupione było przez niego w salonie Renault w Poznaniu.
Wyczytałem tutaj o problemach z zawieszeniem Renault. :roll: Ciekawe,że ostatnio wymieniałem sprężynę z przodu i amortyzator jest jeszcze oryginalny i z nabitym rokiem produkcji!!! Ma sprawność 69 % a jest po przebiegu 190 tys km. poza tym z zawieszeniem nie mam żadnych kłopotów. Nie puka i nie stuka.
Tutaj muszę się zapytać MAGDA93 ile Renówek miałeś/łaś..?? :sly:
Oczywiście są modele Renault,które nie udały się jak Laguna II do 2004 (później wykluczono wiele wad).
Wracając do Astry II,to wybór powinien być pomiędzy niezniszczalnym 1,6 75 KM a 1,6 16v-100KM. Pierwszy ma opinię nie do zajechania ale nie jest wyścigówką .Drugi sprawnie przyspiesza i czasem lubi dolewki oleju (jak wszystkie silniki 16 v Opla w benzynie). Oba lubią lpg lecz do 75KM można założyć zwykłą instalację a nie sekwencję (nie ma wielopunktowego wtrysku). Warto też pamiętać,że 1,6 16v lepiej jest szukać do 2000r. Nowsze roczniki mają częstsze usterki osprzętu silnika jak alternator,cewki czy rozrusznik.
Jest jeszcze złoty środek ale trudny do kupienia .1,6 -85KM. Ma zalety obu opisanych wyżej silników i brak ich wad!!! :) Zwykłą 8 zaworową głowicę i wtrysk wielopunktowy.
Niestety był produkowany tylko przez półtora roku.Ciekawe dlaczego ? Ten silnik jest idealny do Astry II-ki. :yes:
Życzę owocnych poszukiwań.
Pamiętaj,że aut jest w ofercie sporo ale ...tylko 5% nadaje się do kupna. No chyba,że szuka się byle czego. :D
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
2

27 Cze 2013, 11:43

Acha.. :) .Dopiszę jeszcze słówko w temacie przydatności diesla dla Ciebie.
Kupowanie diesla dla dojazdów 7 km nie ma (jak sam dobrze wiesz) żadnego uzasadnienia. :yes:
Wystarczy tylko 1 argument np permanentne jeżdżenie (szczególnie zimą) niedogrzanym silnikiem diesla,spowoduje jego bardzo szybkie zużycie. Koniec i kropka. :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
0

27 Cze 2013, 12:13

Nie wierzę w to co czytam :shock: Astra i Megane to niedocenione wynalazki którymi strach jeździć bo się mogą popsuć? przecież takie Megane w 1999 było najpopularniejszym samochodem w Europie, Astra też ciągle w czołówkach sprzedaży, to też jedne z popularniejszych aut na naszych drogach, tym bardziej, że nawet jeśli nie należą do najmniej awaryjnych to rzadko kiedy psuje się coś co uniemożliwia jazdę.
Tym którzy dziwią się, że używane Renault czy Ford są znacznie tańsze niz analogiczne Audi polecam porównać sobie ceny wyjściowe tych aut, taka Meganka w 2002 kosztowała ciut ponad 40 000 zł, podobnie jak Astry a przykładowo A3 z podstawowym silnikiem blisko 80 000zł, jak po 12 latach Megane czy Astra kosztuje 8 000 zł a A3 14 000 to kto stracił więcej na wartości? 32 000 zł vs 66 000 zł to jest znaczna różnica a przecież Audi ciągle jest znacznie droższe.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000
1

13 Paź 2014, 11:59

Almera jest w porządku, choć ja kupiłem mocno używaną i na starcie musiałem wymienić akumulator. Kupiłem na [usunięta reklama] na szczęście części do tych starszych nissanów nie są takie drogie ;)

Nie reklamujemy się!!
Ostatnio edytowany przez Koniu, 14 Paź 2014, 18:47, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Tadeusz57
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: Audi A3
0