Witaj!
Almera... Tutaj problemem może być korozja. Z resztą ...dziś w 10 latkach jest możliwa i to niezależnie od marki Czy to Ford czy Nissan czy Honda (szczególnie na tylnej klapie).
Co do Twojego dylematu. Astra II jest dosyć wdzięcznym samochodem i sam kiedyś chciałem ją kupić ale po obejrzeniu kilkunastu aut z ogłoszeń i to na żywo (jeżdżąc nimi) do 10 tys. odpuściłem sobie. Za cały komentarz do tej sytuacji niech posłużą słowa mojej żony (dla niej miało być to auto) która mi w tym oglądaniu towarzyszyła :"Chodź. Lepszym autem to myśmy tu przyjechali... Nie chcę gorszego auta niż tek które sprzedajemy" A przyjechaliśmy niezniszczalną Astrą I (możesz obejrzeć ja na foto klikając moje zdjęcia pod moim nickiem). Tak więc chętnie kupiłbym Astę II jakbym znalazł w dobrym stanie. Nie znalazłem. W zeszłym roku kupiłem Scenica i założyłem lpg. Po prawie roku i 15 tys km mogę powiedzieć,że nie jest to bezawaryjne auto ale nic poważnego nie zepsuło się. Tak więc raczej jestem na plus. Kupiłem go zawiedziony ofertą odsprzedaży na naszym rynku Astr II...
![Smutny :(]()
Kupiłem od I właściciela ,a auto kupione było przez niego w salonie Renault w Poznaniu.
Wyczytałem tutaj o problemach z zawieszeniem Renault.
![Rolling Eyes :roll:]()
Ciekawe,że ostatnio wymieniałem sprężynę z przodu i amortyzator jest jeszcze oryginalny i z nabitym rokiem produkcji!!! Ma sprawność 69 % a jest po przebiegu 190 tys km. poza tym z zawieszeniem nie mam żadnych kłopotów. Nie puka i nie stuka.
Tutaj muszę się zapytać MAGDA93 ile Renówek miałeś/łaś..??
Oczywiście są modele Renault,które nie udały się jak Laguna II do 2004 (później wykluczono wiele wad).
Wracając do Astry II,to wybór powinien być pomiędzy niezniszczalnym 1,6 75 KM a 1,6 16v-100KM. Pierwszy ma opinię nie do zajechania ale nie jest wyścigówką .Drugi sprawnie przyspiesza i czasem lubi dolewki oleju (jak wszystkie silniki 16 v Opla w benzynie). Oba lubią lpg lecz do 75KM można założyć zwykłą instalację a nie sekwencję (nie ma wielopunktowego wtrysku). Warto też pamiętać,że 1,6 16v lepiej jest szukać do 2000r. Nowsze roczniki mają częstsze usterki osprzętu silnika jak alternator,cewki czy rozrusznik.
Jest jeszcze złoty środek ale trudny do kupienia .1,6 -85KM. Ma zalety obu opisanych wyżej silników i brak ich wad!!!
![Uśmiechnięty :)]()
Zwykłą 8 zaworową głowicę i wtrysk wielopunktowy.
Niestety był produkowany tylko przez półtora roku.Ciekawe dlaczego ? Ten silnik jest idealny do Astry II-ki.
Życzę owocnych poszukiwań.
Pamiętaj,że aut jest w ofercie sporo ale ...tylko 5% nadaje się do kupna. No chyba,że szuka się byle czego.
![Szczęśliwy :D]()