Opel Astra 2 G - 1.7 TD - problem z pompą wtryskową

05 Wrz 2013, 18:26

Witam. Autko zostawiłem na parkingu, aby coś zjeść. Po około pół godziny wróciłem i odpalił bez problemu, wycofałem z parkingu na drogę i wtedy zgasł. Nie dało rady go odpalić. Panowie pomogli mi go wepchnąć na parking. Zaholowany do mechanika stwierdził, że to pompa. Pompa została wymontowana i wysłana do pompiarza na oszacowanie naprawy. Po tygodniu dostałem odpowiedź, że to 3 600 zł, oczywiście zrezygnowałem i poszukałem pompy po regeneracji - koszt 1 600 zł, oczywiście zakupiłem. Zawiozłem mechanikom, wstawili i nadal nie odpala. Podłączyli pod komputer i wywala jakiś błąd ( nie powiedzieli jaki ). Potraktowali go samostartem i zaskoczył ale chodzi jak by chciał a nie mógł. Mechanicy walczą już 6 tygodni i powoli mam już dość - czy ktoś z Was mi coś podpowie ?
kod102
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 03 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra II G
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

05 Wrz 2013, 20:45

Kolego miałem podobny problem tylko że ja mam 1.7 DTL . Ja miałem tak że pojechałem do sklepu zostawiłem przychodzę nie odpalił . Zawiozłem pompę do regeneracji zrobił 1000zł i powiedział że było to spowodowane złym paliwem słabej jakości . Podobno te pompy są bardzo czułe na złą jakość paliwa. Nic nie oszukasz wlewając bajoro albo olej z biedronki . Te pompy tak mają w tych oplach . Następna rzecz poszły mi tzw "koniki" bo chyba przeskoczył rozrząd i żeby nie rozpieprzyło całego silnika te właśnie koniki się urwały i chodził na 2 baniaki. A żeby zapalił trzeba było kręcić z 1 min , i oczywiście nie równo chodzi to można zauważyć po silniku . Następną rzeczą gdy masz wszystko w porządku z silnikiem , i rozrządem to Jest taka wada w tych oploskich pompach że gdy braknie ci paliwa to już go nie odpalisz. Musisz jechać do mechanika żeby podłączył na wlot i powrót do filtra paliwa pompkę ręczną lub elektryczną żeby go odpowietrzyć. Sam się nie odpowietrzy :)
matrix1441
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Mitsubishi Colt LPG - instalacja gazowa firmy STAG
    W odpowiedzi na rosnące ceny paliw i duże zainteresowanie klientów w salonach Mitsubishi pojawił się model Colt LPG z wysokiej jakości instalacją gazową firmy STAG. Jednocześnie w ofercie jest już dostępny Colt 2012 ...