Opel Astra Classic 1.4; 16V (97)

06 Wrz 2009, 13:48

Witam, mam pytanie odnośnie Astry I. Nie jeździłem nigdy tym samochodem, mam okazje kupić, ale nie wiem czy warto w ogóle zastanawiać się nad tym autkiem. Może ktoś mający doświadczenie z tym samochodem w tej wersji silnikowej (1.4; 16V) mógłby napisać kilka słów o nim. Jak ze spalaniem i czy ten motor wystarcza, czy można w miare elastycznie się tym przemieszczać. z góry dziękuje.
BJFK
Nowicjusz

06 Wrz 2009, 20:20

Jako że dłuższy czas jeździłem z kolegą do pracy tymże samochodem z 99r to się wypowiem.
Silnik:
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, tak można go określić, jechał całkiem sympatycznie ale chcąc sprawnie wyprzedzać musiał dostawać 4,5 tyś obr, najbardziej było czuć że coś tam pod maską jest na 3 biegu - ładnie ciągnął już od 1,5 tyś obr/min,
Awarie to typowe usterki raz zdarzyło się że padła uszczelka pod głowicą można powiedzieć bez przyczyny.
Spalanie to ciekawa strona tego silnika:
niby 82 konie powinno radzić sobie nieźle jednak do 1.6 mu sporo brakuje, różnice są wyraźnie widoczne a w spalaniu niemalże niewidoczne 1.4 przy emeryckiej jeździe spala mniej więcej mieszanie 7.5l/100 km a 1.6 tyle samo a nawet raz zdarzyło się mniej.Jednak co mnie najbardziej boli w nim to wyraźne ogniska rdzy w 10 letnim samochodzie, ogólnie dbanym, szanowanym i cały czas garażowanym.
stasiowski121

07 Wrz 2009, 08:25

Stasiowski Ty piszesz o 1,4MPI 82 KM a kolega pyta o Ecoteca 1,4 16V 90KM ;) Ecotec jest żywy jak dostanie troszkę obrotów. Lubi łyknąć trochę oleju, paliwa też sobie nie żałuje :P Astra F fajne autko - sam się nad nim zastanawialem ale jak już 1,4 to właśnie ten MPI co Stasiowski pisze albo 1,6 8V LPG :D
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Wrz 2009, 08:44

Najlepszą dynamikę ma ten 1,6 16v,a spalanie prawie identyczne jak 1,4 16v. Obie wersje z 16v wymagają dolewek oleju i jest to normalne.Do gazu najlepsze są wersje z 8 zaworową głowicą i w tych autach nie problemów z braniem oleju (no chyba że silnik się kończy).U mnie w domu żona jezdzi kombi Astrą I ze zwykłym 1,4 i to na gazie. Auto ma 150 tys. prawdziwego przebiegu (sam je kupiłem od pierwszego właściciela w Niemczech) i było serwisowane. Pomimo rocznika 95/96 nie ma nigdzie nawet grama rdzy (może dlatego,że było cały czas garażowane) sam się śmieję,że zapomniało zgnić... :smile: .Na gazie jezdzi bardzo dobrze ale o ile jazda na trasie wypada ekonomicznie ok7,5l gazu na 100 km,to po poznańskich popołudniowych korkach wynosi ok.12,5l LPG. Na benzynie byłoby to raczej nieco mniej,bo oczywiście nie mamy sekwencji ale zwykłą instalację do jednopunktu.Generalnie nie jest to złe auto (no i żona się przyzwyczaiła...) poza tym że brakuje nieco mocy przy wyprzedzaniu.Za to zalety przewozowe w Astrze I kombi są jej mocnym plusem.Podróżuje się też raczej wygodnie.Uważam,że za takie nieduże pieniądze jest to w tej chwili jedna z lepszych propozycji na rynku aut używanych.Nie bez znaczenia jest też to,że można przebierać w ofertach kupna do woli ,bo Astr jest sporo z czego lwia część jest już wyposażona w LPG,poza tym Astra jest tania w naprawach i z powodu prostej budowy nie psuje się często.Oczywiście o auto trzeba dbać,to warunek !!! :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Wrz 2009, 12:15

Silnik 1.4 16v ma 90 KM i to wystarczy na taki samochód. Chyba, że ktoś już oczekuje bardziej sportowych wrażeń. Ma siłę, lekko da się osiągnąć 140 km/h, więcej to już trzeba go cisnąć.

Ja mam do czynienia z Astrą II i tym właśnie silnikiem.
Lepszy jest 1.6 16v, bo ma 100 KM, co czuć, a spalanie właściwie takie samo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Wrz 2009, 21:00

dzieki za informacje. samochód kupiłem i musze powiedzieć, że motor sprawuje się dużo lepiej niż myślałem ;) może i demon szybkości to to nie jest, ale ładnie się zbiera, śmiało i sprawnie można wyprzedzać. jak ktoś wcześniej napisał: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;
BJFK
Nowicjusz