Opel astra - Czyja wina ? Co robić? Stłuczka

10 Sty 2016, 22:14

Witam,
W dniu dzisiejszym miałem stłuczkę. Sprawa wyglądała następująco:
Wyjeżdżałem z parkingu przy drodze , stałem pod kątem 60 stopni do jezdni. Włączyłem wsteczny,prawy kierunkowskaz. Sprawdziłem lewą stronę ( czy aby nikt na miejsce po mojej prawej nie chce wjechać) i swój pas po którym chciałem jechać po czym ruszyłem. Ruszyłem i bach stłuczka. Okazało się że pani z przeciwnego kierunku skręcała na ten parking a ja jej nie zauważyłem. Trafiłem ją prawym zderzakiem w końcówkę tylnych lewych drzwi i tylne lewe koło Na ten moment wydaje się, że to moja wina prawda?
Ja też tak myślałem, a jako że pani nie chciała robić kłopotu nie wezwaliśmy policji tylko spisaliśmy oświadczenie, uznałem swoją winę i się rozstaliśmy. Jednakże po tym jak pani odjechała zauważyłem że w tym miejscu jest podwójna linia ciągła (!), a więc pani nie mogła skręcić w lewo na parking. Według mnie, oznacza to że wina leży po stronie tej Pani. Niestety, na oświadczeniu umieściliśmy szkic, na którym widać ze w tym miejscu jest linia przerywana (wiem moja głupota nie sprawdziłem tego a oświadczenie pisaliśmy w pobliskim sklepie, nie widziałem dokładnie miejsca zdarzenia). Jednak mam dowody w postaci zdjęc w którym miejscu stoją samochody, przez co widać że Pani aby znaleźć się w tym miejscu musiała przejechać linię ciągłą jak również 4 świadków (pasażerowie mojego auta). W tym miejscu jest także monitoring. I tutaj pada moje pytanie : Wina leży po stronie mojej czy tej Pani? Czy da się zrobić coś z tym oświadczeniem? Odwołać lub zmienić? Podpisywałem je w stresie, jestem młodym kierowcą i byłem przekonany że to moja wina.
fresi
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 11 2015
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6 105 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

11 Sty 2016, 10:06

Jeżeli cofałeś, to wina jest twoja. Bezdyskusyjnie. Jednak owa pani może być współwinna - w ustawie PoRD jest artykuł, który mówi, że masz prawo uważać, że każdy inny uczestnik ruchu będzie przestrzegał przepisy obowiązujące w tej ustawie. Tak więc miałeś prawo nie spodziewać sie tej pani w tym miejscu - popełniła wykroczenie, które doprowadziło do kolizji.
Nie wiem jak wygląda sprawa z ubezpieczycielem - pani pewnie już zgłosiła szkodę u twojego lub swojego ubezpieczyciela. Jeżeli chcesz sprawę ciągnąc, to skontaktuj się z ubezpieczycielem i przedstaw sytuację. Poinformuj, że szkicu zdarzenia jest błąd w postaci linii przerywanej. Skontaktuj się też z ową pania i ją poinformuj o tym. Możesz zaproponować współwinę i każdy z uczestników naprawia auto na swój koszt. A jak pani się nie zgodzi, to przespaceruj sie na policję i wyjaśnij cała sprawę.
dodam, że tak czy inaczej ty tez będziesz winny i zapewne dostaniesz mandat, którego możesz nie przyjąć i wówczas winnego kolizji orzeknie sąd. Nie wykluczone, że winna będzie ta pani, ponieważ to ona była sprawcą całego tego zamieszania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2016, 11:15

Miałem podobne zdarzenie, więc jestem na bieżąco. Wina jest Twoja ewidentnie, to że ta Pani przekroczyła linię skutkowało by tylko mandatem dla niej, dla ubezpieczycieli bez zmian. W moim przypadku to ja przekroczyłem linię bo omijałem uszkodzone auto-100 mandatu dla mnie , a winny sprawca oczywiście, dostał jeszcze 600 za spowodowanie kolizji. Moim zdaniem nie ma co drążyć tematu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 4 Coupé 2012
    BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...
    Toyota ProAce - nowy samochód dostawczy
    Toyota ProAce będzie odpowiedzią koncernu na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na lekkie pojazdy użytkowe średnich rozmiarów. Nowy model będzie dostępny z możliwością wyboru dwóch długości i dwóch ...