REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
sm76 napisał(a):...Otóż zrobiłam remont silnika w Astrze 1.8 16 V (strasznie kopcił) - wymiana pierścieni, głowica zregenerowana, wszystkie uszczelki nowe. Po złożeniu okazało się, że nadal kopci. Ciśnienie na wszystkich garach jest super jak to mechanik stwierdził. Proszę podpowiedzcie mi co może być jeszcze nie tak...
sm76 napisał(a):Jest to opel Astra 1.8 16 V rok 1998 przebieg nie pamiętam.
Dym był i jest biały ale śmierdzi przepalonym olejem. Brał dużo bo 1 l na 1000 km.
Teraz nie wiem czy bierze olej bo dopiero został odpalony i dymi, dlatego piszę. Dymi jak się przygazuje na wolnych obrotach nie ma takiego dymu.
Płynu chłodzącego nie ubywało a teraz nie wiem ale chyba nie ( zrobiono dopiero 20 km i teraz stoi znów rozebrany, żeby znaleźć przyczynę )
Uszczelniacze zostały wymienione.
Ciśnienie w 1 i 4: 11,5 i 12,0. A w 2 i 3 to mechanik nie mógł utrzymać aparatu w ręce.
sm76 napisał(a):A może pęknięta głowica w kanale olejowym?
sm76 napisał(a):Między cylindrem a tłokiem nie ma dużego luzu, tłoki wchodziły dość ciężko (nie wsunęły się bez oporu).
pocieszny napisał(a):...a może nie dotarty silnik po szlifie?...
pocieszny napisał(a):...kompresja po szlifie główicy i tulejowaniu może być większa od zakładanej fabrycznie