Opel Astra F 1.6 16v problem z temperaturą silnika

28 Kwi 2017, 16:48

Witam serdecznie, mam problem ze swoim autem tj. Opel Astra F 1.6 16V 97r. Zdaję sobię sprawę, że to nie Polonez jednak moje Daily więc jeśli ktoś się zna, proszę o pomoc.
Opis problemu: generalnie auto ma problem z temperaturą silnika i jej wahaniem się, podczas jazdy auto nagrzewa się do około 90 stopnii, następnie po tym temperatura zaczyna się wahać pomiędzy 70,75 stopnie a około 85-90 stopni i tak dalej się waha. Nastepnie na postoju silnik nagrzewa się do ponad 90 stopnie, około 100-105 i wtedy załącza się wentylator, który obniża temperaturę silnika. Wobec tego w aucie został wymieniony termostat- problem nie uległ zmianie, więc zareklamowałem to i w aucie został wymieniony termostat na inny- problem dalej jest taki sam.
Nadmieniam, że płyn chłodniczy nie ubywa, a z nawiewów bocznych leci ciepłe powietrze, a z nawiewów środkowych zimne/letnie.
Co to może być? CZy to może być wina np. czujnika temperatury lub samego wskaźnika?
Dziękuje z góry za wszystkie rady. W razie dodatkowych pytań, będę udzielał więcej informacji.
adriant
Nowicjusz

Auto: brak

29 Kwi 2017, 01:39

Uklad chlodzenia dobrze odpowietrzony?Jesli tak,moze byc problem z pompa
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Prawidłowe ułożenie dłoni na kierownicy
    Aż 30% polskich kierowców przyznaje, że w czasie jazdy trzyma kierownicę tylko jedną ręką – wynika z ankiety zorganizowanej we współpracy Szkoły Jazdy Renault i serwisu Motoryzacja w portalu Interia.pl(1572 ...