Opel Astra F 1.6-Jechałem 30km bez korka oleju. Pod maską zalane.

13 Kwi 2019, 12:23

Witam. Mam problem. Otóż przy dolewaniu oleju zagapiłem się i zapomniałem zakręcić korka wlewu oleju i tak przejechałem około 30 km. Gdy zobaczyłem, że coś cieknie otworzyłem maskę i większość elementów jest ufajdana w oleju. To co się dało wytrzeć szmatką to wytarłem. Mam pytanie czy w tej sytuacji muszę myć silnik? Jeżeli tak to jak to zrobić? Kupiłem nowy korek zakręciłem to obejdzie się bez mycia i olej który został i którego nie mam jak wyczyścić z czasem "wyparuje" i będzie wszystko normalnie czy grozi to jakimiś konsekwencjami?
Proszę o poradę :)
Proszę o darowanie sobie zbędnych komentarzy.
PGFT00
Obserwowany

• 13 Kwi 2019, 12:34

Olej nie odparowuje, najlepiej umyć cały sinik bo cały syf będzie Ci się kleił do tego rozchlapanego oleju i niedługo silnik będzie wyglądał jak wyciągnięty z kałuży szamba. Podjedz gdzieś do warsztatu i za 5 dyszek Ci wymyją gorącą wodą. Możesz to też sam zrobić kupujesz jakiś płyn do mycia silników czy felg i opryskiwacz, jedziesz na myjnię na odpalonym silniku zlewasz obficie płynem całą komorę silnika odczekaj 2-3 minuty i lejesz gorącą wodą. Trzeba zachować ostrożność przy układzie elektrycznym żeby nie pozalewać tego za mocno.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Maj 2019, 12:05

Kao napisał(a):Możesz to też sam zrobić kupujesz jakiś płyn do mycia silników czy felg i opryskiwacz, jedziesz na myjnię na odpalonym silniku zlewasz obficie płynem całą komorę silnika odczekaj 2-3 minuty i lejesz gorącą wodą.
    Silnik lepiej umyć jak jest wyłączony i warto takie elementy jak akumulator, sterownik, bezpieczniki osłonić dodatkowo przed zalaniem. Na myjniach często jest zakaz takiego mycia i można zapłacić karę bo wszędzie są kamery. Więc chyba jeżeli sami nie mamy garażu to najlepiej podjechać gdzieś gdzie nam to zrobią i nie będziemy musieli kupować tez żadnych środków.

Jak kiedyś myłem silnik też zimną wodą i wyszło ok oczywiście silnik musi być wtedy zimny. Preparaty do mycia silników są z reguły mocne i wszystko ładnie schodzi.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sztuka jazdy w warunkach zimowych
      Opady śniegu mają ogromny wpływ na warunki panujące na drodze – do tego stopnia, że niektórzy mało doświadczeni kierowcy zimą wolą zostawić samochód w garażu. Taki krok nie jest jednak konieczny, choć ...
      Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
      Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...