OPEL ASTRA F (1997) Problem z automatyczną skrzynią biegów

13 Maj 2013, 22:23

Witam Was bardzo serdecznie. Mam problem z automatyczną skrzynią , albowiem po odpaleniu samochodu ( zazwyczaj po nocnym postoju pod domem) i wrzuceniu go na jakikolwiek bieg zapala się kontrolka ''S'' , która miga. Zgasa ona po przejechaniu kilku metrów i ponownym odpaleniu silnika. Potem jest już wszystko w normie i skrzynia działa bez zarzutu. Ktoś wie może co może być przyczyną ? Miał ktoś może ten sam problem ?
Druga sprawa: jaki olej lać do owej skrzyni ? Jest to autko po lifcie z 1997 r , wiem tylko , że filtr oleju skrzyni biegów jest niewymienialny. Z góry dziękuję za pomoc :)

Szerokości i przyczepności chopy :)
lukaseekk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 1975
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 16V 100km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

13 Maj 2013, 23:04

lukaseekk napisał(a):Witam Was bardzo serdecznie. Mam problem z automatyczną skrzynią , albowiem po odpaleniu samochodu ( zazwyczaj po nocnym postoju pod domem) i wrzuceniu go na jakikolwiek bieg zapala się kontrolka ''S'' , która miga. Zgasa ona po przejechaniu kilku metrów i ponownym odpaleniu silnika. Potem jest już wszystko w normie i skrzynia działa bez zarzutu. Ktoś wie może co może być przyczyną ? Miał ktoś może ten sam problem ?
Druga sprawa: jaki olej lać do owej skrzyni ? Jest to autko po lifcie z 1997 r , wiem tylko , że filtr oleju skrzyni biegów jest niewymienialny. Z góry dziękuję za pomoc :)

Szerokości i przyczepności chopy :)

Filtr jest wymienialny tylko że trzeba by rozłożyć skrzynie. W tych astrach można odczytać błędy za pomocą spinacza z tego mi się wydaje. Na bank na jakichś forach znajdziesz instrukcje jak to zrobić. Poszukaj. Z tego co pamiętam tam wystarczało czyszczenie czegoś i wymiana oleju...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993