Opel Astra F - nierówna praca po odpaleni zimnego silnika

24 Gru 2014, 16:16

Witam,

Proszę o poradę, gdyż mam problem z silnikiem po odpaleniu go jak jest zimny.

Chodzi o to, że jak odpalam silnik, po dłuższym postoju (np. po nocy) to wtedy przez jakieś 5 sekund silnik jakby nie mógł się rozruszać, troszkę trzęsie i męczy.

Po około pięciu sekundach pracuje już normalnie. Na ciepłym silniku pali na dotyk. Spadku mocy i innych problemów nie zauważyłem.

Co to może być?

Silnik 1.4 benzyna, 60 KM.
radus124
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

24 Gru 2014, 17:37

Zerknij na poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku, czy czasem go nie ubywa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Gru 2014, 20:26

Płynu ubywa, ale wydaje mi się, że to przez dziurkę w chłodnicy, którą ostatnio zlokalizowałem. Płyn nie ubywa w szybkim tempie. A jaki wpływ na to co pisałem mógłby mieć ubywający płyn?

A jeśli chodzi o uszczelkę pod głowicą wydaje mi się, że jest ok, gdyż auto na mocy nie straciło, olej jest czysty, pod korkiem nie ma masełka, a w zbiorniczku wyrównawczym nie ma bąbelków.
radus124
Nowicjusz

24 Gru 2014, 23:21

radus124 napisał(a):A jaki wpływ na to co pisałem mógłby mieć ubywający płyn?
Płyn przez noc mógłby dostawać się do cylindrów i rano paliwo mieszając się z płynem powoduje trudności w uruchomieniu silnika.
Masz LPG?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Gru 2014, 02:52

LPG nie mam, silnik zasilany wyłącznie benzyną. A to przedostawanie się płynu nie dawałoby innych objawów?
radus124
Nowicjusz

25 Gru 2014, 12:06

radus124 napisał(a):LPG nie mam, silnik zasilany wyłącznie benzyną.

Odpada więc gaz w cylindrach.
radus124 napisał(a):A to przedostawanie się płynu nie dawałoby innych objawów?

Jeżeli jest to mały przeciek, który powoduje przedostawanie się małej ilości płynu do cylindra przez całą noc, to jedynym dodatkowym objawem może być chmurka białego dymu po uruchomieniu silnika, ale o obecnej porze roku cieżko stwierdzić czy to tego przyczyna, bo teraz to prawie wszystkie auta kopcą na biało po uruchomieniu silnika. Dodatkowo dochodzi to, że silnik jest cięzko uruchomić, a więc ten płyn z cylindra jest wydalany do układu wydechowego, mimo, że silnik nie zaskoczył. A jak już zaskoczy, to tego płynu w cylindrze nie ma. Dlatego przy małym wycieku trudno to stwierdzić.
Powodem może być wiele rzeczy - czujnik temperatury płynu chłodzącego - np. mimo, że płyn ma 5 stopni, to czujnik pokazuje, że ma np. 30 stopni. Sterownik podaje mniejsze ssanie i już jest problem. Na myśl przychodzi mi też czujnik położenia wału, ale ten świrowałby raczej cały czas, a nie tylko na zimnym silniku przez kilka odpaleń.
Problem może być np. tylko z jednym cylindrem. Albo dwoma. Po pierwszej nieudanej próbie uruchomienia silnika po całonocnym postoju można odkręcić świece i sprawdzić, czy któraś nie jest mokra. Zerknij też na filtr powietrza, czy nie jest zabrudzony i wilgotny. Podczas jazdy sprawdz też reakcję silnika jak się zachowuje po wciśnięciu pedału gazu nieco głębiej - czy zbiera się żwawo, tak jak kiedyś, czy ma jakieś przycięcie, rozpędza się wolniej niż kiedyś.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Transport ponadnormatywny i jego początki
    Pojazdy przewożące ciężkie i duże ładunki istniały już w XIX w., jednak dopiero pod koniec lat 20. ub. w. pojawiły się przyczepy, naczepy oraz odpowiednie ciągniki, które można uznać za protoplastów współcześnie ...

25 Gru 2014, 13:57

Jeśli chodzi o jazdę, to przy tej mocy silnika rozpędza się bardzo dobrze. Nie zauważyłem żadnych spadków mocy. Rozpędza się tak jak zawsze. Przy dodawaniu gazu, samochód płynnie nabiera prędkości.

Nie zdarzyło mi się, żeby samochodu nie udało się odpalić, odpala zawsze tylko z tym defektem, który opisałem wcześniej.

Czy wymiana świec i tego czujnika jest skomplikowana w "F-ce"? Gdzie ewentualnie umiejscowiony jest ten czujnik?

Filtr powietrza wydaje się suchy.

Z podstawowymi sprawami sobie radzę, niedawno wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów. Pytam, ponieważ zastanawiam się czy sam mogę się tego podjąć. Klucz do świec też mam.
radus124
Nowicjusz

25 Gru 2014, 17:33

sprawdź czy nie masz wody w odmie i czy cienki wężyk od niej ma drożny króciec.
andrzej_124
Stały forumowicz

25 Gru 2014, 18:51

W której części silnika mogę to znaleźć?
radus124
Nowicjusz