Opel Astra F - opony zimowe 175/65 R14

21 Paź 2012, 19:47

Witam. Posiadam Opla Astrę F 1.4 16v. Zima zbliża się do nas wielkimi krokami a moje wielosezonowe opony są w stanie podchodzącym pod krytyczny. Rozważam między dwoma kompletami opon - Michelin Alpin A4 ([link do Oponeo wygasł]) a Pirelli Snowcontrol Serie III ([link do Oponeo wygasł]). Wymiary opon 175/65 R14. Które z nich bardziej byście polecali ze słuchu albo z własnych doświadczeń? Styl jazdy raczej przez zimę spokojny ale często będę ruszał w trasy po drogach krajowych, autostradach itp. Polecacie może jeszcze jakieś inne? Z góry dzięki za pomoc :)
januszwpr
Nowicjusz

Miejscowość: Piastów
Prawo jazdy: 24 09 2011
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.4 Ecotech 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

22 Paź 2012, 17:10

Z moich doświadczeń polecam bardziej Michelin lub Vredestein. Drogie ale bardzo dobre gumy.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

22 Paź 2012, 17:17

Witaj !

Masz tu na dole znalazłem Ci testy tych opon :
Michelin Alpin A4
[link wygasł]

Pirelli Snowcontrol Serie
[link wygasł]

Porównaj i podejmij decyzje, bo zima za pasem :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

22 Paź 2012, 19:31

Ewentualnie myślałem jeszcze nad Nokianami W+ - ojciec ma w S-klasie i dobrze mu się sprawują ale to w sumie tona różnicy na wadze, dwukrotnie więcej koni i napęd na tył. Wstyd się przyznać mam aktualnie wielosezonowe Michaeliny - sprawowały się świetnie przez 87tyś km wciągu 14 lat ... ale zaczyna mnie znosić na mokrych nawierzchniach mimo dobrego bieżnika. Wulkanizator powiedział, że przez tyle lat już sparciały więc trzeba zadbać o bezpieczeństwo, tym bardziej, że zima tuż tuż :)
januszwpr
Nowicjusz

Miejscowość: Piastów
Prawo jazdy: 24 09 2011
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.4 Ecotech 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994

23 Paź 2012, 11:11

Do 90 KM nie potrzeba w/g mnie takich inwestycji - frigo2 da radę, a kaska w kieszeni zostaje.. Chwalą też barumy lub savy. Ale jesli jesteś zdecydowany na duże wydatki - nie ma sprawy ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Salon Volvo 100 km od koła podbiegunowego
    Samochody Volvo od ponad 85 lat powstają w Szwecji, kojarzącej się z surowym, polarnym mrozem i śniegiem. Najdalszy salon tej marki znajduje się w miasteczku Gällivare . Miejscowi twierdzą, że to tylko 4 godziny drogi ...