Opel Astra f pytania przed zakupem

18 Lis 2010, 23:30

Jak zaczniesz dokładać wspomaganie, zaraz klimę, elektrykę to się okaże, że taniej i prościej było kupić auto już z wyposażeniem ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

18 Lis 2010, 23:47

No to wiadome,zależy kto co chce.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lis 2010, 17:04

ja bym jednak wolał zaznać trochę "luksusu" :D i mimo wszystko rozglądam się też za innymi markami. (tym bardziej, że za kompletnego golasa z opla wydaje mi się trochę drogo) Ostatnio widziałem ogłoszenie tego typu:
"Sprzedam FIAT MAREA WEEKEND 1,6 16V z GAZEM o mocy 103 KM, rok produkcji 1998, przebieg 187 000 km. Wyposażenie: Wspomaganie kierownicy, Centralny zamek, Autoalarm z pilotem, Poduszka powietrzna, Elektryczne szyby, Radio+CD, Immobilizer, Reflektory soczewkowe, Lakier metallic,
Z uwagi iż auto jest z 1998r informuje że nie jest w stanie idealnym posiada normalne ślady użytkowania. Samochód użytkowany prywatnie.

Sugerowana cena/pensja:
5500 "

Co możecie powiedzieć o tym samochodzie? czy warto zawracać sobie głowę fiatem w tej cenie (i pisać do właściciela o przesłanie fotek)? Powiem szczerze, że z zewnątrz mi się podoba :) w środku tak na pół :D ale do najbrzydszych nie należy. Szukając trochę na autocentrum opini o tym samochodzie trafiłem na jedną w której właściciel "jechał" po samochodzie po całości (niby był jedynym właścicielem) Co powiecie o tym silniku ?
Patrzę jeszcze za nubirą 1.6 w gazie ale na takie coś ciężko trafić :) a 2.0 to jednak nie dla mnie (opłaty + spalanie- co prawda lpg ale zawsze;P) Ale do sedna. Przeglądając wszystkie oferty z WLkp trafiłem na takie cos

[link do Otomoto wygasł]

normalnie "igły" mnie nie interesują ale opis tej mi się bardzo spodobał :) bo przecież silnik 2.0 to tylko do starszego pana na wyjazdy do kościoła ;D
Ostatnio edytowany przez Brynio, 24 Lis 2010, 02:15, edytowano w sumie 1 raz
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1998

21 Lis 2010, 18:10

Ja zazwyczaj o Marei słyszałem pozytywne opinie.Jedynie co to te 103KM może być troche mało jak na taką bude.A co do Nubiry z linku to niewiem czy ona taka dobra jest bo to ogłoszenie widziałem już jakiś 2-3miesiące temu (ten sam sprzedający).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lis 2010, 18:25

widzisz ta nubira to tak na poprawę humoru :) osobiście nie szukam okazji i nie mam jakoś zaufania do samochodów z Niemiec z przebiegiem 200 tys :P Ostatnio nawet dzwoniłem z czystej ciekawości do gościa który za astre 2 z 1999 roku 1,6 wołał 7 tys z "groszem". Jak usłyszałem, że 5 lat temu sprowadzona z Niemiec i ma 210 tys przebiegu to podziękowałem (jakoś za niska cena i za dobre wyposażenie).
Co do silnika to wolałbym nie przekraczać 1.6 ze względu na cenę części/ opłat jak i samego spalania. Zdarza mi się jeździć taty kombi z silnikiem 1.9 D (90km) i to mi do mojej jazdy w zupełności wystarcza. Powiedz mi co o tym silniku sądzisz bo kiedyś obiło mi się o uczy, że któryś z fiatowskich silników jest bardziej awaryjny.
Aaa i bym zapomniał jak wygląda sprawa rudej w takiej marei ?? Bo mimo, że lubię "bawić" się szpachlą :mrgreen: to w "nowym" autku nie chciałbym robić tego zbyt szybko
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lis 2010, 18:44

Awaryjne fiatowskie silniki to przychodzi mi na myśl 1.4 które było w Bravie (Brava/Bravo) i niewiem gdzie jeszcze,tam były problemy ze smarowaniem w silniku.
Z tego co wiem to Marea jest w dość dobrym ocynku a jeśli gnije to wiadomo,była bita.
A co do tych przebiegów to różnie bywa,jednemu nie przeszkadza grubo ponad 200tys.km a z koleji drugi woli jak ma na liczniku nie więcej niż 150tys.km.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...

21 Lis 2010, 19:21

dobrze słyszeć, że miała ocynk ;) w moim peugeocie z 88 też mam ocynk i nie gnije tam gdzie nie był bity :) (czyli na dachu :cool: ) Co do awaryjnych fiatowskich silników to właśnie chodziło mi o te z bravo/brava (chyba nawet na tym forum ktoś to napisał) i nie wiedziałem czy aby o ten nie chodzi. Wiesz może coś o przypadłościach fiatów?? Co najczęściej się w nich psuje ?
Szczerze teraz mam w domu 2 fiaty: cc 700 i malucha i oba chodzą dobrze, z tym, że cc zostało kupione okazyjnie po rodzinie by właśnie malucha zastąpić:)

Co do samego przebiegu to wiem, że jeśli się dba o samochód to się nim pojeździ, z tym, że w przebiegi 210 tys samochodów które byłe 5 lat temu w Niemczech nie wierzę bo tyle to one mogły mieć raczej wyjeżdżając z Niemiec :)
Nie mniej jednak miło by było widzieć 1 jako pierwszą na liczniku :) Bym zapomniał... możesz się jakoś ustosunkować do ceny tego fiata ?? Warto w tej cenie zwracać na niego uwagę czy po prostu nie za te pieniądze ??
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lis 2010, 20:32

Auto jak z Niemiec wyjeżdza to jeszcze ma te 210tys na liczniku ale jeśli idzie już u nas na sprzedaż to przebieg jest sporo mniejszy.
Marea za 5500zł no może być ok.
A co do słabych punktów Marei to poczytaj tutaj [link do autocentrum.pl wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

21 Lis 2010, 21:09

patrząc tak na szybko to z usterkami nie jest tak źle :)
No jedynie co do alternatora się zmartwiłem bo już mam dość problemów z prądem.
Przebieg 210 mnie nie przeraża. Z tą astrą 2 bardziej chodziło mi o "nierealność" przebiegu. Pół biedy gdyby było to auto krajowe, ale jak usłyszałem, że auto 6 lat jeździło u "sąsiadów" po czym zostało sprowadzone i u nas jeździło kolejne 5 lat to raczej w taki przebieg wierzyć mi się nie chce. Tym bardziej, że auto miało bogate wyposażenie (klima, 4 poduchy, elektryka itp), cena (coś koło 7500) wydała mi się podejrzana ;)
Wracając do marei z ogłoszenia to przebieg 187k km o ile jest autentyczny mnie nie przeraża. Powiedziałbym nawet, że w sam raz :D Jeśli już pisze o fiaciku to powiem jeszcze, że zajrzałem na marea club polska i na szybko dojrzałem 2 użyszkodników z mojej okolicy :D więc w razie czego można się czegoś więcej dowiedzieć.
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lis 2010, 21:53

Dokładnie,przed zakupem najlepiej jest popytać na forum danej marki co i jak.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lis 2010, 22:05

dzwoniłem do właściciela i poprosiłem o kilka zdjęć samochodu. Póki co wiem, że fiacik jest "nasz" krajowy i ma maskę do pomalowania. Pan tłumaczył, że gdzieś we wrześniu miał małe spotkanie z sarną i nie miał kiedy tego pomalować (farbę mówi, że ma). Jak będą zdjęcia to wstawię i ocenicie czy warto :)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Lis 2010, 22:59

Chociaż tyle że krajówka :wink:
Barol
Awatar użytkownika

22 Gru 2010, 19:21

Dzięki za wszystkie odpowiedzi ale po tym jak zobaczyłem jak jest utrzymany ten luksus to mi ręce opadły :P Normalnie cały przód krzywo, jakby ktoś po paru głębszych go składał:P ale nie o tym chciałem dzisiaj napisać.

A, mianowicie jako, że nie mam możliwości szukać samochodu gdzieś daleko to nadal rozmyślam nad tą astrą :) Ba nawet już ją sam oglądałem i poza 2 bąblami na lewym nadkolu(tył) i jednym na progu od spodu jest nawet nawet ;D więc jutro jadę jeszcze raz do niego się przymierzyć i w razie czego kupić :) No ale przed ostateczną "konfrontacją" warto zapytać jeszcze Was co i jak.

A więc do sedna. Samochód to jak zauważyliście ze zdjęć kombi z 1998 roku, wersja bez wspomagania i abs, z jedną poduszką (kontrolka gaśnie prawidłowo), bez "zbędnej" elektryki :D z centralnym i immo. Silnik to 1.4 8v z instalacją 1/2 generacji (kiedy instalacja montowana tego nie wiem ale załóżmy, że ma 5 lat-butla nie w kole a taka wielka:P). Przebieg 178tys z groszem (było 2 tyg temu). Przegląd jakoś w sierpniu, ubezpieczenie nie wiem:P. Odpala ładnie, chodzi równiutko. Cena póki co 5700. I teraz co Wy o tym sądzicie. Czy to normalna cena czy trochę większa:d itp. Z góry dzięki za odpowiedź :D
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Gru 2010, 20:39

A jeżdziłeś nią wogóle?Kurde z jednej strony warto bo po znajomoście ale z drugiej strony zbyt ubogo to wygląda,za te pieniądze można kupić już co innego z lepszym wyposażeniem no i mocą bo w tej aśce 60KM szału napewno nie będzie robić.
Barol
Awatar użytkownika

22 Gru 2010, 20:58

wiem, że szału nie ma ale kurcze oglądałem już parę samochodów poza tymi wymienionymi i szczerze mówiąc nie chcę szukać okazji tylko coś czym będę jeździł i w co nie wpakuję drugie tyle (a takimi autami była większość które oglądałem). Na mocy mi nie zależy bo jeżdżę głównie po drogach gdzie max jest 90 i tej prędkości właśnie się trzymam. I mimo, że w tej astrze jest mało elektryki (prawie brak) to jakoś mnie to nie zraża bo jak wiadomo to czego nie ma się nie popsuje :)

Astrą jechałem, ale znajomego (też 1.4 60km) i całkiem ładnie to jechało. Tą dopiero jutro zrobię jazdę próbną (i jako pasażer i za kółkiem). Tak jak mówiłem wcześniej samochód jeździ co jakiś czas do stolicy więc musi być sprawny (coś około 500 km w jedną stronę) :).

A oglądając wnętrze przebieg też jest raczej autentyczny :) Wszystko ładne ,nie poprzecierane (nie nowe, ale zadbane).

Może gdybym nie widział innych samochodów i ich stanu to ten opel odpadłby od razu, ale tak ciągle pozostaje mi on w głowie :P No a dzisiaj to już tylko czy warto czy nie warto no i jaka jest tego realna cena (do której np mogę próbować zbić:P)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika