Opel Astra f pytania przed zakupem

16 Lis 2010, 22:23

Witam. Jako, że szykuje mi się przypływ gotówki, a starego peugeota pora wysłać na "emeryturę" postanowiłem pomyśleć nad "nowym" samochodem. Będzie to mój drugi samochód (autko dla studenta :P). Rocznie robię gdzieś 20-25 tys km. Tak, więc jak ostatnio pisałem (wakacje) oglądałem nubirę, ale dzięki Waszym radą nie dokonałem jej zakupu (dzięki Bogu bo pewnie teraz bym się z nią męczył :P). Nubira nadal mi się podoba, ale w kwocie jaką dysponuje nie ma co wybrzydzać.
Sprawa ma się następująco. Pewnego razu do taty stojącego na parkingu podszedł znajomy jeżdżący astrą f kombi i wspomniał czy nie chciałby jej kupić. Wiadomość ta dotarła do mnie no i teraz mam ciężki orzech do zgryzienia :lol:
Samochodu jeszcze nie widziałem (jedynie na zdjęciu w komórce) na żywo, ale mam zamiar to nadrobić w czwartek. Oficjalnie nie jest on na sprzedaż (nie ma kartki, ogłoszeń nic), właściciel wychodzi z założenia, że jak sprzeda to sprzeda :) i tak podobno od roku. Samochodu używa do wożenia ciuchów którymi handluje, te z kolei kupuje w Warszawie (podobno na gaz wydaje 80,- w jedną stronę) więc auto musi być w miarę sprawne by dojechać i wrócić (z Kalisza jest kawałek). Jego pracownik a taty jeszcze lepszy znajomy powiedział, że w samochodzie nie ma do czego się doczepić gdyż właściciel jeździ ostrożnie (w co wierzę:P) a on sam był na gruntownym przeglądzie jak co roku i auto przeszło go bez problemu.
Ale do sedna póki co wiem jedynie, że jest to rocznik 1998, wersja caravan, silnik 1,4 (nie wiem ile zaworów ale mam zamiar się dowiedzieć) benzyna + gaz, wg taty tapicerka zadbana, kolor zielony metalik i nie ma rdzy. Cena jaką właściciel zawołał to 6000 PLN, nie jest to wg alledrogo cena ani najwyższa ani najniższa. Osobiście obawiałem się zawsze oplów bo a to rdza, a to olej. No ale nie chciałbym odrzucać oferty ze względu na swe uprzedzenia, i tu mam pierwsze pytanie do forumowiczów. Co najlepiej sprawdzić w takiej astrze? Gdzie oprócz nadkoli i wlewu szukać rdzy? No i jak z tym silnikiem, bo przeglądając forum (chyba nawet to) natknąłem się z opinią (chyba nawet Barol'a), żeby w tych silnikach unikać ecotec'a jeśli chodzi o gaz (wiem, że 8v jest do gazu najlepsze :D), ale czy bać się go jak ognia? czy tylko podchodzić mniej entuzjastycznie? Co do wyposażenia się nie pytam, bo widzę, że w oplach jest różnie, tak więc o to czy warto za te pieniądze (jeśli chodzi o wyposażenie) zapytam jak będę wiedział coś konkretnego:) Pozdrawiam i z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi :)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

16 Lis 2010, 22:48

Przede wszystkim jechać na stacje kontroli i sprawdzić zawieszenie, hamulce itd. Sprawdzić czy silnik suchy, czy nie kopci, no i dokładnie sprawdzić gdzie się rdza pojawia, bo pewnie się pojawia ;) No i przede wszystkim jaki silnik, bo jeśli to 1.4 8v to w kombi z gazem raczej szału nie będzie ;) Ale to już zależy jakiej mocy wymagasz ;) Ja osobiście bym jej nie kupił ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

16 Lis 2010, 22:54

Na mocy mi nie zależy. Wymagam tylko by jeździł w miarę bezproblemowo. Nie należę do tego typu młodych ludzi, którzy kupują golfa III gti i chcą szaleć po polskich drogach :cool: Oczekuję tylko młodszej i nieco bezpieczniejszej konstrukcji od mojej poczciwej 205, i tyle.

Jeśli możesz to rozwiń myśl, czemu byś jej nie kupił :D
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Lis 2010, 23:26

Podejrzewam że chodzi o silnik 1.4 8V 60KM no chyba że to ecotec to ma 90KM.Kurde no niby auto prawie pewniak ale z drugiej strony idzie zima a po zimie jakieś purchle na blasze napewno wyjdą (ruda),wsumie w aśce najbardziej gniją tylne nadkola,progi,blachy koło wlewu paliwa i ewentualnie tylna klapa i to byś musiał sprawdzić dokładnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lis 2010, 23:34

no właśnie tacie kazałem obejrzeć jak właściciela nie będzie to mówił, że rdzy nie widział :)
Słyszałem też opinie, że jeśli chodzi o kolory typu metalic to dłużej bronią się przed rdzą.
Szczerze mówiąc, jeśli to będą małe ogniska rdzy to nawet sam sobie z nimi poradzę i zabezpieczę bo w peugeocie (bitym na 200% z każdej strony :cool: ) jakoś mi to nawet wyszło więc wprawę mam ;D, byle by tylko nie były to dziury 15-15 cm ;D

Barol jeśli możesz to napisz mi czy ecotec wary jest uwagi. W sumie jak już pisałem, na mocy mi nie zależy więc z 8v cieszyłbym się bardziej :) no ale jeśli ten ecotec nie jest aż taki zły to też ujdzie :D

Co do tego czy auto jest pewniak to najbardziej do tego stwierdzenia przekonuje mnie fakt, że właściciel nie chce się go pozbyć jak najszybciej (to po pierwsze) a po drugie nie boi się nim jechać w dłuższą trasę :)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Lis 2010, 23:39

Brynio napisał(a):Jeśli możesz to rozwiń myśl, czemu byś jej nie kupił :D

Bo 17 sekund i v-max 150km/h (a na gazie jeszcze słabiej) doprowadziłoby mnie do nerwicy ;) Dużo jeżdżę, głównie trasy i nie wyobrażam sobie z tak małą mocą się przemieszczać ;) Ale tak jak powiedziałem to sprawa indywidualna.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

16 Lis 2010, 23:40

Powiem tak dopóki sam sie nie przekonasz to nie będziesz wiedział :wink: może być tak że kupisz ecoteca i bedzie śmigał jak ta lala albo kupisz i będziesz stałym klientem warsztatu.Zresztą możesz go wziąć a jak Cie zacznie wku...ać to sprzedaż i kupisz inne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lis 2010, 23:53

Do kolegi Kierunkowskaz
Dzięki za rozwinięcie:) Jeśli póki co widzisz tylko takie przeciwwskazania to spoko. Ja może po dłuższym namyśle chciałbym coś mocniejszego, ale wolę póki co pojeździć jeszcze trochę ze słabszym motorkiem niż wariować starym bmw (bo tylko na to bym miał kaskę jeśli chodzi o moc). Znam swoje doświadczenie i doskonale zdaje sobie sprawę co w wieku 21 lat może mi do głowy przyjść :D
Do kolegi Barol
Dzięki za odp :) myślę, że skoro nie spieszy się ze sprzedażą to auto chodzi dobrze :D
Myślę, że na 100% będę czekał na Twoją opinię w czwartek kiedy to zdam relację :D Jeszcze raz dzięki za szybką odp :)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lis 2010, 00:01

Jest jeszcze 1 opcja - najlepsza. Może to być 1,4 MPI. Ma 82 KM i jeżdzi dużo przyjemniej niż 60KM a do tego nie chla oleju jak 16V :) Osobiście też bym 60KM w kombi w gazie nie kupił i to nie ze względu na szaleństwa tylko na najzwyklejszy komfort i bezpieczeństwo podrózowania.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

17 Lis 2010, 00:32

Brynio czemu skreśliłeś już nubirę ?
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

17 Lis 2010, 01:01

Nubiry nie skreśliłem, no może jeden konkretny egzemplarz. Po prostu przy zakupie samochodu za ok 6tys wyszedłem z założenia, że lepiej kupić coś sprawdzonego (nawet jeśli mniej mi się podoba) niż auto które bardzo chciałoby się mieć i się wtopić (a co za tym idzie męczyć). Podsumowując wolę mniejsze ryzyko :) (gdybym miał możliwość zakupu nubiry od jakiegoś znajomego to temat dotyczył by w 99% właśnie jej). Ogólnie to poza nubirą podobają mi się jeszcze inne marki/modele no ale trzeba być realistami i myśleć przyszłościowo (części)
Stąd mimo "miłości" do aut francuskich ze względu na ceny ich części (jest różnica między oplem/ daewoo a peugeotem- nawet tak starym jak mój :P) postanowiłem rozejrzeć się za czymś innym. Czymś czego w rodzinie jeszcze nie było. I tak zainteresowałem się daewoo (udało mi się przekonać do tej marki,tatę(w końcu posłuchał opinii użytkowników a nie stereotypów :P), rozważałem także audi 80, xantię (sentyment do francuzów :P) omegę B :). Wszystko to były samochody większe niż moja 205, ale jako, że mieszkam sam (i to na wsi) najbardziej odpowiada mi kombi (zawsze się przyda wolna przestrzeń :P) ale, że nie chcę kupować samochodu z drugiego końca Polski to wybór jest ograniczony. A, że za 6 tys nie ma co szaleć (jak już pisałem wcześniej) rozglądam się za samochodem najbardziej sprawdzonym, który parę lat mi posłuży. Bo o ile blachę da się zrobić (i powiedzmy dopóki się tego nie zrobi to da się jeździć :)) to z kapryśnym motorkiem można nerwicy dostać :D
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lis 2010, 09:30

Dowiedz sie dokładnie jaki tam silnik siedzi i obejrzyj go dokładnie to coś pomyślimy :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

18 Lis 2010, 21:29

Dzisiaj jest czwartek więc teoretycznie miałem widzieć samochód na własne oczy... teoretycznie bo w praktyce już tak nie było ;P (kochane studia). Na szczęście tata co nieco się dowiedział, ale nie za dużo bo ja jeszcze na pieniądze czekam, więc nie chciał wykazywać większego zainteresowania. Na szczęście coś się jednak dowiedział. Jest to wersja podstawowa, bez wspomagania (:(), z "gwarancją", że bezwypadkowa. Silnik prawdopodobnie 16v ale właściciel pewny nie jest :) Tata zrobił też kilka zdjęć (telefonem co prawda, ale zawsze coś ;P):

Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie

No to by było na tyle. Tata mówi, że rdzy nigdzie nie zauważył, ale widzicie na zdjęciach jaka dzisiaj pogoda była :/ więc mogło mu coś umknąć :)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Lis 2010, 21:47

Jak dla mnie brak wspomagania dyskwalifikuje auto bez względu na wszystko inne :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

18 Lis 2010, 23:26

Ale zawsze można je założyć :wink:
Barol
Awatar użytkownika