Opel astra F

02 Cze 2011, 10:42

Witam. Jestem nowa na tym forum. Mój problem dotyczy mojej astry 1992 1.6 benz/gaz.
Chodzi o to, że autko czasem bardzo się dławi. Ogólnie jak go odpalam to chodzi pięknie. Pali na dotyk, przy ruszaniu aż zrywa asfalt i ogólnie ma dużą moc. Jednak od pewnego czasu zaczyna wariować. W pewnym momencie zdławi się do tego stopnia że aż zgaśnie. Z reguły na 4 biegu jak przyspieszam ale i na drugim się zdarza. Wcześniej robił to sporadycznie, myślałam że to przez rezerwę gazu, ale teraz jeżdżę na pełnym baku i dalej to samo. Na benzynie wcale nie jeżdżę bo mam trafiony bak i paliwo ucieka :-( Czasem jest tak że przez tydzień jest ok a czasem tak się zdławi kilka razy dziennie. Pomóżcie!!! Nie chcę go odstawiać do mechaniorów!!! Co można tam sprawdzić lub ew. wymienić?
Dodam że wygląda to tak jakby coś się zatykało. Gazowanie kompletnie nic nie daje. Czasem jak zrzucę na niższy bieg i dam mu do dechy to odmuli i wystartuje ale to nie zawsze się udaje, bo czasem potrafi zgasnąć.
hardcassy
Nowicjusz

Miejscowość: wejherowo

02 Cze 2011, 10:53

hardcassy napisał(a): problem dotyczy mojej astry 1992 1.6 benz/gaz.

Napisz jaki konkretnie masz motorek ... i jaka instalację LPG
Kiedy ostatnio był wymieniany filtr gazu ???
Kiedy autko miało przegląd u gazownika ???
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

06 Cze 2011, 08:59

Witam ponownie. Mój silniczek to C16NZ. Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jaka tam jest instalacja. Przeglądu nie robił na gazie bo wszystko było ok, zaznacze tu że mam to autko dopiero trzy miesiące. Kiedyś tylko przy okazji sprawdzałam filterek od gazu i był ok. Nie wiem czy to może mieć z tym coś wspólnego, ale często mi się check zapala, robiłam diagnostykę i to broblem z krokowcem a dokładnie niewłaściwa liczba kroków. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co mogę sprawdzić to proszę o info. Pozdrawiam
hardcassy
Nowicjusz

Miejscowość: wejherowo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
    Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...
    Polak w czołówce Toyota Gazoo Racing Trophy
    Maciej Dreszer zajmuje piąte miejsce w Toyota Gazoo Racing Trophy na półmetku sezonu. W wyjątkowym pucharze dla kierowców wyścigowych i rajdowych Toyot GT86 pula nagród wynosi 80 tys. euro. Toyota od ...