Opel Astra G 1,6 Brak mocy i świecąca kontrolka check

05 Lip 2016, 20:36

Witam, prosze o pomoc bo wszyscy mechanicy rozkładają ręce z moim problemem. Świeci się kontrolka check, auto ma słabą moc, co jest bardzo niebezpieczne zwłaszcza przy wyprzedaniu. Podłączenie do komputera wykazało następujące problemy:
P1122: czujnik położenia pedału przyśpieszenia 2 - niskie napiecie, P1550: elektroniczne sterowanie przepustnicą tryb awaryjny - ograniczone osiągi, P0400: zawór recyrkulacji spalin (egr), sygnal poza prawidlowym zakresem (zamkniety zawór), P1120: czujnik położenia pedału przyspieszenia, korelacja 1-2
Wymieniłem pedał gazu, zawor egr i przepustnicę i nadal nic. co jeszcze można zrobić?
magik1983
Nowicjusz

Auto: Opel Astra
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Lip 2016, 22:16

Jaki jest kod tego silnika ?
Zamiast wymieniać zawór EGR lepiej założyć "emulator zaworu EGR".
Trzeba sprawdzić napięcia na osprzęcie, który generuje błędy.
Mozliwe, że uszkodził się stabilizator napięcia w sterowniku.
Schemat i pomiary napięć wg schematu wszystko wyjaśnią.
andrzej_124
Stały forumowicz

06 Lip 2016, 08:04

Z tym kodem to mam zawsze problem :D zdaje się że z16xe. To Astra 1,6 z 2002 r. w benzynie, 74 km, wyprodukowana w Niemczech. To muszę znaleźć dobrego elektryka. Dziekuje za odpowiedź
magik1983
Nowicjusz

06 Lip 2016, 15:49

Schemat silnika Z16SE

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Sprawdź stan styków we wtyczkach osprzętu i w we wtyczce od sterownika i masy.
Czy silnik naraz złapał tyle błędów ?
andrzej_124
Stały forumowicz

07 Lip 2016, 11:49

Witam Panie Andrzeju, w kolejnym serwisie stwierdzili następującą diagnozę:
brak jednego z dwóch napięć na pedale gazu wychodzącego ze sterownika silnika, sprawdzono wiązkę przewodów pomiedzy pedałem gazu a sterownikiem silnika
120 zł wzieli, ale naprawiać nie chcą :( Doradzono mi, żebym znalazl firme, która regeneruje sterowniki, zna może Pan kogoś sprawdzonego? Pozdrawiam i dziekuje
magik1983
Nowicjusz

07 Lip 2016, 16:16

Z tego co wiem polecani są elektrobip. Sam zabieram się do wysłania im sterownika z mojej astry. Niby po wysyłce go sprawdzaja i dzwonią ile chcą za naprawe i czy się zgadzasz , gwarancje też daja.
opelastrag
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 01 1973
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jedź swoim torem i trzymaj się właściwego pasa
    Niebezpieczne zjeżdżanie samochodów na sąsiedni pas ruchu, zwłaszcza na zakrętach oraz przekraczanie linii wyznaczającej granice toru jazdy to tylko niektóre z bardzo niebezpiecznych nawyków kierowców, ...

07 Lip 2016, 16:24

Znam ich, ale wysłałem do innego goscia, też daje gwarancje, zobaczymy jak przyjdzie, napisze czy warto i czy działa w końcu. Pozdrawiam i dziekuje
magik1983
Nowicjusz

07 Lip 2016, 21:05

To napisz czy działa , jakie koszta i jakiś info , chętnie też bym skorzystał z ich usług.
opelastrag
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 01 1973
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2001