Opel Astra G 1.6 jaki olej?

19 Gru 2016, 03:35

Witam. Chciałbym wymienić olej w mojej Astrze i myślę nad jakimś z wyższej półki. Mój wybór padł na olej Petronas, ale tak się zastanawiam, czy będzie on odpowiedni do nie nowej już Astry? Ludzie na forach wypowiadają się o nim bardzo dobrze, nawet używali go właściciele motorów, ale wolałbym najpierw się poradzić przed podjęciem ostatecznej decyzji. Jakich używacie olejów w waszych Astrach? jak często je wymieniacie na te inne marki?
autoSam2015
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 02 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Lut 2017, 12:40

Jeśli spełnia normy i aprobaty producenta to jest okej, reszta to bardziej indywidualne dodatki producenta oleju np. zmniejszające zużycie oleju. Swego czasu miałem Astre 1.6 16V i jeździłem na Lotosie. Silnik jak to Ecotec olej brał, więc przesadnie nie inwestowałem. W obecnym samochodzie mam Castrola, ale już kupiłem Valvoline. Zbiera lepsze opinie.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...