Opel Astra G 1.6 Sterownik silnika

08 Cze 2019, 08:28

Cześć, auto odmówiło mi posłuszeństwa (nie reaguje na pedał gazu). Werdykt mechanika: sterownik silnika do wymiany, podobno już nie da sie z nim nic zrobic. Model:
FBLZ 12249831
HSFI 2.4
Ten model jest obecnie prawie nieuchwytny, znalazłem 1-2 oferty za 900-1000zł

Pytania:
1. Czy tego typu cześci chodzą w takich cenach czy lepiej czekać na lepszą okazje?
2. Czy koniecznie musi to być identyczny model jak ten z naklejki? Dla mnie to troche niezrozumiałe że astry takie same mają różne modele części. Inne części przecież można bezproblemowo zamieniać.

Pozdrawiam :)
akustyk1000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2013
Auto: Nie mam

08 Cze 2019, 17:55

Podaj jeszcze typ silnika. Może będzie łatwiej coś znaleźć.
aGradory

30 Cze 2019, 15:36

Kurcze, kupiłem sterownik identyczny, z takimi samymi oznaczeniami i mechanikowi wyskakuje 'blad opragramowania sterownika'.

Mechanik mówi że sterownik nie pasuje do silnika (ale przecież numery się zgadzają)
Sprzedawca mówi że sterownik na bank jest sprawny bo inaczej wyskoczył by konkretny błąd.

Sytuacja się zamyka, sterownik ten ale jednak nie ten, sprawny ale nie działa...

Co radzicie ? Czemu nie mechanik nie może się połączyć ze sterownikiem?
akustyk1000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2013
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...
    Shibetsu - tor testowy Toyoty na biegunie zimna
    Na najbardziej mroźnej japońskiej wyspie Hokkaido, na północ od słynącego z zimowej olimpiady 1972 roku miasta Sapporo, znajduje się japoński biegun zimna. W Shibetsu ciągle pada. We wrześniu spada tu często ponad ...