Opel astra g 2.0 dth check engine

25 Lut 2014, 14:58

Witam
Mój problem to zapalająca się kontrolka check engine w opel astra g 2.0 dth 200 rok. Na wstepie zaznaczam że pojechałem do warsztatu i samochód został podpięty pod komputer i okazało się że problemem jest zawór recyrkulacji spalin (ERG) więc mechanik go przeczyścił. Po wyjechaniu z warsztatu kontrolka nie zapalała się tylko wtedy gdy jeździłem po mieście. Gdy jechałem poza miasto i rozpędzałem samochód i wrzucałem 5 bieg to po chwili zapalała się kontrolka. Samochód oczywiście tracił moc i musiałem się zatrzymywać aby zgasić i zapalić ponownie samochód. Problem ten oczywiści powtarzał sie co kilkanaście km więc jazda w trasę robiła się bardzo uciążliwa. Zawór ERG został wyczyszczony. Proszę o pomoc, rady co to owego problemu. Pozdrawiam i z góry dziękuję .
matheo92
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 04 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel astra
Silnik: 2.0 dti
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • 25 Lut 2014, 16:38

Witamy,
    Istotne jest to czy EGR zamontowany w tym pojeździe to wersja pneumatyczna czy elektryczna ?
    Być może nie chodzi o zanieczyszczenie a o uszkodzenie zaworu. W wersji pneumatycznej uszkodzeniu mogła ulec membrana a wersji elektrycznej część sterująca pracą zaworu.
    Niestety nie zawsze czyszczenie zaworu recyrkulacji spalin (EGR) przynosi dobre rezultaty.
    AutoConrad
    Aktywny

Miejscowość: Warszawa
    Auto: różne marki

25 Lut 2014, 16:45

W mojej Astrze jest zawór pneumatyczny. Jak sprawdzić czy uszkodzona jest membrana? A nie wiem czy może to mieć znaczenie ale wydech mam trochę nieszczelny, pierwszy tłumik ten najdłuższy.
    matheo92
    Obserwowany

Prawo jazdy: 08 04 2012
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Opel astra
    Silnik: 2.0 dti
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

10 Mar 2014, 20:59

podciśnienia najpierw sprawdź to jest najczęstrza przyczyna
    kamilos011
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
    Prawo jazdy: 10 07 2010
    Auto: Bmw E38
    Typ: Sedan/Limuzyna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Concept G4 to nowy kompaktowy sedan
      Podczas trzydziestego czwartego Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Bangkoku (trwającego od 25 marca do 7 kwietnia) Firma Mitsubishi Motors (Thailand) Co., Ltd. (MMTh) zaprezentuje koncepcyjny model MITSUBISHI Concept ...