Opel Astra G czy Honda Civic VII

20 Mar 2014, 00:51

Witam,

Poszukuję autka, jednakże po wielu tygodniach czytania, szukania itd. zostawiłem sobie tylko 2 typy a mianowicie jak w tytule:
- Honda Civic VII 1.4l benzyna - i to tak na 80% bym wolał,
- Opel Astra G 1.6l 8V benzyna - to raczej mniej chętnie.

Budżet: jaki mam to 13000zł, jednak chciałbym się zmieścić w tej kwocie ze wszystkim (to realne?), no może trochę naciągnę np do 14tys jak będzie potrzeba ale założenie początkowe to tak jak napisałem.

Lokalizacja: Mieszkam na samej granicy pomiędzy województwami Zachodniopomorskim a Lubuskim, pod Gorzowem Wlkp.

Użytkowanie: 2x w miesiącu trasa około 2x160km (z Poznania do Gorzowa i powrót) i w tygodniu po Poznaniu jakieś 60km może bo tylko żeby czasem podjechać kilka KM do pracy itd...

Potrzeby: Ogólnie jak widać po wyborze, to nie szukam auta ani wielkiego, ani sportowego z wielkimi osiągami, patrzę realnie - wiem, że do takich przebiegów to tylko benzyna, szukam czegoś jak najmniej awaryjnego, żeby te 5 lat bez wielkiego wkładu do zmiany auta pojeździło. Jest w ogóle szansa w takim budżecie znaleźć coś z roku 2003 już? (Mam w większości na myśli Hondę)...

Podrzucicie może jakieś aukcje? Np co sądzicie o czymś takim, cena bardzo niska:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - w weekend będę akurat w Gorzowie i Dębnie to mógłbym obejrzeć :) Podoba mi się i kolor i wersja 3 drzwiowa...
Tarru
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Polo 9n3 1.4 TDI

20 Mar 2014, 01:09

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] dla mnie osobiście z tych aut to Honda 3d. Napewno mniej awaryjna, ale niekoniecznie tańsza w utrzymaniu
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

20 Mar 2014, 01:13

Co masz na myśli mówiąc, że niekoniecznie tańsze w utrzymaniu? U mnie też ten problem jest, że nie bardzo mam czas na co dzień na jakieś niezapowiedziane usterki i odstawienie auta do serwisu, bo po prostu od rana do 18-19 praca/obowiązki...

Ta która pokazałeś - Żagań jest ode mnie 200km :D Także troszkę za daleko żeby jechać obejrzeć...
Tarru
Nowicjusz

20 Mar 2014, 01:19

3d czyli wersja 3-drzwiowa. Jeśli nie masz czasu na odstawianie auta do naprawy to tym bardziej Honda to auto dla Ciebie, bo po prostu się nie psuje. Wyższy koszt utrzymania związany jest z tym, że części do aut japońskich są nieco droższe niż do europejskich.
maniek1986
Aktywny

20 Mar 2014, 01:22

Już właśnie ogarnąłem o co chodziło z 3D... Może to błahostka, ale właśnie ta wersja 3D z tym delikatnym spoilerem z tyłu nad szybą mi się najbardziej z nich podoba.

A to jest właśnie najważniejszy dla mnie argument - bezawaryjność. Z pełną świadomością wolę raz na pół roku zapłacić za droższe części, niż co miesiąc się walać po serwisach i wymieniać pierdoły za 100-200zł...
Tarru
Nowicjusz

20 Mar 2014, 01:25

Hmmmm, ewentualnie Seat Leon I??
maniek1986
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Technika jazdy i nasze nowe drogowe postanowienia
    Technikę, umiejętności oraz kulturę jazdy można poznawać i doskonalić latami. Początek roku jest dobrym czasem, żeby zastanowić się, co jako kierowcy możemy zmienić, aby za kierownicą czuć się bezpieczniej, pewniej i jak ...

20 Mar 2014, 01:30

[link do oferty na Allegro wygasł]
maniek1986
Aktywny

20 Mar 2014, 09:35

Hmm... Szczerze to pomiędzy Hondą a tym Seatem dla mnie to 10 lat różnicy z wyglądu :O Wiem, że to daleki argument, ale strasznie ten seat mi się nie podoba :P

A te z linków z pierwszego postu? Co o nich myślicie?
Tarru
Nowicjusz

20 Mar 2014, 09:46

Auta z Włoch to ciężki temat,
oni często już u siebie kręcą liczniki, a jeszcze jak nasi dołożą swoje ...
Czy ten civic z 1 postu ma klimę, bo nie umiem jej umiejscowić na kokpicie?
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007

20 Mar 2014, 09:48

Nad radiem są 3 pokrętła od ogrzewania itd. i po lewej stronie od nich są 3 przełączniki. Środkowy to włączenie A/C czyli klima :)
Tarru
Nowicjusz

20 Mar 2014, 10:00

:D
Muszę kiedyś pojeździć Civiciem, choć mi osobiście nie podoba się wersja 5 drzwiowa,
3 ładniejsza :mrgreen:
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007

20 Mar 2014, 16:10

Leon, Golf, Octavia itd z 1.6 to tragedia. Nie dość że pali to po 10-12 litrów to jeszcze nie jedzie..
Ode mnie Ford Focus Mk1...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Mar 2014, 18:27

Dobra Panowie... Nagła niespodziewana zmiana :)

Mogę mieć po rodzinie VW Polo IV Fl 1.2l, rocznik 2007, udokumentowane 65tys przebiegu (sprawdzałem to niby po znajomości w ASO)... Jeszcze go nie oglądałem, w weekend będę miał okazję bardzo dokładnie sprawdzić, bo stoi u wujka...

Co powiecie mi o tym aucie? Na co zwrócić uwagę przy oględzinach i jeździe próbnej? Jakieś znane usterki, czy raczej mało awaryjne? Jakie opinie o tym silniku? (To jest wersja 60 konna)...
Tarru
Nowicjusz

20 Mar 2014, 18:40

Szkoda zachodu. Nie dość że nie jedzie to jeszcze dużo pali a jakość wykonania tragiczna.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra