Opel Astra G kombi, 2004, 1,7 CDTi - ABS

05 Lis 2008, 18:14

Witam!
Od pewnego czasu zapala mi się i gaśnie podczas jazdy kontrolka ABS. Nie wiem, od czego to zależy. Po prostu raz świeci i nie mam ABSów, a raz nie świeci i są. Czasem nie gaśnie już przy odpalaniu silnika, a czasem zapala się dopiero po 30 km jazdy. Czasem zapala się podczas jazdy, a czasem podczas postoju z włączonym silnikiem.Co może być tego przyczyną? Jakiś poluzowany kabelek?
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

• 06 Lis 2008, 21:31

Może to być poluzowany kabelek,może to być wina któregoś czujników kół,może to być wina modułu itd.Trzeba odczytać kod błędu,który wskaże gdzie jest uszkodzenie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Lis 2008, 22:28

Czy podłączenie do kompa zawsze pokaże błąd, czy tylko wtedy, kiedy bedzie się swiecila kontrolka? Bo jesli pojadę do mechanika, a kontrolka nie będzie sie świeciła, to chyba nie ma sensu podłączać?
    kubik
    Początkujący

07 Lis 2008, 00:38

sprawdz kable do czujnikow abs przy przednich kolach czy nie są naderwane czesta wada w tych astrach
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

07 Lis 2008, 17:55

Przypuszczam, że będę musiał zdjąć koło... Ale jak już je zdejmę, to czego szukać? Nie mam pojęcia, jak wygląda i gdzie się znajduje ten czujnik.
    kubik
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Motoryzacyjne Słowo Roku 2019
      Elektromobilność, suwak, a może hybryda? Przedstawiciele branży automotive po raz pierwszy w Polsce wybrali "Motoryzacyjne Słowo Roku" w plebiscycie przygotowanym przez sieć ProfiAuto. Wyniki pokazują, że miniony rok zdominowała ...