Opel Astra G kombi, 2004, 1,7 TDi

27 Wrz 2008, 17:07

Witam.
Zapytam jak laik, którym jestem, więc proszę się nie śmiać :)
Kupiłem niedawno auto, model jak w tytule. I ostatnio, kiedy wyjeżdżam rano do pracy mam problemy z mgłą. W moim rejonie jest tak gęsta, że moje światła niewiele dają. Jakie są sposoby na mgłę? Jakieś specjalne żarówki? A może takie dodatkowe światła pod zderzakiem, jakie czasem widzę w innych autach (nie wiem, jak się taka listwa ze światłami nazywa)? Kolega mówił mi, że on włącza we mgle długie i ustawia światła tak, żeby świeciły w jezdnię, bo ponoć wtedy "podnoszą" mgłę... Ale jak ja włączę długie, to światło odbija się od mgły i już kompletnie nic nie widzę.
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

28 Wrz 2008, 20:27

Na mgłę są najlepsze światła przeciwmgielne - montowane w zderzaku najniżej od wszystkich.Szkło tych świateł jest tak zrobione,że rozprasza mgłę.A są najniżej,bo mają świecić po asfalcie.Ale niestety nie rozproszą one mgły całkowicie,więc należy jechac powoli i bardzo ostrożnie(w zależności od gęstości mgły oczywiście).Światła długie raczej tu nie pomogą,a nawet przeciwnie - mogą zaszkodzić i to bardzo - ty nic nie widzisz(bo im mocniejsze światło,tym gorzej widać,jak sam się mogłeś przekonać).Dodatkowo jazda we mgle na długich moze oślepić kierowcę z naprzeciwka i może on w ostatniej chwili wjechać na ciebie,mimo,że będzie bardzo wolno jechał.Możesz spróbować zastosowac żarówki koloru żółtego.Mnie one pomagają w szczególności w zimie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Wrz 2008, 16:02

Właśnie o te światła przeciwmgielne mi chodziło. Przypuszczam, że w każdym aucie da się takie coś zamontować. Pytanie tylko, ile to kosztuje? Czy ktoś zna orientacyjną cenę montażu takich świateł w moim modelu samochodu?
kubik
Początkujący

29 Wrz 2008, 17:09

Obejrzyj zdjęcia takiej astry z halogenami i sam się zastanów co by trzeba było zrobić. Jeżeli u ciebie w miejscu gdzie normalnie są seryjnie montowane halogeny są jakieś zaślepki to wystarczyło by dokupić właśnie te halogeny i zamontować a jeżeli u ciebie nie widać czegoś takiego a raczej na pewno nie ma miejsca bo jest inny zderzak to musiałbyś kupić zderzak gdzie można zamontować seryjne halogeny. Ceny są różne bo zawsze można kupić coś z używki wtedy taniej, cena montażu i lakierowania zderzaka zależy od zakładu więc sam się rozeznaj u siebie w mieście ile takie usługi kosztują. Najtaniej było by kupić i zamontować uniwersalne halogeny ale czy nie straci na tym wygląd auta? Zobacz na allegro już za ok 50zl można kupić takie uniwersalne.
pirlo333
Początkujący

29 Wrz 2008, 20:04

dzięki :) teraz już wiem czego szukać. a gdzie, to jeszcze się rozeznam :)
kubik
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Skoda Octavia Green E Line - CEZ ją przetestuje
    Dwa modele SKODY Octavii Green E Line pierwszych całkowicie elektrycznych samochodów, zostaną poddane testom przez przedsiębiorstwo energetyczne. SKODA, w celu sprawdzenia możliwości flotowych na swoim nowym, elektrycznym ...