Opel Astra G - lusterko wsteczne

21 Lis 2015, 13:27

Witam...
W lusterku wstecznym mam taki przełącznik (dzyndzel). Można go przełączyć w stronę kierowcy lub pasażera. Podobno zmienia to ustawienie lusterka na fotochromatyczne ale ja jakoś różnicy nie widzę. W jakiej pozycji ma być aby w nocy auta mnie nie oślepiały???
stingeros
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: brak :-(

18 Gru 2015, 15:27

Ustawiasz go tak żeby był odgięty w stronę przedniej szyby i tu masz pozycję normalną lusterka więc ustawiasz je dla siebie tak żebyś dobrze widział. Jak jedziesz w nocy i oślepiają cię reflektory samochodów jadących za tobą to wtedy ten "dzyndzel" odginasz do siebie. Powinien tak przeskoczyć, a lusterko powinno zmienić trochę pozycję tak że będziesz widział wszystko ale w odbiciu w podsufitce (chyba tak jest jak dobrze pamiętam). Wtedy światła nie będą Cię oślepiały.

Co do lusterka fotochromatycznego zasada działania jest inna i ono samo przyciemnia się jak świecą na nie światła samochodów z tyłu, ale w nich przeważnie jest czujnik światła i przycisk do wyłączenia tej opcji.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision ConnectedDrive 2011
    Majestatyczny koncept nadaje formę najnowocześniejszym technologiom oraz nowatorskim pomysłom, natomiast jego głównym zadaniem jest inteligentne zintegrowanie kierowcy, pojazdu i świata zewnętrznego. Wszystko to znajduje ...