Opel astra g. Naprawa drzwi.

10 Mar 2014, 19:07

Witam mam mały problem otóż: Moj samochód został uszkodzony, sprawca cofając nie zobaczył mojego samochodu i mam całkowicie wgniecione lewe przednie i tylne drzwi, od ubezpieczalni dostaje 1600zl.
Drzwi przednie lekko wgniecione, ale tył juz dosyć mocno, jeden zakład mówi: klepanie, szpachla i nic nie będzie widać. Drugi radzi wymianę elementu...
I tu pojawia się kilka pytań:
1. czy cena 1200 zł za klepanie i malowanie drzwi jest w miarę normalna?
Pytam bo nigdy nic nie robiłem u lakiernika wiec nie bardzo się orientuje. (oczywiście w cene jest wliczone demontaż tapicerki i potem zamontowanie tego)
2. Czy jeśli chciałbym kupić gotowe tj używane drzwi gdzieś na szrocie/allegro. to Jak wybrać właściwy lakier. Czy drzwi od kombi pasowały by do hatchbecka? (wątpię ale wole się upewnić)
3. Jeśli kupię drzwi używane z tym samymym kolorem to ile by kosztowało przeniesienie wszystkich cześci tj tapicerki, klamek itp.. na nowe drzwi?

Znalazłem dwie przykładowe wersje drzwi:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jak dobrać odpowiednie drzwi do mojego samochodu?
krin666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 1991
Auto: Nie mam

19 Mar 2014, 01:09

Przede wszystkim żadnego szpachlowania. Jeśli masz coś z tym zrobić,to kupuj nieuszkodzone używane drzwi (ładne) daj polakierować jeśli kolor będzie inny. Wyjdzie na to samo ale bez szpachli i nie będzie rdzy za chwilę.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Mar 2014, 13:12

drzwi w tym samym kolorze odpadają bo nigdzie nie moge ich znaleźć.
Za klepaniem, szpachlowaniem jest lakiernik mówi że nie będzie rdzy cena ok 1300.
Co do gotowych elementów to odradza mi to wyjście bo: jak będzie malował to musi malować i okolice czyli praktycznie do połowy nadkola z przodu i tyłu, dodatkowo troche dachu żeby lakier zlał się z otoczeniem bo inaczej będzie widać różnice z resztą lakieru... i do tego dochodzi jakieś uzbrojenie drzwi (nie mam pojecia co to, pewnie coś przed rdzą) i cena wzrasta bo wyniesie ok 1800...
Tak więc chyba będę to klepał:(
krin666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 1991
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti Adventure - wersja limitowana
    SKODA wprowadziła na rynek limitowaną wersję modelu Yeti – Adventure. Samochód bazuje na wariancie Ambition i dostępny jest ze wszystkimi silnikami. Model Yeti Adventure to kontynuacja oferty wersji specjalnych, ...