REKLAMA
Witam!
Mam problem z moją Astrą G 98' 1.6 16V x16xel z instalacją sekwencyjną Elpigaz, wtryski Stella, reduktor Cometa.
Problem niegdyś był sporadyczny, teraz już jeździć na gazie się nie da. Po pierwsze, obroty na gazie falują. Po drugie, silnik co jakiś czas na krótki moment przerywa pracę i znowu działa, tak jakby cykl zgubił. Jest to odczuwalne jako dość mocne szarpnięcie podczas jazdy. Jeśli tak mi się stanie podczas ruszania, to jeśli nie mam wciśniętego pedału gazu dostatecznie mocno, to auto od takiej czkawki zgaśnie.
Po takim szarpnięciu na chwilkę zapala się check engine i od razu znika. I kolejna rzecz: po takim szarpnięciu obroty blokują się na 1500, 2000 a nawet 2500 obr/min na biegu jałowym. Po chwili powoli same opadają do normalnych. Dzieje się tak prawie za każdym razem po szarpnięciu. Problem występuje tylko na LPG. Wyjeździłem cały bak PB dla testu i nic, zero problemów. Po powrocie na gaz od razu się zaczyna. Posiadam kabel op-com do mojej Astry- zero błędów z komputera. W czym może być problem?
Co mogę jeszcze dodać? Parę mies. temu były wymieniane filtry LPG, ostatnio wymieniłem też EGR na nowy. Mam nadzieję, że dałem dostatecznie dużo info. I na koniec jeszcze pytanie- czy to możliwe, by mieć kłopoty tylko na LPG, a żeby źródłem kłopotów nie była sama instalacja?
Pozdrawiam