Opel Astra H 1.6 - błąd 0172

05 Lut 2023, 20:04

Witam zakupiłem opla astrę h 1.6 XEP z LPG. Auto rano gaśnie na skrzyżowaniach po rozgrzaniu silnika już nie na jeździe po mieście szarpie nie ma w nim katalizatora. Wymieniłem świece cewkę przepływomierz i to samo sprawdziłem odmę ok ciśnienie w cylindrach po 15bar nie klepie silnik więc odrzuciłem luzy zaworowe dołączam zdjęcia ze skanera na biegu jałowym. Dane z niego pokrywały się u mechanika
grzesio147
Nowicjusz

• 05 Lut 2023, 20:12

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

grzesio147
    Nowicjusz

05 Lut 2023, 20:16

grzesio147
    Nowicjusz

05 Lut 2023, 20:17

grzesio147
    Nowicjusz

06 Lut 2023, 22:52

Twój skaner niewiele pokaże . Zdałoby się jakiś program co więcej może w oplu . Chętnie zobaczę wykres zmiany napięcia pierwszej sondy .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

07 Lut 2023, 10:14

grzesio147 napisał(a):Auto rano gaśnie na skrzyżowaniach po rozgrzaniu silnika już nie na jeździe po mieście szarpie nie ma w nim katalizatora.
    Gaśnie na benzynie czy po tym jak przełączy się na LPG?

Błąd który podałeś P0172 to problem z mieszanką paliwowo-powietrzną która jest zbyt bogata kody/obdii/188-p0172/

Czy jak wykasujesz błąd i jeździsz na samej benzynie też się on pojawia?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

07 Lut 2023, 20:58

Gaśnie i na tym i na tym byłem u gazownika powiedział że z gazem jest ok. Błąd wyskakuje po wykasowaniu i na tym i na tym podszarpuje na benzynie i na gazie. Czy może być tak że nie ma w nim katalizatora i sonda nie czyta spalin bo za swobodnie przelatują?
    grzesio147
    Nowicjusz

07 Lut 2023, 21:01

Dodam że z tym błędem był błąd katalizatora ale założyłem emulator 2 sondy i znikną
    grzesio147
    Nowicjusz

08 Lut 2023, 09:47

Czy była sprawdzana sonda przed katalizatorem i jaki wykres ona rysuje podczas pracy? Druga sonda ma emulator ale można też zerknąć czy tam jest wszystko tak jak powinno i emulator działa poprawnie.

To że wydaje Ci się że nie ma różnicy czy jeździsz na benzynie i gazie może być czasem mylące i zawsze problemy warto diagnozować na benzynie, a na gazie dopiero jak już na tym podstawowym paliwie będzie wszystko ok.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Lut 2023, 17:18

Powiem tak gość co mi sprzedał tego złoma to szukał tego samego co ja bo sondę podmienił 1 bo jest podpisana markerem białym to ją podmienił cewkę też podmienił bo podpisana ale jak kupiłem nową cewkę i świece ta sonda jest od góry katalizatora ja myślę że że spaliny omijają 1 sondę bo nie ma kata wykresy warjóją z sond więcej paliwa niż powietrza ta 1 pokazuje -15 -20.09.04.00
    grzesio147
    Nowicjusz

08 Lut 2023, 18:29

grzesio147 napisał(a):ta sonda jest od góry katalizatora ja myślę że że spaliny omijają 1 sondę bo nie ma kata
    Nie sądzę . Kuzyn , tak jak Ty , w takim samym aucie, ma pusty katalizator i pierwsza sonda bardzo ładnie daje wykres od 0 do około 1 V. Praktycznie prawie idealny wykres sinusoidy.
    grzesio147 napisał(a): ta 1 pokazuje -15 -20.09.04.00
    To takie mało przekonywujące . Z tego nic nie wynika . Co możesz zrobić . Podłożyć inną sonde . Sprawną , pewną . Zmierzyć ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej . Odpiąć przewód od zaworu EVAP i go zaślepić . Przede wszystkim zakręcić butlę gazową , jeżdzić na PB do czasu usunięcia problemu .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

08 Lut 2023, 19:33

To już zgłupiałem to co proponuje pan podmianę 1 sondy? jak byłem u mechanika to powiedział tyle że sondy wariują i że podaje więcej paliwa niż powietrza
    grzesio147
    Nowicjusz

08 Lut 2023, 19:36

ja jeszcze myślałem może wtryski leją ale czemu i na gazie podszarpuje
    grzesio147
    Nowicjusz

08 Lut 2023, 19:49

Dodam ze pali dużo benzyny nawet na jeździe na lpg
    grzesio147
    Nowicjusz

08 Lut 2023, 20:27

Skąd jesteś ?