Witam, około miesiąca temu pojawiła mi się czerwona kontrolka airbag na desce rozdzielczej (dzień wczesniej przesuwałem fotel pasażera, może to coś ma wspólnego? ), postanowiłem że zakupie ELM327 , niestety nie udało mi się niczego tym sprawdzić - błąd pali się do dzisiaj. Jakieś 2 tygodnie zauważyłem atak gryzonia o nazwie szczur... nie wiem jakim cudem ale znalazł się on się także w bagażniku, skończyło się to delikatnie poszarpaną tapicerką z tyłu pojazdu, na pewno dostał się także do skrzynki z bezpiecznikami, Parę dni temu zapalił mi się check engine, więc ponownie podłączyłem ELM327 i tym razem pokazał błąd P0170. usunąłem go, lecz dzisiaj ponownie powróciła ikonka silnika. W komorze silnika także znalazłem ingerencje szczura, przegryziony wężyk i nadgryziony kabel. Moje pytanie.. Czy te nadgryzienia mogą mieć coś wspólnego z tymi błędami? Załączam zdjęcia przegryzień, oraz testu diagostycznego z błędem. Prosze o odpowiedź i rady.
Witamy. Bardzo często dochodzi do sytuacji w której poruszenie fotela zapala kontrolkę poduszki powietrznej. Trzeba się upewnić czy kostki pod fotelami zamontowane są w fabrycznych zapięciach. Pogryzione przewody pod maską zdecydowanie mogą powodować występowanie błędu w sterowniku silnika. Zapraszamy
1. Należy naprawić wszystkie uszkodzenia, które wyrządził szczur. 2. Nalezy pojechac do mechanika, podłączyć się pod komputer i odczytać kody błędów, następnie je usunąć ( błędy które pojawiły się przed naprawą są zapisane w pamięci ) oraz uruchomić silnik, zrobić jazdę testową i ponownie zrobić test globalny i sprawdzić czy żaden błąd się już nie pokaże. Każde inne kombinacje są bez sensu. 3. ELM327 daj dziecku - niech się pobawi, bo to tylko do tego służy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Dziękuje bardzo za pomoc. Oczywiście umówiłem już się z mechanikiem na przyszły czwartek. Powiedział mi, że do tego czasu mogę jeździć i nic się nie stanie. Co do ELM327 to się zgodzę... Tylko błędy silnika potrafi odczytać.. A wiecie może od czego dokładnie jest ten zaznaczony, przegryziony wężyk i kabelek?
Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla? Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
Zmęczony kierowca - mikrosen i zaśnięcie za kierownicą Pomimo tego, że zmęczenie lub zaśnięcie za kierownicą zajmuje w statystykach policyjnych w Polsce i na świecie dalekie miejsca w klasyfikacji przyczyn wypadków, to szacuje się, że w rzeczywistości stanowi istotną przyczynę ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.