Opel Astra H GTC 1.6 115 km lub inne wersje silnikowe

04 Gru 2019, 19:18

Rozważam kupno tego samochodu i zastanawiam się nad wersjami silnikowymi. Nie zależy mi za bardzo na tym aby samochód był szybki, ważne żeby był w miarę tani w utrzymaniu, więc może wybrać 1.4 90 km?
Znalazłem takie ogłoszenie z 1.6 benzyna 115 km [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Jakie są ogólnie opinie o tych samochodach?
Fernestx0
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

05 Gru 2019, 11:41

W tym przypadku obie jednostki benzynowe są godne zaufania. ja jednak postawiłbym na tą mocniejszą ponieważ spalanie nie będzie znacznie większe ale za to jazda już wyjdzie lepiej. Model ten bardzo sprawnie porusza się z silnikiem 1.6 115KM. Musisz wiedzieć że silnik ten zastąpił wersję Z16XEP/E1 1.6 Twinport o mocy 105 KM która była produkowana do 2007 rok. Od tego czasu montowany był silnik Z16XER 1.6 115KM który został praktycznie całkowicie zmieniony i najważniejszą z nich było wprowadzenie zmiennych faz rozrządu i rezygnacja z zewnętrznego układu recyrkulacji spalin.

Jeszcze jak byś jeździł dużo to można by było rozważyć 1.7 CDTi ale to już myślę że przebiegi min. jakieś 25 tyś. na rok. Te jednostki też nie wypadają jakoś problematycznie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Gru 2019, 21:05

@Cichy77 a silnik 1.8 ECOTEC 140KM jak bardzo wzrosły by koszty? bo spalanie to chyba mniej więcej takie same by było
Fernestx0
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...