Opel Astra H - światła się pozamieniały

01 Paź 2017, 00:28

Zrobiło się tak, że na AUTO są mijania, na mijania są pozycyjne, a na drogowych są też mijania, drogowych nie da się przez to na stałe włączyć, ale migać można manetką. Ostatnio samochód był u mechanika, bo był problem z akumulatorem. Akumulator został wymieniony i to chyba po tym się te światła popsuły. Co może być przyczyną i co z tym zrobić?
Yucares
Nowicjusz

Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.4 16V 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Paź 2017, 10:50

Yucares napisał(a):na AUTO są mijania
No to chyba dobrze tu jest. Jak zasłonisz czujnik zmierzchu na przedniej szybie to się włączają a jak jest odsłonięty i widno na dworzu to nie świecą. Tak jest?
Yucares napisał(a):a mijania są pozycyjne, a na drogowych są też mijania, drogowych nie da się przez to na stałe włączyć, ale migać można manetką.
Sprawdzałeś czy przy lampach podłączenia są ok. Jaki miałeś problem z akumulatorem że musiał być wymieniony? Tu raczej sama wymiana akumulatora nie powinna mieć wpływu na sterowanie światłami. Kontrolki od świateł świecą się prawidłowo?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

02 Paź 2017, 12:13

AUTO działa ok, bo nie zauważyłem wcześniej, że mi ptak nawalił na czujnik -.-
Kontrolki jak ustawię mijania pokazują mijania, ale nie świecą, a na drogowych też pokazują mijania i świecą się mijania. Jak drogowe włączę przez manetkę to normalnie jest kontrolka drogowych i drogowe się świecą.
Akumulator był wymieniany, bo się rozładowywał cały czas. Wydaje, że to raczej nie przez akumulator. Szkoda, że nie zauważyłem dokładnie kiedy to się stało, bo przez tydzień samochód stał w garażu.
Yucares
Nowicjusz

02 Paź 2017, 13:59

A pozycyjne świecą normalnie? Z poniedziałku jakoś ciężko mi zrozumieć :)
Yucares napisał(a):na drogowych też pokazują mijania i świecą się mijania
To w jedną stronę manetka przy kierownicy działa poprawnie do mrugnięcia a w drugą do ustawienia na stałe drogowych świateł już nie? Tylko tu możesz włączyć światła drogowe. pokrętłem na desce ich nie włączysz tam gdzie masz AUTO, 0, pozycja, mijania.

Mamy tak.
Pokrętło na desce.
AUTO - tu jest ok
0 - wyłączone wszystkie światła
Pozycyjne - ??
Mijania - ??

Manetka przy kierownicy światła drogowe:
Pociągasz do siebie - mrugnięcie długimi - działa z tego co piszesz
Od siebie - włączasz długie na stałe - nie działa???

Tu masz to co jest u ciebie w Astrze:
Kacper
Forumowicz VIP

02 Paź 2017, 21:13

Ojeju, ale jestem głuuupi. Wszystko działa jak powinno. Mam ten samochód od bardzo niedawna i byłem przekonany, że na pokrętle są drogowe. W końcu ten znaczek wygląda jak drogowe tylko jest trochę w dół pochylony...
Jakby nie było, bardzo dziękuję za pomoc :) Ja się dopiero wdrażam w tajniki motoryzacji, jestem świeżo po zdaniu prawka, a wcześniej miałem styczność tylko z motocyklami, dlatego trochę jeszcze nie ogarniam oczywistych rzeczy :/ Widzę, że muszę dokładniej czytać instrukcje...
Jeszcze raz dziękuję, bo już miałem się tam grzebać i szukać jakichś poprzerywanych kabli czy coś :)
Yucares
Nowicjusz

02 Paź 2017, 21:21

Nie ma problemu załączyłem obrazek bo właśnie coś mi nie pasowało i ale nie chciałem napisać że mylisz światła mijania z drogowymi :) Znaczki podobne ale mijania mają pochylony strumień świetlny.

Najważniejsze że wszystko już wiesz. Pisz jak byś chciał o coś zapytać czego nie jesteś pewny na pewno pomożemy :ok:
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota Corolla TS kombi GR Sport oczami Kuby Przygońskiego
    Toyoty w wersjach GR Sport to połączenie codziennej użyteczności z dynamicznym charakterem rodem z Toyota Gazoo Racing. Możliwości Corolli TS kombi GR Sport przetestował Kuba Przygoński, jeden z najbardziej wszechstronnych ...

02 Paź 2017, 21:30

Dzięki :ok:
Yucares
Nowicjusz

12 Paź 2017, 19:13

Ni i tu mamy kolejny przykład, że taka rzecz jak instrukcja obsługi jest bardzo pożyteczna :wink: Jak się kupi jakieś auto, to zawsze warto poszperać w necie i ściągnąć oraz zajrzeć do instrukcji. Czasem wiele rzeczy można się dowiedzieć, o których się nie miało pojęcia wcześniej, że w danym aucie są.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000