Opel Astra H za 15 tys - konkretny egzemplarz

08 Lut 2023, 00:23

Cześć. Właśnie przymierzam się do kupna swojego pierwszego auta. Budżet ok 15 tys zł. Wyhaczyłem na olx taką Astrę.

[link do oferty na Olx wygasł]

Wiem, że po zdjęciach ciężko cokolwiek powiedzieć o aucie, ale tak po wstępnej analizie, myślicie, że egzemplarz warty zainteresowania i cena okej?
Sprzedawca znajduje się na drugim końcu Polski, więc zanim tam pojadę chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć. Doradźcie też proszę o co podpytać sprzedawcę przez telefon, bo nie mam w tym doświadczenia.
pazday
Początkujący

08 Lut 2023, 00:32

I to samo pytanie na temat tych dwóch Focusów :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (ten był sprowadzany z Niemiec)

We wszystkich trzech przypadkach miałbym do przejechania ok 400km w jedną stronę.
pazday
Początkujący

08 Lut 2023, 06:35

Serio mając 15k w kieszeni szukasz tak pospolitych aut po całym kraju? Skończy się na tym, że robiąc całodniową wycieczkę kupisz gruza bo co będzie szkoda zmarnowanego czasu i uznasz "może być".

Już nie mówiąc o tym, że masz 15 a znajdujesz focusa za 18, którego musisz zarejestrować, ubezpieczyć, zrobić pakiet startowy a do tego albo jedziesz do niego dwa razy albo płacisz za lawetę. Przecież to wyjdzie sporo ponad 20
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Lut 2023, 09:02

Jestem tego samego zdania co przedmówca.

Skąd jesteś to coś poszukam w niedalekiej okolicy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2023, 09:40

Barol napisał(a):Skąd jesteś to coś poszukam w niedalekiej okolicy.

Toruń.

Ustawiłem taki filtr do szukania Astry:
https://www.olx.pl/d/motoryzacja/samochody/opel/?search%5Bprivate_business%5D=private&search%5Bfilter_enum_model%5D%5B0%5D=astra&search%5Bfilter_float_year:from%5D=2006&search%5Bfilter_float_year:to%5D=2009&search%5Bfilter_float_enginepower:from%5D=110&search%5Bfilter_float_enginepower:to%5D=120&search%5Bfilter_enum_petrol%5D%5B0%5D=petrol&search%5Bfilter_enum_car_body%5D%5B0%5D=hatchback&search%5Bfilter_float_milage:to%5D=190000&search%5Bfilter_enum_transmission%5D%5B0%5D=manual&search%5Bfilter_enum_country_origin%5D%5B0%5D=pl

Interesuje mnie tylko ten silnik, tylko hatchback i chciałem też jakiś rozsądny przebieg i rocznik. W budżecie tylko ten egzemplarz, który podałem wyżej przykuł moją uwagę. No jest jeszcze jeden, w moim województwie, ale sprowadzany z Niemiec:
Poza tym wygląda brzydko w tym kolorze z tymi felgami.

Focusa szukałem w podobny sposób, tylko tam wybrałem rocznik 2008-2011, bo patrzyłem na polifty. Chociaż teraz się zastanawiam, czy sensowny polift w tym budżecie jest realny. 18k była mocno naciągnięta kwota, ale jeszcze do przełknięcia. Nie zdałem sobie jednak sprawy, że będzie tyle kosztów początkowych.

W każdym razie... szukam czegoś taniego w utrzymaniu (70% miasto, 30% trasa), ale żeby też nie zdmuchnęło mnie z autostrady. I, żeby choć trochę jechało (110-130KM powinno być okej)
Rozważałem głównie Astrę, bo słyszałem, że tania w utrzymaniu i Focusa, bo koszty też podobno ujdą, a w bonusie mam całkiem fajne prowadzenie. Ale jestem otwarty na inne propozycje. :)
pazday
Początkujący

08 Lut 2023, 09:47

Kisnę. Roczniki 2006-2009? Jak będzie 2005 w świetnym stanie technicznym to nie kupisz? Robi ci różnicę czy będziesz jeździł 17 letnim czy 18 letnim autem? Przebieg do 190? Dlaczego 190 a nie np. 195? Jakieś magiczne rzeczy się dzieją jeśli auto ma więcej niż 190? 110-120 koni? Jeden silnik? A inne co? Wybuchają?

Wymagania co do auta masz kompletnie z tyłka. Jesteś na dobrej drodze by dołączyć do grona osób szukających auta przez dwa lata "bo nic nie ma"? Naprawdę nie widzisz absurdu w tym, że szukając chyba najpopularniejszego modelu w tym kraju będziesz "musiał" kilkaset kilometrów jechać po auto? Astry h jest na otomoto 970 sztuk, aut spełniających twoje wymagania całe 10, jeden procent :mrgreen:

Szkoda, że olx nie ma w filtrach kryterium bezwypadkowości.
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

08 Lut 2023, 10:18

No i dlatego piszę do was, żebyście te absurdy wsadzili mi z powrotem do tyłka. :mrgreen:
Wybrałem takie roczniki, bo patrzyłem na polifty (może niesłusznie). Przebieg wpisałem 190k orientacyjnie, żeby szukać czegoś z niższym przebiegiem po prostu. Mógłbym wpisać też do 195k albo do 196k. :D Ale nie wiem, może przebieg w astrach/focusach nie jest tak szkodliwy.

franccc napisał(a):110-120 koni? Jeden silnik? A inne co? Wybuchają?

Astra ma też 105-konny silnik i 125-konny. 105 koni, wiem to tylko 10 koni mniej od 115, ale już 115 koni będzie prawdopodobnie mułowaty. Z kolei 125 koni to już większa pojemność, wyższa cena i obstawiam, że wyższe spalanie? Nie pogardzę 125 końmi, jeśli nie wyniosą mnie finansowo gorzej od 115. Na pierwszy strzał 115 koni wydało mi się optimum. Jeśli gadam głupoty to popraw. I jak możesz to poleć coś od siebie ;)

franccc napisał(a):Astry h jest na otomoto 970 sztuk, aut spełniających twoje wymagania całe 10, jeden procent

Ja dopiero zacząłem poszukiwania. :D
pazday
Początkujący

08 Lut 2023, 10:40

pazday napisał(a):Astra ma też 105-konny silnik i 125-konny. 105 koni, wiem to tylko 10 koni mniej od 115, ale już 115 koni będzie prawdopodobnie mułowaty. Z kolei 125 koni to już większa pojemność, wyższa cena i obstawiam, że wyższe spalanie? Nie pogardzę 125 końmi, jeśli nie wyniosą mnie finansowo gorzej od 115. Na pierwszy strzał 115 koni wydało mi się optimum. Jeśli gadam głupoty to popraw. I jak możesz to poleć coś od siebie

Te 10ps różnicy będzie widać przy sprincie 0-100 a ile takich zrywów robisz i jak ułamki sekund są dla ciebie w takiej sytuacji ważne to już sam sobie odpowiedz :D W codziennej jeździe o wiele większe znaczenie ma charakterystyka silnika, zakresy w jakich dostępny jest moc i moment obrotowy a różnica w tej kwestii jest przy tych silnikach pomijalna (zostaje też kwestia ile w konkretnym egzemplarzu z tych fabrycznych parametrów zostało). Osobiście i tak szukałbym 1.8, szczególnie jeśli nie jeździsz sam

Opel Astra H za 15 tys - konkretny egzemplarz

E: wystarczy wywalić bzdurne filtry z ogłoszeń i "na miejscu" masz np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

08 Lut 2023, 10:51

I nie bać się takiego przebiegu?
pazday
Początkujący

08 Lut 2023, 11:49

A to musi być koniecznie Astra H?
Ja bym szukał wszystko z tej samej bajki...golf v, bravo, focus 2 etc.. a wtedy znajdzie się blisko i bez problemów.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017

08 Lut 2023, 12:07

pazday napisał(a):I nie bać się takiego przebiegu?

Przebieg (a raczej stan licznika) nie jest żadnym wyznacznikiem przy zakupie kulkunastoletniego auta. Samochód miał już kilku właścicieli i kilkukrotnie okrążył kulę ziemską, liczy się stan techniczny i to w jakiej kondycji jest utrzymany, każdy egzemplarz trzeba obejrzeć i ocenić. Żeby zrobić z auta kupę złomu wcale nie trzeba przejeżdżać 300 czy 400 tysięcy

Oczywiście jeśli ci te cyfry przeszkadzają to zawsze można skorygować, np jak tutaj [link do bez-wypadkowe.net wygasł]
franccc
Stały forumowicz

08 Lut 2023, 12:22

Zerknij na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - musiałbyś nagiąć trochę budżet i ogólnie mało Focusów jest na sprzedaż (pomijam silnik 1.6 100km) a jak już coś się trafi to trzyma cenę.
[link do oferty na Olx wygasł] - wizualnie do poprawek jeśli Ci nie przeszkadza.
[link do oferty na Olx wygasł] - masz rzut beretem.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lut 2023, 12:51

Trevor napisał(a):A to musi być koniecznie Astra H?

Nie musi być koniecznie Astra H. Wziąłem ją głównie ze względu na niskie koszty utrzymania (tak czytałem zresztą na tym forum). No i wizualnie jest całkiem okej.

Bardziej od Astry podoba mi się Focus, ale trudniej go znaleźć. Nawet po zredukowaniu tych filtrów na olx nie znalazłem ciekawego modelu w mojej okolicy.

Fiat Bravo - szczerze, to nigdy mi się to auto specjalnie nie podobało i zawsze wydawało mi się, że to auto damskie :mrgreen: Ale teraz jak patrzę, to ma całkiem rozsądną ofertę. Z tego co widzę, to wszystkie benzyny mają turbo, więc pytanie jak z awaryjnością i ogólnie kosztami utrzymania? I jaki oszczędny silnik byś polecił (odrzucam na start 90-konne 1.4)? Jak to w ogóle się prowadzi w porównaniu do Astry i Focusa np?

Golf - jaki silnik? Z tego co kojarzę, to golf chyba nie jest specjalnie tani w eksploatacji?

franccc napisał(a):liczy się stan techniczny i to w jakiej kondycji jest utrzymany, każdy egzemplarz trzeba obejrzeć i ocenić

Problem jest taki, że brak mi doświadczenia i nie wiem na co patrzeć, więc o ile nie będzie świecił rdzą na karoserii albo nie będzie żadnych mocnych wgnieceń, to nie rozpoznam, czy auto jest w dobrym stanie czy nie.

"Oczywiście jeśli ci te cyfry przeszkadzają to zawsze można skorygować, np jak tutaj [link do bez-wypadkowe.net wygasł]"
Nie wiedziałem, że BMW jest w stanie dobić do miliona. :mrgreen:

EDIT
@Barol
Vectra trochę za duża. Hyundai - jak tani w utrzymaniu, to mogę wziąć pod uwagę. Astra i Focus najładniejsze, ale widzę, że Niemieckie i od handlarza. To nie problem?
pazday
Początkujący

08 Lut 2023, 13:13

pazday napisał(a):Hyundai - jak tani w utrzymaniu

Tak jest tani w utrzymaniu.

pazday napisał(a):Astra i Focus najładniejsze, ale widzę, że Niemieckie i od handlarza. To nie problem?

Sprawdzasz stan przed zakupem a jeśli się nie znasz na autach to bierzesz ze sobą osobę która choć trochę wie co się z czym je i pamiętaj jedno ze jakbyś chciał jechać na stację diagnostyczna to Ty ją wybierasz a nie sprzedający i druga rzecz co z tego że sprowadzone,od Polaka bezpośrednio też można kupić chlew na kołach.

Bravo w tym budżecie zostaje tylko 1.4 90km ale średnio to jedzie.
1.4 T-jet to minimum 19-20k i trzeba mieć na uwadze wadliwe skrzynie M32.
Golf V ok ale tutaj tylko 1.6 102km reszta taka sobie.

Tutaj drugie,ładne I30.

Kia Cee'd.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2023, 12:09

Znalazłem fajnego Focusa. Lekko przekracza budżet, ale fajny przebieg, 2008 rok, ładny kolor, kraj pochodzenia Polska i blisko Torunia.
Sprawdziłem po VINie historię i widzę 2 szkody:
https://ibb.co/YX9yGVK
https://ibb.co/yXC56Sn

Co myślicie?
pazday
Początkujący