Opel Astra I 1.4 F

28 Cze 2014, 14:11

Witam!. Mam problem z moją Astra. Jak w temacie posiadam Opla Astre I f silnik 1.4 rocznik 98r. Problem polega na tym, że pływa na wolnych obrotach tzn. cały czas nierówno pracuje na biegu jałowym, moc ma zbiera się i wgl. Ale pływa co może być przyczyną od 1,5 miesiąca jeżdzę od mechanika do mechanika i nic wymieniłem już tak:
-Silnik krokowy
-Sonde Lambde
-Świece
-Przewody
-Sprawdzałem przepustnice
-Wałek rozrządu także był wymieniany
Co to może być proszę was o pomoc bo nie mam już pojęcia co go boli. Podłączany był pod komputer i nic nie wykryło. Podobno może to też być czujnik temperatury płynu.
dygaas
Obserwowany

Auto: Opel Astra I F
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Cze 2014, 17:23

Samo sprawdzenie przepustnicy nic nie daje. Trzeb ją wyczyścić. A w szczególności gardziel oraz miejsce gdzie jest silniczek krokowy. Trzeba też sprawdzić czy silniczek krokowy pracuje.
Warto też sprawdzić, jak pracuje sonda lambda - powodem może być zły skład mieszanki i lambda będzie dawała do sterownika sygnał aby zmienić skład mieszanki.
Przyczyną może też być nieszczelnośc w układzie dolotowym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...