Opel Astra I 1995 1.6 automat benzyna + LPG - czy warto??

20 Lip 2008, 22:26

Witam, jestem tu nowy a w wyszukiwarce nie dojrzałem takowego zagadnienia, może przeoczyłem, jesli tak to podajcie link :)

Mianowicie, zdarza się silnikowi zgasnąć i czasem zapali się check, check to pewnie dlatego, że auto jest w gazie :) ale martwi mnie gaśniecie, ponieważ nie za bardzo to chyba zdrowe jest dla automatu prawda? dodam, że jest (będzie najprawdopodobniej) to moje pierwsze auto (teraz mam je na miesiąc do testowania) i chciałbym się dowiedzieć co to może być? bardzo rzadko ale zdarzyło mu się w ciągu 1 miesiąca z 6 razy zgasnąć.. Znajomy mówił mi, że to może być po prostu filtr gazu plus regulacja... byłem w warsztacie wcześniej z autem i nic nie znaleźli, ale u gazownika nie. Mogę mieć to auto za 6500, czy warto?

Temat nadaje się i tu i do porad technicznych, ale dałem tu.
wojt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

23 Lip 2008, 20:53

hmm szkoda, że nikt się nie wypowiada, bo 28ego oddaję autko i mam z 2-3 tygodnie na decyzję
wojt
Nowicjusz

23 Lip 2008, 21:20

Witam nie jestem zwolennikiem automatów wole manuala. Tak na marginesie, w razie gdyby coś sie stało ze skrzynia to naprawa będzie więcej kosztowała niż przy manualnej :) jeżeli chodzi o gaśniecie bynajmniej przy silnikach benzynowych to może być spowodowane zanieczyszczeniem filtra, bardziej sie to objawia zima. Mialem kiedyś taki przypadek, ze był nagły spadek mocy silnika aż do zgaśnięcia. Wystarczyło wymienić filtr paliwa i było ok. Nie wiem jak to jest z LPG. Jeśli chodzi czy warto to nie potrafię ci określić to zależy od rocznika, przebiegu i stanu technicznego pojazdu.

Pozdrawiam.
JeZ :)
jezowaty84
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

23 Lip 2008, 21:29

no rocznik 1995, przebieg oryginalny 102 tysiące, do tego stan techniczny bardzo dobry, tylko tylne amortyzatory do wymiany, był już w warsztacie sprawdzany, skrzynia też sprawna a myślę, że będę umiał o nią zadbać ;) hmmm co do tego.. auto na pewno sprawne bo znajomy ma 3 letnią córkę i sądzę, że by nie woził dziecka gruchotem ;P a jest w pełni władz umysłowych ;P hmm no do tego mam 4 zimówki, zapasowe koło, no ale to już szczegóły.. hmm gazu trochę źre, bo 13 litrów, ale jednak wciąż gaz o połowę mniej kosztuje niż benzyna.. co do tego.. wycieków nie ma, sprawdzane też, spaliny też

a co do gaśnięcia to już się pytałem znajomego mechanika i najpewniej to filtr gazu, bo na benzynie nie gaśnie, a taki filtr to też grosze kosztuje..

więc jak teraz? warto? nie zależy mi na aucie super dynamicznym, tylko na aucie porządnym, nie jednosezonowym ;P zrobiłem nim ok 700 km już i nic poza tym gazem nie miałem, żadnych przykrych niespodzianek :) prowadzi się pewnie, nie ma ukrytych bombek ;P
wojt
Nowicjusz

23 Lip 2008, 22:36

Samochód ma sporo latek, ale niewielki przebieg, co jest plusem. Stan samochodu, jak piszesz, także jest przyzwoity. Dobrze, że możesz dokładnie go przetestować, to się zorientujesz mniej więcej co i jak. Według mnie oferta całkiem ciekawa, ale mógłbyś choć trochę jeszcze zbić cenę - choćby do równego :)
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

24 Lip 2008, 09:12

hmmm no niby tak, ale on i tak sobie marzył o zarobku rzędu 7500 zł ;P jak widziałem na różnych giełdach to automaty astry z 95 roku nawet droższe są, a najtańszą jaką widziałem to 6900 zł i to bez gazu, więc tu należałoby doliczyć cenę instalki ;) świeża roczna, chyba mieszalnikowa, podobno kosztowała go 1200 zł.. hmm ale nic dziwnego się nie dzieje, więc pewnie się zdecyduję i potem sprawdzę dokładniej u gazownika
wojt
Nowicjusz

24 Lip 2008, 09:22

Jeżeli stan jest naprawdę jest OK, to warto.
Rodri94

24 Lip 2008, 21:53

co do ciekawostek jeszcze to ma on 52 kW mocy, czyli zdaje się 70 koni.. hmm no bywały mocniejsze astry ale mnie to zadowala :) w sobotę jeszcze ostatni test, trasa 360 km, a potem w poniedziałek już oddaję auto
wojt
Nowicjusz

25 Lip 2008, 20:10

Jeśli mówisz ze jest sprawny technicznie a fakt że przebieg jest mały jak na ten rocznik to warto, a co do spalania gazu to przy automatach to jest norma zawsze jest większe spalanie niż przy manualnej.

Pozdrawiam
JeZ :)
jezowaty84
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz