Witam kupiłem Opel Astra II z silnikiem 1.7 TDI , 210000 km przeszukałem wszystkie fora ale nic nie znalazłem co mogło by mnie zainteresować i w czymś pomóc.
Pierwszy problem : Zółta
Kontrolka Przy jeździe za jakiś czas zaświeci mi się żółta kontrolka , od 2100 obrotów gaśnie. Gdybym nie zredukował na niższy bieg to dalej by się świeciła i tak jak by odcina mu gaz. Kolega mechanik mówił że zatkany zawór EGR . Rozebrałem i nie było tam sadzy tylko znikome ilości oleju. Spotkał ktoś się kiedyś z tym ? Na pewno to nie wina turba bo nie dawno dawałem do regeneracji. Bez kompa się chyba nie obejdzie.
Drugi problem : Podbieranie oleju i Czyszczenie Intercoolera
Jest taki że silnik chyba podbiera znikome ilości olej. Mierze raz jest dolny stan dolałem trochę oleju pewnie z 100 i pokazuje górny stan. Stoi w tym samym miejscu zawsze co mierzyłem. Właśnie w tym zaworze EGR znalazłem trochę oleju , oraz w układzie dolotowym do intercooler w wężu. I mam teraz takie pytanie czy można go wyczyścić z tego oleju co tam w nim jest , jakimi środkami ? I czy poprawi to działanie silnika.
Trzeci problem : Mała moc ?
Wydaje mi się że auto trochę osłabione jest , ma mniej mocy co powinno mieć. Np przy ruszaniu pod górkę na prawdę trzeba dać mu dużo gazu żeby go nie zdusić. To jest pewnie związane z tą kontrolką . Silnik pokazuje jakiś błąd . Ale teorii na internecie jest dużo.
Czwarty Problem : Spalanie
Prawdopodobnie auto za dużo spala paliwa , co może być tego przyczyną ?
Piąty problem : Kopci
Przy zapaleniu auto lubi puścić dymka , tak samo przy starcie jak dodam mu więcej gazu puści takiego smoka. Myślę że to jest aż nadmierne dymienie. I z czym może być to związane ?
Jest Ktoś taki na forum co zna się na samochodach i spotkał się z takimi problemami ? Szukałem po innych forach mają goście takie same problemy ale tylko gdybają. Proszę o pomoc.