REKLAMA
Witam
Zacznę od tego, że jestem kierowcą z krótkim stażem , prawo jazdy mam od września 2013 roku. Odłożyłem trochę pieniędzy i chciałbym kupić swój pierwszy samochód. Zakup planuje w wakacje.
Mój budżet to lekko ponad 6 tyś złotych + to co zarobię przez wakacje + ew. rodzice, którzy zgodzili się dołożyć jeśli będzie trzeba, ale nie chciałbym przekroczyć 9 tyś. zł. Jeśli chodzi o silniki to wolałbym benzynę lub benzynę + lpg z min. 100 KM (wyjątek to 1.4is (90KM) w Civicu).
Do tej pory jeździłem Renault Scenic II (1.6 benzyna, 115KM) rodziców i właśnie Hondą Civic VI (1.4is, 90KM). Moje pytanie brzmi: który z tych samochodów wybrać Astre II czy Civica VI.
Z Hondą miałem styczność i samochód bardzo mi podpasował. Podoba mi się, ma całkiem fajny silnik, który lubi wysokie obroty, całkiem dobre przyśpieszenie jak na 1.4 i tylko 90KM. Z Oplem nie miałem okazji obcować. Co do silników to myślałem nad 1.6 16v w Oplu, a w Hondzie 1.6 lub 1.5 lub ew. to 1.4is. Oczywiście jestem otwarty na Wasze propozycje, co do moich wymagań.