Opel Astra II czy Seat Ibiza ? Do 10.000zł

20 Cze 2011, 18:17

Witam Was wszystkich ponownie.
Mam 18 lat i za jakiś miesiąc będzie prawko. Zacznę od tego, że żadnych Bmek, Audi, AR czyteż VW nie chcę. Ostatecznie byłbym chyba zdecydowany albo na trzydrzwiowego Opla Astrę II albo trzydrzwiowego Seata Ibizę. Maksymalna cena to 10.000zł. Będzie to głównie jazda po mieście, więc nie proponujcie żadnych samochodów z silnikami po 300KM :) Jednakże nie chciałbym, żeby był to mułowaty samochód. Ważne jest dla mnie również przyjemne, takie nie surowe wnętrze samochodu. Który z tej dwójki wg was lepiej byłoby wziąć i dlaczego ?
AdiLDZ

20 Cze 2011, 19:04

Polecam ci coś na czym nauczysz się jeździć i potem nie będziesz narzekał że kupiłeś badziew bo po 50 ruszeniu z piskiem z pod świateł się posypał. Albo że wjechałeś na autostradę i przy 180 km/h korbowód bokiem wyszedł. A jeżeli potrafisz zachować rajdowe zapędy na gry komputerowe no to ibize 2fl za te pieniądze ciężko będzie znaleźć, 2 gen przed facem to jak się naszukasz znajdziesz perełkę, a co do astry to dobre samochody, ale wszystko zależy jak poprzedni właściciel dbał, no i moim zdaniem trochę lepsze od ibizy. Ale w sumie co komu się podoba... No i oczywiście rynek wtórny jest zapchany różnej maści turbo klekotami, potocznie zwanymi pojazdami z silnikiem diesla, i właśnie takowy najłatwiej będzie ci kupić... Co mi osobiście cholernie utrudnia sensowny zakup nowego pojazdu...
gruber91
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

21 Cze 2011, 01:05

Już wstępnie jest podjęta decyzja. Chciałbym znaleźć jakiegoś porządnego Seata Ibizę II FL 1,9 SDI. Tylko coś czuję, że może być ciężko...

Co myślicie na temat tego wyboru. Przypominam, że będę jeździł po Łodzi: korki, światła, etc.
AdiLDZ

21 Cze 2011, 13:28

Ibiza II FL 1.9 SDI jest dobrym wyborem do miasta, silnik jest mniej awaryjny niż tdi (wersja z turbiną). Jeździłem takim samochodem z benzynowymi silnikami 1.0 oraz 1.4 (sam posiadam ibizę 1.0 przed liftem) do miasta w zupełności wystarczy, komfort jazdy jest dosyć wysoki. Jeśli kupujesz samochód na siebie oc i ac za ten silnik będzie bardzo duże - polecam go kupić na współwłaściciela.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

21 Cze 2011, 19:07

Mam jeszcze dwa pytanka.
2. Jak ocenilibyście jeszcze silnik 1.4 60KM ? Jest on najczęściej spotykany, a ciężko będzie trafić taki samochód jaki chce z takim silnikiem jaki chce. Czy ten silnik jest słaby i mułowaty ? Po raz kolejny przypominam, że będzie to jazda po mieście (Łódź) zazwyczaj w korkach. Nie potrzebuję żadnego demona prędkości, ale nie chce też, żeby była to jakaś popierdółka.
3. Który byłby lepszy: 1,9 SDI 68 KM czy 1.4 60KM ? Tylko przy tych 1,9 wysokie OC i AC ;/
AdiLDZ

21 Cze 2011, 19:35

Powiem Ci, że Ibiza 2 FL 1.4 jest fajnym zrywnym samochodem, jeździ się bardzo przyjemnie, dużo przyjemniej niż Ibizą II przed liftem, ogólnie jest dużo lepiej wyposażana. 1.4 do miasta bez problemu wystarczy (nawet po trasie można przyjemnie pojeździć).
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak naładować akumulator?
    Ładowanie akumulatora to pozornie łatwe zadanie, jednak może nastręczyć pewnych trudności. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem? Przede wszystkim należy pamiętać, że akumulator może być ładowany jedynie prądem stałym. Dlatego ...

21 Cze 2011, 19:43

Wielkie dzięki. Poszperałem na allegro i gratce trochę i znalazłem cztery ibizy, które wpadły mi w oko. Mógłby ktoś profesjonalnym lub półprofesjonalnym (napewno bardziej niż ja) okiem ocenić je i stwierdzić, który się najlepiej prezentuje ?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
AdiLDZ

23 Cze 2011, 21:34

Co byście powiedzieli o tej ofercie ? Wiem, że trzeba osobiście samochód obejrzeć, ale często da się przecież jakieś mankamenty już na zdjęciach zauważyć.
AdiLDZ