Opel Astra II czy Volkswagen Golf IV

12 Lis 2015, 19:54

Witam, założyłem konto na tym forum, gdyż niedługo szykuję się do zakupu innego samochodu i chciałem poznać zdanie użtykowników, którzy w swoim posiadaniu mają już markę i modele, które mnie interesują. A są to Opel Astra G oraz VW Golf IV. O co chcę zapytać, jeśli chodzi o te 2 marki ?
Przede wszystkim jaki silnik wybrać ? Dodam, że chcę kupić samochód z instalacją LPG lub w późniejszym czasie ją założyć. Interesuje mnie oszczędna jazda, na drogach nie szaleje i nie katuje silników. Jeśli chodzi o Opla to słyszałem, że do gazu bardzo dobry jest silnik 1.6 16v, natomiast VW to raczej najlepsze ma silniki diesla m.in 1.9 TDI, ale czy może jest któryś z benzynowych co znosi dobrze LPG ? Jeśli 1.9 TDI jest też bardzo oszczędny to również mogę rozważyć taką opcję.
Co dodatkowo możecie powiedzieć o tych 2 markach, chętnie przeczytam wszysstkie uwagi i podpowiedzi.
defaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 07 2013
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

12 Lis 2015, 20:33

Akurat 1.6 16v w Oplu jest trochę kiepski (wada fabryczna w postaci picia oleju) zresztą każdy ecotec lubi olej ale nie tak jak własnie to 1.6.
W Golfie szukaj własnie 1.9TDI 90km bądż 110km lub 1.8 125km z benzyniaków.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lis 2015, 21:06

A jaki masz budżet na auto?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Lis 2015, 07:04

Do 10 max 11 tys.
defaa
Nowicjusz

13 Lis 2015, 12:33

zastanawiając sie nad tymi dwoma modelami wybierał bym golfa z silnikiem 1.8 benzyna ale i tak wybór nalezy do Ciebie, kazdy ma swoje tam jakies zdanie na temat aut jedni mowia zeby broń boże francuza inni znów zeby sie nie bać ze to tylko stereotyp ,ze niemieckie auta nudne ale za to niezawodne inni znow powiedza ze to bzdura i tak co fachowiec to inne zdanie ,najlepiej jak bys podał jakies linki aut ktore Cie interesuja .
milan240
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lis 2015, 17:18

Jak jest tu temat o oplu to myślę, że nikt się nie obrazi jak podam swoje propozycje które znalazłem do oceny.
[link do oferty na Olx wygasł]

i coś nowszego
Adiczek
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat CC
Silnik: 0.9
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Flotowy segment B - jakie auta wybierają firmy?
    Segment B niezmiennie od dziesięcioleci bije rekordy w Europie. Czemu małe hatchbacki są chętnie wybierane? Przede wszystkim z uwagi na rozsądną cenę, łatwość poruszania się po mieście, coraz wyższy poziom technologicznej ...

14 Lis 2015, 09:10

1.Dobrze się prezentuje i sądząc po tablicach od nowości jeżdzi po Sosnowcu :mrgreen:
2.Oboje drzwi z lewej strony mają inny odcień lakieru,z prawej strony są trzy różne odcienie lakieru..
3.Tu już wogóle milion odcieni..
4.Trochę niska cena jak na III..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lis 2015, 16:25

Dodam, że interesuje mnie tylko wersja hatchback :) Jedna Astra G w Combi już stoi w domu. Przejrze ogłoszenia i wrzucę te które mnie interesują.
defaa
Nowicjusz