Opel Astra II do 8 tys ??

11 Gru 2014, 14:52

Witam wszystkich forumowiczów ! Planuję zakupic opla astre II z silnikiem 1.6 16v, czy do podanej kwoty kupię w miarę zadbany egzemplarz ? Kieruję się opinią znajomych że to dosć mało awaryjne auto (z tą jednostką napędową), oraz że częsci są przystępne. Autko ma mi slużyć głównie do jazdy po miescie i w obrębach (15k rocznie). W tej cenie widzialem egzemplarze zadbane o bogatym wyposażeniu lecz nwm co o tym myśleć. Typ nadwozia to kombi a wyposażenie to przynajmniej elektr. szyby i klima ;P co myśleć o LPG do tej jednostki napędowej ? Drodzy forumowicze ukształtujcie mój pogląd co do tego modelu lub podzielcie się innym ciekawych rozwiazaniem licze na waszą pomoc. Podkreślam ze dopiero odebrałem prawko więc 1.6 to jest max ;)
daro1395
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

11 Gru 2014, 15:08

daro1395 napisał(a):Kieruję się opinią znajomych że to dosć mało awaryjne auto (z tą jednostką napędową)

Albo Twoi znajomi są złośliwi albo nie do końca wiedzą, o czym mówią - 1.6 16v znany jest z tego, że bierze olej. Szukaj raczej 1.6 8v, ale w tym budżecie będą głównie zmęczone egzemplarze.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

11 Gru 2014, 15:14

Potwierdzam, sam szukam takiego auta i tylko w 1.6 8v - nie piją oleju jak 16v, ale za to są dużo rzadsze i droższe... Moc akceptowalne 75km/80km.

Szukaj do 10 tys., za 8 tys. albo trafisz mega okazję (w co osobiście nie daję wiary przy tych autach), albo wymęczone jak piszą przedmówcy.

Moja rada to szukaj do dychy, przed kupnem auto do zaprzyjaźnionego warsztatu, niech coś znajdą i wtedy może negocjować cenę i suma sumarium wyrwać ją za 8 tys. Ewentualnie z drobnym hakiem :D
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 09 2007
Auto: Citroen Saxo / VW Transp. T5
Silnik: 1.2 / 1.9 TDI 2005r
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Gru 2014, 17:09

Jeżeli zdecyduje się na astre to na pewno dozbieram do 10 k i celował będę w 8 zaworów, a mietka jakiegos do 8k da rade dorwac ? Widzialem duzo zadbanych dobrze wyposażonych okularów w tej cenie ;P
daro1395
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 11 2014
Auto: nie mam

11 Gru 2014, 17:37

daro1395 napisał(a):Widzialem duzo zadbanych dobrze wyposażonych okularów w tej cenie ;P

Rozbawiłeś mnie :lol: I chyba na tym wyposażeniu się kończyło :) No chyba, że chcesz auto po TAXI lub z toną szpachli na pokładzie :) Jak szukasz ekonomicznego i taniego w serwisowaniu (naprawach) auta to naprawdę odpuść mercedesa :) Nie ma sensu pakować się w klasę premium z takim budżetem.

Od siebie mogę Ci zaproponować kilka alternatyw do Astry G:

- Ford Focus mk1 najlepiej przed liftem w tej cenie - ale uwaga na rdzę i delikatne zawieszenie tył
- Renault Laguna I po lifcie
- Golf IV, ale to będzie loteria i szukanie igły w stogu

Koledzy z formum polecają jeszcze Peugeot 406 albo Rover 45 diesel. Ale zarówno jednego jak i drugiego ciężko namierzyć, przynajmniej w moich okolicach (Poznań).
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Gru 2014, 17:39

A Hyundai Elantra, co Ty na to?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...

11 Gru 2014, 21:15

Jeżeli chcesz jeżdzić tanio i bezawaryjnie to Astra ośmio zaworowa jest idealna.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2004

11 Gru 2014, 21:25

daro1395 napisał(a):Jeżeli zdecyduje się na astre to na pewno dozbieram do 10 k i celował będę w 8 zaworów, a mietka jakiegos do 8k da rade dorwac ? Widzialem duzo zadbanych dobrze wyposażonych okularów w tej cenie ;P

Nie no ty na serio z tym mercedesem w210 za 8000 zł to będzie złom a po resztą te auta lubią rdzewieć.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

11 Gru 2014, 21:54

Zadbany to on chyba był tylko na zdjęciach..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Gru 2014, 22:25

osobiście 2 lata śmigałem astra g 1,6 16V i na prawde bardzo sobie chwaliłem to auto. Nie wiem czy jest bardziej awaryjne czy mniej od 8v ale problemów żadnych nie było. Olej fakt, 2litry od wymiany do wymiany co 10tys. km trzeba było dolać ale auto na prawde mogłem zaliczyć do mało awaryjnych (bezawaryjne wg mnie nie istnieją :D ). I targuj się. To auto idzie tanio kupić od kogoś kto mial to auto kilka lat. I mówie to z autopsji, cięzko jest sprzedać astre jeśli nie dasz na prawde atrakcyjnej ceny- jest tego po prostu od groma. I nie oglądaj nawet wersji bez el. szyb itd bo póżniej również będzie ciężko sprzedać. wg mnie warto kupić 16v a olejem się nie przejmować bo to nie tyle usterka co po prostu charakterystyka tego silnika. Do lpg 8v na pewno bezpieczniejsze. Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem i to z pewnego źródła, że nie wszystkie 16v znosiły dobrze gaz ponieważ niektóre wersje nie miały hydraulicznej regulacji luzu zaworowego o czym często ludzie nie wiedzieli i doprowadzało to do awarii.
Aha i podstawowa sprawa, koniecznie sprawdź stan wspomagania. Na prawde wielu użytkowników nie ma pojęcia, że w astrze jest zbiornik z płynem do wspomagania i po prostu zacierają się pompy. Umiejscowione są w mało widocznym miejscu przy grodzi

Podsumowując polecam na prawdę to auto
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

12 Gru 2014, 12:41

Jestem właścicielem Astry II 1.4 16V to się wypowiem. Tak, bierze olej. Ceny napraw i części są przeciętne tak jak auto - ni drogie, ni tanie, ale biorąc pod uwagę, że auto nie jest zaawansowane pod żadnym względem to powinny być zdecydowanie niższe.
Auto jest jednak bezawaryjne (mój egzemplarz przynajmniej) - nigdy nie rozkraczyło się na drodze, nigdy mnie nie zawiodło, każda usterka jest wcześniej łatwa do wykrycia i można w porę jej zapobiec.
Teraz jednak wróciłbym do Vectry, tyle, że w benzynie - bo Astra II jest naprawdę mała. Bardziej przestronna wydaje się już Corsa D.
Jednak na korzyść Astry przemawia też jej wygląd - jak na 16-letni koncept prezentuje się zaskakująco nowocześnie, co z resztą można powiedzieć także o Vectrze w moim subiektywnym odczuciu.
Ale do 8 tys. szukałbym Mazdy 626 albo Toyoty Avensis, mam już dość Niemców.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

12 Gru 2014, 13:28

archi4lo napisał(a):Ale do 8 tys. szukałbym Mazdy 626 albo Toyoty Avensis, mam już dość Niemców.

Ale jakie silniki, także benzynowe? Ciekaw jestem, czy będą bardziej paliwożerne niż ww. Astra? Mam mieszane uczucia, szczególnie odnoście Avensis. Na moje amatorskie oko wydaje mi się, że to klasa wyżej co za tym idzie wyższe kozty utrzymania / paliwa.

Chętnie wysłucham oinii :)
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Gru 2014, 13:39

Jav napisał(a):Mam mieszane uczucia, szczególnie odnoście Avensis. Na moje amatorskie oko wydaje mi się, że to klasa wyżej co za tym idzie wyższe kozty utrzymania / paliwa.

Użytkownik szybki przekonywał mnie kiedyś, że Avensis 2,0 palił mu w mieście 7,6 l/100km czyli tyle samo, co moje byłe auto - Ibiza 1.4 16v (segment B). Nie do końca w to wierzyłem, ale z drugiej strony czemu miałby kłamać? :) Odnośnie ogólnej trwałości trudno coś Avenowi zarzucić, jeździ takim mój kuzyn (tyle, że ma diesla) i bardzo go sobie chwali.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

12 Gru 2014, 15:43

Killaz napisał(a):stra II jest naprawdę mała. Bardziej przestronna wydaje się już Corsa D.
Nie no bez przesady, to różnica segmentu i Corsa D jest dużo mniejsza niż Astra II :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Gru 2014, 17:28

Mam Astrę II 2000 rok, 1.6 8v 75 km od prawie 8 lat, dbam, nigdy nie żałuję na części wszystko wymieniane na czas. 205 tys ORYGINALNEGO przebiegu, a powiem szczerze, że jak przymierzałem się do sprzedaży to bardzo wątpiłem w to, że dostane za to autko nawet 8 tys, celowałem tak w 7 - 7,5k przy dobrym wietrze. Tak oceniłem rynek przeglądając inne ogłoszenia. Dla mnie to auto jest warte oczywiście sporo więcej, bo jestem pewny, że mnie nigdy nie zawiedzie, nie zawiodłoby też przyszłego właściciela, ale "perełki" z allegro robią swoje.
Astrę z tym silnikiem oczywiście bardzo polecam, minus jest taki, że jest mułowate. Ale nie wszystkim to przeszkadza :)
AntonioC
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 1993
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel
Silnik: Astra II 1.6
Rok produkcji: 2001