10 Cze 2009, 06:24
Witajcie.
Tydzień temu zdecydowałem się założyć gaz w Oplu Astrze 1.6v II. Jest to już nowa instalacja gazowa, opierająca się na automatycznym przełączaniu z benzyny na gaz po osiągnięciu wysokich obrotów przez auto. I teraz moje pytanie, z racji takiej (tak mi się wydaje), że firma, która zakładała mi owy gaz, miała wiele problemów z montażem aby wszystko poprawnie działało, toteż postanowili podłączyć przewody do Cewki samochodowej aby (jak to powiedzieli) " przy przełączaniu na gaz była odpowiednia iskra". Sęk w tym, że poprzez takie podłączenie owa cewka "niszczy" się, co prowadzi z kolei do systematycznej jej wymiany (co jakiś czas, koszt cewki to około 500 złotych). Moje pytanie brzmi, czy nie ma innego wyjścia, jak montaż gazu do tej cewki?
Na początku miałem kilka innych problemów takich jak, przełączanie się z gazu na benzynę z benzyny na gaz, w czasie gdy auto traciło obroty (np. przy zwalnianiu, lub też przy przyśpieszaniu). Powiedzieli, że to problem świec, wymienili, ale właśnie wtedy podpięli ten gaz do cewki.