OPEL ASTRA II ?jaki silnik?skad i za ile kupic? pomocy!!

13 Lis 2010, 08:51

Witam!
Chce kupic opla astre 2 kombi i mam dylemat czy ma to byc benz+LPG czy tez diesel. Rocznie bede robil okolo 15 tys km w najkrotszych odcinkach ok 15-20km.
Zalezy mi na wersji i silniku ktory bedzie najbardziej ekonimiczny pod wzgledem spalania.
Poza tym mam pytanie odnosnie blach, czy w tych samochodach jest juz ocynk?
Kolejne pytanko - skad kupic? Z komisu, od osoby prywatnej czyli np z allegro?
NO i najwazniejsze to - w jakich cenach najlepiej kupic to auto, bo rozbieznosc cenowa jest wieeelka a napewno nie wszyscy sprzedawcy sa uczciwi a ja nie chce niepotrzebnie przeplacac dlatego prosze o pomoc i z gory dziekuje!!!
Mikson88
Nowicjusz

Miejscowość: Hel

13 Lis 2010, 10:54

Astry II mają już blachę w ocynku. Co do wyboru silnika to wydaje mi się, że zależy to głównie od Twoich preferencji, gdyż i diesel i b+g będą się równie dobrze sprawdzać oraz będą równie ekonomiczne. Osobiście wolałbym benzynę z lpg, ponieważ silniki Opla świetnie znoszą gaz.
Najlepiej kupić od osoby prywatnej, a jeżeli chodzi o cenę to ciężko powiedzieć ;) Na pewno trzeba odrzucać te najtańsze :)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

13 Lis 2010, 12:08

No z blachami juz sprawa wyjasniona :)
A czemu od osoby prywatnej a nie np z jakiegos autohandlu? Osoba prywatna daje jakas gwarancje rozruchowa? Bo z tego co wiem to komisy daja jakis krotki okres gwarancji?
A co myslicie o tym silniku 1,7 DTI isuzu ktore sa w niektorych wersjach astry 2? Podobno to bardzo dobre silniki, no ale z drugiej strony b+g tez bardzo dobra opcja i przede wszystkim tansza w sensie, ze gaz najtanszy poki co?
Mikson88
Nowicjusz

13 Lis 2010, 12:14

Osobiście nie kupowałbym z komisu. Za dużo przekrętów robią. Kiedyś byłem na rozmowie w sprawię pracy w komisie i facet wypytywał mnie, czy potrafię zatuszować mankamenty samochodu, troche przykręcić licznik... załamka. A gwarancja jest w komisach często słowna. Więc jeśli już coś się stanie i do nich przyjedziesz, to odwracają kota ogonem, twierdząc, że źle użytkowałeś auto. Szukaj samochodów wśród prywatnych sprzedawców :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Lis 2010, 13:18

1.7 isuzu to bardzo dobry dieselek.... tyle, że nie do tego samochodu :P Chyba, że lubisz podróżować mułem ;)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Lis 2010, 13:18

Allright czyli od kogo kupowac juz wiem, blachy tez.
Powiedzcie jeszcze ile pali ten silnik izuzu 1,7 dti? kolo 6l czy wiecej?
Tak samo jak jest z gazem? Ile srednio wychodzi tych litrow na stowke?
NO i jeszcze pytanko czy dostane za 10tys jakis lepszy egzemplarz w roczniku kolo 00-01?

[ Dodano: 13 Listopad 2010, 13:20 ]
Heh no ten isuzu 1,7 dti czy tez jakis gaz napewno bedzie lepszy niz ten ktory mam obecnie w astrze I - 1.4 benzyna :)
Mikson88
Nowicjusz

13 Lis 2010, 13:30

Pewnie masz 1.4 60KM? To 1.7 DTI w Astrze II będzie jeździło podobnie do tego ;)
6l gazu raczej mało realne, ale koło 7l w trasie powinno się udać osiągnąć. Wybierz 1.6 16V 101KM :) Z sekwencją powinien śmigać aż miło ;)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Lis 2010, 13:34

6 litrow to chodzilo mi o diesla, a na gazie to nawet jak 10 spali to bedzie super bo to taniej niz sama benzyna.
Z tym silnikiem w astrze I to chyba jest 60 koni, bo wiecej to nie czuc jak jade heh.
Jaka najlepsza jest tzn jaka najrozsadniejsza cena tego 1.6 + gaz? 10? 11 tys?
Mikson88
Nowicjusz

13 Lis 2010, 20:54

Ten diesel na trasie to może i 5l by spalił przy lekkiej nodze ;) Ale dużo ekonomiczniej wyjdzie 1.6 z sekwencyjną instalacją lpg.
Ciężko powiedzieć ile przeznaczyć na ten samochód. Obejrzyj kilka egzemplarzy na żywo i będziesz wiedział mniej więcej ile wydać za dobry egzemplarz.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Lis 2010, 10:34

10 tys. zł za diesla z 2000 roku? Życzę powodzenia i zaprzyjaźnienia się z mechanikiem :mrgreen:
Za przyzwoitą Astrę II czy to w benzynie, czy w dieslu trzeba przeznaczyć 15 tys. zł.
Silnik 1.7 DTI jak najbardziej godny uwagi, występował w trzech wersjach mocy od 75 do 82 KM. Demonem szybkości zatem nie jest, ale do 140 km/h rozpędza się przyjemnie.

Z silników benzynowych polecałbym 1.6 16v 100 KM z LPG. Spali ok. 10 litrów (DTI spali ok. 6). Warto zaznaczyć, że nie kupujesz auta młodego, więc ja brałbym benzyniaka, bo w dieslu są zdecydowanie droższe naprawy, a jak się kupuje auto 10 letnie i będzie jeździć kolejne 5-6 lat, to nawet dobry diesel może odmówić posłuszeństwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika