Opel Astra II - "okazja" okiem Waszym

31 Maj 2015, 19:38

Opiszę moją sytuację i bardzo Was proszę o opinię, czy to okazja czy jednak może mi się tylko tak wydaje:

Kolega mojego znajomego sprzedaje astre II której szukam dla brata. Jeszcze nie dał ogłoszenia "w internety" i żaden handlarz jej nie oglądał. Mam prawo pierwokupu. Chce za nią (r. 2003) około 7.5 tysiąca do negocjacji, ma pełne wyposażenie, jest sprowadzana z Holandii, gdzie miała jednego właściciela. Sprowadzana 2.5 roku temu. Podobno miała założony holenderski gaz, który pół roku temu wymieniono na polską sekwencyjną instalację. Silnik to 1,6 16 V- słyszałem o nim sporo złego, ale podobno jeśli nie jest zajeżdzony, to jest całkiem ok. Przebieg 180 tysiecy. Co do blacharki, są małe purchawki na nadkolach ale gdzieś słyszałem, ze u opli w tym wieku to normalne. Zdjęć niestety nie zrobiłem, acz żałuje bym Wam pokazał. Zrobiłem za to zdjęcie wgniotki na tyle i przy okazji chciałbym Was zapytać ile za te lekko skorodowane ranty (nadkola) i wyprostowanie tego co widać na zdjęciu, weźmie blacharz. Dodatkowo jest odłączony EGR (chyba tak to się nazywa). Nie wiem czy w czymś to przeszkadza, etc. Czy jest sens się bawić w to auto?

Dlaczego pytam o to wszystko? Bo to jedna z niewielu ofert sprzedaży takiego samochodu na którą się natknąłem od nie-handlarza , cena jak na te lata nawet atrakcyjna... Może w sumie lepiej takie kupić, gdzie w miarę wiem co jest z nim nie tak, niż czekać aż handlarz je kupi, zrobi tanim kosztem blache i zaśpiewa za ten rocznik 9000 zł?
Coś powinno niepokoić z powyższego? Mnie zastanawia tylko dlaczego sprzedaje to po założeniu gazu polskiego ( tzn. 4 miesiące temu zakładany). Na moje pytanie dlaczego odpowiedział, że kupił większy samochód.

Zdjęcie
Pasquallo
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.6 8V 85KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

01 Cze 2015, 06:21

Najgorszy silnik,rdza i niska cena to według mnie powinna zapalić sie lampka ostrzegawcza.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Cze 2015, 09:42

Od 2001r te silniczki podobno są "poprawione" :wink: poprawki miały na celu właśnie wyeliminowanie (zmniejszenie) problemu spalania oleju
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

01 Cze 2015, 19:38

To nawet jeśli to pozostają dwie pozostałe rzeczy,rdza na nadkolach - możliwe że właściciel troche przyniedbał i cena - 7500zł to 2000rok a nie 2003.. Ale obejrzeć zawsze można.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Cze 2015, 19:42

pamięta ktoś może czy jesienią 2014 roku te astry chodziły taniej? bo znajomy kupił astre z 2003 roku właśnie wtedy i dał coś koło 5,5 koła. Nie była to mina i twierdzi, że sporo zadbanych egzemplarzy w takich pieniądzach było...

a ja teraz załamuje ręce: za 15 letni samochód prawie 8 tysięcy? chyba ta astra jest troche przeceniana tak swoją drogą...
Pasquallo
Początkujący

01 Cze 2015, 20:16

Zadbana Astra G z 2003roku za 5500zł? Takie rzeczy tylko w erze..
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Classic Car Festival w Tokio - zabytkowe perły
    Zabytkowe samochody mają swój nieodparty urok, o czym już po raz kolejny mogli się przekonać goście tegorocznego Classic Car Festival zorganizowanego przez Toyota Automobile Museum. W imprezie wzięły udział najpiękniejsze ...
    Lexus UX z najwyższymi wynikami w testach zderzeniowych
    Amerykański ośrodek badawczy Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sprawdził poziom bezpieczeństwa nowego Lexusa UX. Konstrukcja crossovera i zainstalowane w nim systemy bezpieczeństwa okazały się tak skuteczne, że ...

01 Cze 2015, 21:05

Tak naprawdę pobór oleju zmniejszył się w TWINPORTACH, ale tez nie do końca. To znaczy było lepiej ale olej dalej żarł. W dodatku osiągi na poziomie 1.4 a spalanie na poziomie 1.8 :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Cze 2015, 17:01

[link do oferty na Allegro wygasł]

wizualnie mi się podoba... ciekawe co jest nie tak, nie licząc tego że to diesel
Pasquallo
Początkujący

03 Cze 2015, 17:11

Astra w dieslu z Płocka, świeżo sprowadzona, po niskiej cenie, od handlarza.. Więcej pisać?
Koniu
Forumowicz VIP

04 Cze 2015, 10:01

Ahh ten beznadziejny diesel i jeszcze polift za śmieszne pieniądze..
Barol
Awatar użytkownika

04 Cze 2015, 13:51

Nie było liftu w Astrze G.

Tak na marginesie - rocznik 2006 (pierwsza rejestracja marzec 2007) za 7500 zł: [link do strony wygasł]

To jest dobra oferta ;)

W Niemczech pierwsze roczniki można wyrwać na granicy 1000 euro, no ale na tym forum panuje przekonanie, że za 20 letnie strucle (vide A4 B5) wykłada się 5-6k :D
Albanczyk
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW E39
Silnik: 2.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

04 Cze 2015, 14:39

To sobie kup taką Astre za 1k ojro i nie zawracaj dupy nam tutaj. Wiesz lepiej to nie pytaj.
Koniu
Forumowicz VIP

05 Cze 2015, 12:05

Haha nie było liftu w II :lol: dokładnie w 2002roku Astra przeszła niewielki lifting obejmujący nadwozie,wnętrze i elementy wyposażenia.
Widze że jesteś wielkim "znafcą" internetów..
Barol
Awatar użytkownika