Opel Astra II - proszę o ocenę.

09 Wrz 2010, 16:32

Jak może niektórzy pamiętają jakiś czas temu prosiłem o pomoc w ocenie Opli Corsa C
Samochód nie znaleziony nadal ponieważ przemyślałem sprawę i postanowiłem poczekać, uzbierać więcej kasy i rozejrzeć się za Astrą II.
W związku z tym proszę teraz o sugestie dotyczące tego modelu. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pierwsze typy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie wiem co ale coś mnie niepokoi w tym samochodzie. Sprzedawca chwali się niskim przebiegiem, ale nie wiem co gorsze: 60.000km zrobione w mieście czy 150.000km na trasie. Widać, że autko śmigało w mieście głównie bo aż dywanik się przetarł
Auto nie pisze kiedy był sprowadzony, ale skoro mniej niż połowa przebiegu jest zrobiona w kraju to był sprowadzony z przebiegiem mniej więcej 35.000km. Biorąc pod uwagę zagraniczne jeżdżenie to pewnie był sprowadzony jako autko około 2-letnie.

Fajny wizualnie, nie wiem do czego się przyczepić tutaj. Może Wy coś znajdziecie

[ Dodano: 9 Wrzesień 2010, 20:27 ]
Obejrzałem jeszcze kilka razy tego pierwszego. Komora silnika coś podejrzanie brudna, nie sądzicie?
Shymko
Początkujący

Miejscowość: Wlkp

09 Wrz 2010, 19:59

Shymko napisał(a):Biorąc pod uwagę zagraniczne jeżdżenie to pewnie był sprowadzony jako autko około 2-letnie

I teraz zadaj sobie pytanie czemu ktoś sprzedał dwulatka z małym przebiegiem? ;) Komora nie jest brudna. Wygląda na wymytą jakis miesiąc góra 2 temu i lekko przykurzoną. Ja bym sobie nie zawracał nią głowy. Na foto wygląda kolorowo.
Granatowa prezentuje się o wiele lepiej chociaż zdjęcia zrobione na mokro co maskuje wiele niespodzianek.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Wrz 2010, 20:16

Shymko napisał(a): Komora silnika coś podejrzanie brudna, nie sądzicie?

Lepiej niech będzie brudna i silnik tez to przynajmniej widzisz co kupujesz.Te czyściutkie i wypicowane bądz pewny kryja/moze nie zawsze/niespodzianki. :!: :!:
Tylko tyle ze Ty dowiesz się o nich po ok.2-3 miesiącach po kupnie...
Shymko napisał(a):Sprzedawca chwali się niskim przebiegiem

Mozesz śmiało włozyć go na półkę pomiędzy bajki... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

09 Wrz 2010, 21:09

Pisząc, że jest brudna nie miałem na myśli zabrudzenia w wyniku zwykłej eksploatacji. Na silniku jest coś takiego burego i pomyślałem, że może popowodziowy. Co prawda Leszna, z którego jest samochód nie dopadła jakaś wielka powódź ale lokalne podtopienia we wielu miejscach się zdarzały.
Co do przebiegu to raczej przykładam do niego małe znaczenie. W tym przypadku wykorzystałem go tylko do określenia ile mniej mógł mieć samochód lat w momencie sprowadzenia. I obawiam się tak jak Kubuch zasugerował, że sprawnych dwulatków to nawet Niemcy nie sprzedają.
Przebieg jednak może być prawdziwy bo kto by zbijał przy 9-letnim aucie przebieg niecałych 65.000? Rzeczywiście może służyło tylko do przemieszczania się np do pracy z jednego krańca miasta na drugi. No ale jeżeli tylko do tego by służył to po co ktoś nowszy samochód kupuje? Chyba, że ma inne powody... Raczej rzeczywiście odpuszczę.

A drugi trochę gorzej wyposażony (np tylko jeden Airbag) i nie pisze, że bezwypadkowy
Shymko
Początkujący

10 Wrz 2010, 08:14

A drugi trochę gorzej wyposażony (np tylko jeden Airbag) i nie pisze, że bezwypadkowy

Ja widzę przynajmniej 2 jaśki a i chyba w fotelach ma.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

10 Wrz 2010, 09:54

Pierwszy link już nieaktywny a co do drugiego fakt nie pisze że bezwypadkowy ale po fotkach wygląda całkiem przyzwoicie no i jak sie nie myle to ma 4poduszki pow.Jak masz blisko to myśle że warto go obejrzeć no i jakbyś sie zdecydował na niego to negocjuj cene do upadłego bo moim zdaniem to on troche za drogi jest i pamiętaj że do ceny trzeba jeszcze doliczyć opłaty rejestracyjne w wysokości 250zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Szklana pułapka 5": Klasa G, Sprinter, Unimog i Zetros
    "Szklana pułapka 5" trafi do polskich kin 14 lutego br. Mercedes-Benz ma w filmie silną reprezentację, a auta spod znaku trójramiennej gwiazdy będą obsługiwały jego premierowe pokazy w Londynie i Berlinie. John McClane ...
    MORPHOZ - ciekawa stylistyka samochodu elektrycznego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...

11 Wrz 2010, 13:13

250zł? A nie trochę więcej? Bo pisze, że nieopłacony czyli ja rozumiem to tak, że by trzeba doliczyć do podanej ceny opłaty takiej jak akcyza, recycling itp., itd.

Niestety niespodziewanie wyskoczyło mi kilka spraw do załatwienia w weekend i nie mam kiedy jechać go obejrzeć :???: W dodatku mój bardziej kumaty znajomy w sprawach motoryzacji też nie ma czasu by jechać ze mną. Jak pech to pech.
Shymko
Początkujący

11 Wrz 2010, 13:50

W ogłoszeniu jest podane że samochód jest przygotowany do rejestracji a więc jest po wszelakich opłatach i zostaje tylko koszt rejestracji czyli 250zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Wrz 2010, 14:15

Kolejne auto prezentuje nie dlatego, że mi się podoba ale jako przykład bezczelności sprzedającego.

Spójrzcie na zdjęcia książki serwisowej. Ktoś tak zapędził się w jej wypisywaniu, że zamiast roku 2006 chciał wpisać 2010. Ponadto nie chce mi się wierzyć, że ktoś z Opalenicy (dla niezorientowanych to miasto położone na zachód od Poznania) kupując samochód w Swarzędzu, jak sugerują ramki do tablic, regularnie go serwisuje go u dealera w Warszawie. Nie ma się co dziwić zatem, że ogłoszenie ma niemal 2000 odsłon a samochód nadal nie sprzedany.
Shymko
Początkujący

18 Wrz 2010, 15:06

Ramki mogły zostać po poprzednim właścicielu,często sie tak zdarza a co do ksiązki no to faktycznie przekombinowane.
Barol
Awatar użytkownika

18 Wrz 2010, 15:58

Podobno sprzedający jest pierwszym użytkownikiem. I to jest logiczne, że kupił ten samochód u dealera Opla w Swarzędzu bo w zasadzie tam miał najbliżej. No ale w takim razie dlaczego tam go nie serwisował? Pewnie znajomy znajomego właściciela tego Opla pracuje w serwisie w Warszawie i po znajomości przybił pieczątkę. Ciekawe czy coś takiego podchodzi pod fałszerstwo.
Shymko
Początkujący

18 Wrz 2010, 16:08

Z tego co wiem to jeśli on jest 1właścicielem to tablice powinien mieć jeszcze te z bialo-czerwoną flagą a nie unijne jakie ma.A co do ksiązki to każdy ogarnięty choć troche w tym zauważy że książka wygląda jak nowa,widać też że była wypełniania zawsze tym samym długopisem no i te podpisy serwisantów.
Barol
Awatar użytkownika

18 Wrz 2010, 16:25

Ta książka serwisowa mnie rozbawiła. Pieczątki mają ten sam odcień, dziwne ze po tylu latach nie wyblakły ;) Poza tym ten sam podpis i ten sam charakter pisma... bez komentarza.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

18 Wrz 2010, 16:26

barol91 napisał(a):Z tego co wiem to jeśli on jest 1właścicielem to tablice powinien mieć jeszcze te z bialo-czerwoną flagą a nie unijne jakie ma

Widzi mi się ze mial taki"kaprys"i sobie wymienił na unijne a moze lepiej pasowały do sukienki jego ślubnej... :mrgreen: A wy tu zaraz ze oszust... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

18 Wrz 2010, 17:56

No ale powiedz sam po jakiego grzyba by miał zmieniać te tablice,nie uwierze że mu sie nie podobały.
Barol
Awatar użytkownika