Opel Astra II - przednie prawe koło piszczy

06 Wrz 2009, 11:01

Proszę o pomoc. Jeśli ktos wie co się mogło stać niech pisze.

PRAWE PRZEDNIE KOŁO PISZCZY!
Ostatnio edytowany przez ciegma2, 06 Wrz 2009, 13:00, edytowano w sumie 1 raz
kropka
ciegma2
Nowicjusz

Miejscowość: Kamyk
  • 06 Wrz 2009, 12:04

Sprawdzić kolcki i tarcze hamulcowe - zacisk może nie dokońca odskakiwać.Sprawdz też,czy po dłuższej jeździe(około 20km) felga nie jest czasami ciepła?
    Piszczenie może też być od łożyska.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Wrz 2009, 12:07

moze tez byc sworzen. mam to u siebie skrzypi mi i piszczy... jak jade i sa lekkie dolki lub nierownosci
    Infernus_90
    Początkujący

Miejscowość: Wawa

06 Wrz 2009, 12:59

MotoAlbercik napisał(a):Sprawdzić kolcki i tarcze hamulcowe - zacisk może nie dokońca odskakiwać.Sprawdz też,czy po dłuższej jeździe(około 20km) felga nie jest czasami ciepła?
    Piszczenie może też być od łożyska.

Po 100 kilometrach właśnie jest dość ciepła.
    kropka
    ciegma2
    Nowicjusz

Miejscowość: Kamyk

06 Wrz 2009, 14:41

Bywają klocki hamulcowe ,które posiadają akustyczne informatory o tym ,że pora je wymienić ,zaczynają trzeć o tarczę hamulcową nie uszkadzając jej.Miałem raz piszczenie w okolicach tylnego koła a wszystko było wymienione,piszczało tylko podczas jazdy,gdy hamowałem przestawało ,okazało się że wystarczyło tylko zdjąć koło,przesmarować śruby mocujące smarem miedziowym ,wyczyścić felgę w miejscu przylegania do piasty i problem zniknął ,dlaczego piszczało?!Myślę,że felga delikatnie chodziła i ocierała o piastę(góra dół)
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

07 Wrz 2009, 15:58

Kiedy były wymieniane klocki bo w niektórych autach jest taka blaszka na klocku jak klocek jest do wymiany zaczyna piszczeć ale jezeli była felga ciepła to mozliwe ze sworznie na zaciskach sa zatarte musisz je wykrecic o czyscic z rdzy i nasmarowac takcamo sprawdz zacisk czy nie jest zaarty :) powodznia
    LakiiLu
    Nowicjusz

Miejscowość: Racibórz
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

3 miliony silników EA211
      19 czerwca 2020 w fabryce Mladá Boleslav został wyprodukowany trzymilionowy silnik EA211 dla samochodów ŠKODA i innych marek z Grupy Volkswagen. Pierwszy egzemplarz zjechał z linii produkcyjnej w 2012 ...