OPEL ASTRA III 1.6 TWINPORT - Problem z elektryką

23 Lis 2020, 08:40

Witam, mam problem ze światłami w mojej Astrze, otóż zaznaczę na początku, że mam wiele niefabrycznych świateł (dzienne, ledy w bagażniku, ledy nad tylnymi siedzeniami). Po włączeniu świateł mijania, światła dzienne normalnie się wyłączają i wszystko jest ok. Jednak niezależnie czy auto ma włączony czy wyłączony silnik to same z siebie potrafią zgasnąć światła rejestracji. Najczęściej towarzyszą im inne światła ale to już bardzo różnie, mogą zapalić się wtedy dzienne a zgasnąć mi lewa postojowa (to jest najczęstszy schemat). Ale rejestracja potrafi również zgasnąć sama lub w ogóle się nie włączyć niezależnie od tego czy inne światła mi wariują czy nie.
Niefabrycznych świateł niestety nie zakładałem ja, więc nie wiem jak to wszystko tam jest połączone. Myślałem o zakupie nowych
świateł rejestracji ale nie wygląda mi to na zwykłe zużycie żarówek.
Dziękuję z góry za wszystkie pomysły co może być przyczyną :)
Kovski
Obserwowany

23 Lis 2020, 15:59

Zacznij od sprawdzenia żarówek w podświetleniu tablicy rejestracyjnej. Musisz mieć pewność że żarówki są sprawne.

Na pewno trzeba by było sprawdzić jak są podłączone światła do jazdy dziennej i czy ich sterownik ma dobrą masę.

Wygląda to ewidentnie na jakiś problem elektryczny być może jakieś słabe połączenie lub pęknięty kabel który raz łączy a raz nie.

Możesz też wyjąć bezpiecznik od oświetlenia wnętrza i zobaczyć czy ma on związek ze światłami do jazdy dziennej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2020, 10:49

Wiadomość dla ciebie nie jest dobra - elektryka do czegoś takiego będzie ci ciężko znaleźć - robota pochłaniająca wiele cennego czasu, a zarobek z tego może być marny. Jeżeli znasz się na elektryce samochodowej, albo masz jakieś pojęcie, to nie pozostaje ci nic innego jak rozgrzebać auto i szukać co gdzie jest podłączone. W ten sposób będziesz mógł zrobić sobie schemat tej elektryki, a niewykluczone, że znajdziesz przyczynę. A przy okazji będziesz mógł poprawić ewentualne błędy.
Co do samego problemu, to winne mogą być ledy nad tymi siedzeniami. Poszukaj, gdzie są podłączone i je odłącz. Jak to nie pomoże, to musisz niestety sprawdzić instalację świateł dziennych. Żarówki w rejestracji raczej nie są winne, bo mało prawdopodobne, aby obie ulegały uszkodzeniu w tym samym czasie,. Jak obie nie świecą, to problem jest w ich zasilaniu. Może to być stycznik lub sterownik świateł dziennych, w zależności co tam masz porobione, może to być uszkodzony przewód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...