Opel Astra III 1.7 czy 1.9 który silnik lepszy?

07 Lis 2013, 15:12

Witam. Jaki silnik lepszy 1.7 czy 1.9 ?
kret1987
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Silnik: 1.9 TDI 131 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Lis 2013, 02:57

kret1987 napisał(a):Jaki silnik lepszy 1.7 czy 1.9 ?

Ja bym szukał silnika 1.9 CDTI (120KM lub 150KM), jest to silnik jak się nie mylę produkcji Fiata. Oszczędna jednostka i zarazem dynamiczna, raczej nie ma problemów z braniem oleju. Spalanie jest na zadowalającym poziomie i w trasie żeby osiągnąć wynik ok 6.0 litrów to już trzeba dobrze jechać :)

Ważna uwaga dotycząca eksploatacji: warto unikać egzemplarzy wyposażonych w filtr cząstek stałych który był chyba opcją bo nie wszystkie go miały.

Silnik 1.7 to isuzu, na pewno będzie mniej dynamiczny od 1.9, a koszt eksploatacji myślę że będą podobne.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...
    Testy wodorowej Toyoty Mirai w Chinach
    Toyota rozpocznie testy wodorowego sedana Mirai w Chinach. Firma sprawdzi możliwości adaptacji tej technologii w Państwie Środka. Jednocześnie japońska firma zadeklarowała, że wybuduje stację tankowania wodoru w swoim chińskim ...