Opel Astra J 2016r 1.6 115KM benzyna (Błąd P2097 Check Engine)

29 Sty 2024, 11:49

Witam.
Posiadam Opla Astrę J z 1.6 115KM benzyna bez żadnych instalacji LPG. 2016r, świece wymieniane pół roku temu, przejechane na nich może jest z 2tys przebiegu. Ostatnio wracałem z miasta i wyskoczył check engine, auto ma moc, nie widzę żadnej różnicy w jeździe oprócz tego że się świeci silnik na pomarańczowo. W domu podpiąłem obd sccaner i wykryło błąd. Kod błędu to (P2097) Od roku tankuje paliwo PB98 samochód lepiej się zbiera na tym paliwie czuć różnicę. I co tu jest nie tak że wyskoczył ten błąd? Za to że tankuje 98 paliwo?
Kamilek247
Nowicjusz

• 29 Sty 2024, 21:12

Trzeba sprawdzić pracę sondy lambda, jak się zachowuje. Jak masz skaner to sprawdź jakie wykres rysuje sonda na rozgrzanym silniku.

Błąd P2097 oznacza że w układzie wykrywany jest stan bogatej mieszanki. To znaczy, że jest za dużo paliwa i za mało powietrza.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lut 2024, 16:44

Mam apilkację Car scanner. W wersji demo jest sonda normlanie pokazana, gdy się połączę z samochodem to nie można jej sprawdzić wogóle, nawet się nie pojawia. Na dodatek kupiłem wersję pro bo myślałem że dlatego to nie działa, ale nic się nie zmieniło. Nie da się sprawdzić nie wiem czemu. Po przejechaniu 60Km Check engine ponownie się zapalił i ten sam błąd. Czy ta sonda lambda to się nazywa (Czujnik tlenu 1 i 2) ? 1- to za kolektorem a 2 to ta druga?
    Kamilek247
    Nowicjusz

01 Lut 2024, 19:23

Kamilek247 napisał(a):Czy ta sonda lambda to się nazywa (Czujnik tlenu 1 i 2) ? 1- to za kolektorem a 2 to ta druga?

tak dokłądnie , może to być tak przetłumaczone w tej aplikacji.
    toyman40
    Stały forumowicz

01 Lut 2024, 19:27

Dobra. Jutro sprawdzę to na ciepłym silniku i dam znać. Jakie powinny być wogóle pomiary poprawne?
    Kamilek247
    Nowicjusz

01 Lut 2024, 21:11

Kamilek247 napisał(a):Mam apilkację Car scanner
    To prosta aplikacja . Nie czyta wszystkich występujących błędów , nie ma dostępu do wszystkich parametrów bierzących . Nie nadaje się do rzetelnej diagnostyki. Tyle z mojej strony.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      5 najczęstszych usterek zimowych
      Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...

01 Lut 2024, 21:25

Super dziękuję za opinię. Mechanik za podpięcie komputera już nie woła 50zł. A ja skasowałem już sporo błędów z różnych samochodów za darmo :D, w tym moim check engine. I sam sprawdziłem co to za błąd i go usunąłem za darmo! Jeśli błąd by się nie dał skasować to pożyczam od brata komputer z programem :ok:
    Kamilek247
    Nowicjusz

01 Lut 2024, 21:55

A ja Ci powiem że czasami używam na dzień dobry takie proste aplikacje ale .....dla rzetelnej diagnostyki raczej już program dedykowany dla danej marki. I tutaj już jest zazwyczaj więcej błędów . Po za tym samo kasowanie błędów to nie tędy droga.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2024, 21:58

No dokładnie. Minus tego icar obd jest taki tylko że nie kasuje błędów jak (poduszka, abs itp). Ale tak dla zwykłego amatora, żeby skasować błąd lub go odczytać to super sprawa takie małe cacuszko.
    Kamilek247
    Nowicjusz

02 Lut 2024, 15:02

Witam ponownie.
    Zrobiłem dziś pomiar na ciepłym silniku 90st. Przy niskich obrotach i przy 2 tyś obrotów. Pomiary w załączniku, proszę o sprawdzenie jeśli ktoś się zna bo ja się nie znam na tych wartościach ile powinno być itp
    Kamilek247
    Nowicjusz