Opel Astra - kontrolka oleju miga

12 Lut 2017, 11:47

Witam.
Mój samochód to Opel Astra Classic 1.4 1999 r. (tak, wiem, że stary). Problem polega na tym, że wczoraj podczas jazdy zaczęła migać jak szalona kontrolka oleju. Odpaliłem auto, przejechałem jakieś 200 m, nawróciłem i podczas powrotu zaczęło się mruganie.
Wyłączyłem auto i dzisiaj sprawdziłem poziom oleju. Było w miarę okej, ale zrobiłem małą dolewkę. Odpaliłem samochód, ale problem nie znikł.
Dodam, że zazwyczaj podczas odpalania kontrolka nie zapala się. Zdarzało się tak tylko czasami, ale zawsze po chwili gasło. Nigdy wcześniej podczas jazdy nie miałem z tym problemu.
Przesyłam filmik z widoczną usterką. O co może chodzić? Winić kontrolę, czy coś innego?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Opelastra14
Obserwowany

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra Classic
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Lut 2017, 12:58

Kontrolka oleju nie jest od jego poziomu a od niskiego ciśnienia oleju.
Opelastra14 napisał(a):Było w miarę okej, ale zrobiłem małą dolewkę
co ma oznaczać w miarę ok i małą dolewke? Konkretnie ile miales oleju a ile masz teraz? Poziom najlepiej trzymać na 3/4 wyznaczonego pola na bagnecie.
Częste przyczyny mrugania kontrolki to :
-Niewlasciwie działający czujnik oleju
-Uszkodzony przewód między czujnikiem a kontrolka
-uszkodzona miska olejowa (zatkany częściowo wlot oleju do pompy z miski olejowej)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lut 2017, 14:08

Jeżeli poziom oleju na bagnecie był między min a max, to zacząć należy od pomiaru ciśnienia oleju manometrem. I będzie wszystko wiadomo. Oby to była ta tańsza rzecz, co też podejrzewam. Warto też sprawdzić połączenie czujnika z kontrolką. Bo wygląda m i to na luźny styk albo uszkodzony czujnik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lut 2017, 15:45

Znalazł się winowajca.
Przewód między czujnikiem, a kontrolą był przerdzewiały, urwał się i gdy dotykał masy to kontrolka szalała.
Przyłożyłem go na swoje miejsce i wtedy wszystko ok - kontrolka swieciła się normalnie, a po uruchomieniu silnika zgasła.
Opelastra14
Obserwowany

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra Classic
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...