Opel Astra - kupno

23 Mar 2008, 10:21

Jak myślicie co będzie lepsze diesel czy gaz,i czy to prawda że części do diesla są znacznie droższe.Proszę i dziękuje za wasze opinie i porady na ten temat.Pozdrawiam.
###HUBERT###
Nowicjusz

24 Mar 2008, 13:53

a która generacje chcesz kupić 2 czy 3 a może 1 bo w nich najczęściej montuje sie gaz ale ja polecam benzynę bo diesle są droższe w zakupie a ropa jest prawie tak droga jak benzyna.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

24 Mar 2008, 16:10

Dziękuje "Mistrzu" za odpowiedz,myślałem że już nikt mi nie odpisze.A co do do zakupu interesuje mnie Astra pierwszej generacji.Moj problem polega na tym diesel-gaz.Obsłuchałem się wiele,jedni mówią kup diesla(wytrwalsze silniki nie dozajechania ale części są znacznie droższe)drudzy kup benzynke przerób na gaz (znacznie tańsze części)Nie napisałem jeszcze że intresuje mnie auto z zagranicy.Mam dosyć pewne żródło(kolega z pracy).Jeszcze raz dziękuje za odp i pozdrawiam.
###HUBERT###
Nowicjusz

24 Mar 2008, 18:16

astra 1 ma silnik 1.4 16v w których często montuje sie gaz one są sprawdzone a diesle może nawet są trwalsze ale o wiele droższe w zakupie a jeszcze droższe w eksploatacji w porównaniu z gazem.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

24 Mar 2008, 20:18

Niekoniecznie. Najbardziej różnicę w cenie widać w nowych samochodach, w przypadku używanych im auto starsze tym różnica się zaciera. Generalnie dlatego, że trudno znaleźć dwa takie same auta, tak samo zniszczone, z takim samym przebiegiem, itd.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 20:22

Ja bym brał diesela, jeśli benzynę to bez gazu, bo opel np. z silnikiem 1,4 czy 1,6 pali bardzo mało, wiem z doświadczenia, osobiście miałem kadett-a z silnikiem 1,6 był bardzo oszczędny. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowa Dacia Duster na wyższym poziomie
    W designie zewnętrznym Nowej Dacii Duster pojawiają się zmiany podkreślające jej terenowy charakter. Zmienia się również wnętrze, w którym zobaczymy nową deskę rozdzielczą, nowe tapicerki, nowy zespół ...

24 Mar 2008, 20:55

ogolnie astry I nie mialy najlepszych diesli
poza tym jak diesel to juz przebieg pewnie duzy i korozja bedzie dosyc zaawansowana
pod gaz najlepsze sa 1.6 8V/75KM i 1.8 8V/90KM no i 1.4/60KM, ale on bedzie za slaby :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

24 Mar 2008, 23:35

Piter napisał(a):Ja bym brał diesela, jeśli benzynę to bez gazu, bo opel np. z silnikiem 1,4 czy 1,6 pali bardzo mało, wiem z doświadczenia, osobiście miałem kadett-a z silnikiem 1,6 był bardzo oszczędny. Pozdrawiam

1.4 16v (90 KM) pali 7-8 litrów w mieście. Na trasie przy bardzo delikatnej i umiejętnej jeździe zejdzie poniżej 6 litrów, ale jak zechce nam się TIRy powyprzedzać to spali tyle samo co w mieście.

Nie wiem więc czy to dużo czy mało... . Na gaz trzeba byłoby doliczyć spokojnie ze 2 litry więcej. Benzyna tania nie jest, więc ostatecznie tak to tanio wszystko nie wychodzi.

...chociaż w sumie zależy co dla kogo jest tanio albo drogo, nie? ;)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 23:40

Mój kadett 1,6 na wtrysku palił na trasie 5-6l, a w mieście 6,5-7 więc był oszczędny
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

29 Mar 2008, 04:25

w zasadzie w astrach benzyna 16V zawsze bierze olej ...no comment (ten typ tak ma ksiazkowo do 0.7 l/1000km serwisowo do litra) , 8V jest pod tym wzgledem prostrzy i mniej klopotliwy
silniki na ON maja kilka mankamentow raczej technicznej natury (trudne w naprawie przez kiepskich i srednich mechanikow) stad benzyne kazdy mech mlotkiem ci naprawi :P

jesli nie masz mechanika ktory znalby sie na dieslach isuzu/opla(w efkach raczej najczesciej sa isuzu chyba) wybierz gaz

jestem spaczony mam 1.4 8V - wiec o ON naczytalem sie i odpuscilem sobie pomysl z astra , ale moje spaczenie jest przypadkowe bo auto mam z przypadku - ze wzgledu na dobry stan

co ma trzeszczec w desce rozdzielczej i fotelach trzeszczy - mniej lub bardziej na polskich dziurach ale jak nie szukasz mocy to male silniki (zalecany najmniejszy 1.6; ) 8V beda do gazu idealne , im wieksze tym trudniej o taki ktory nie kusil poprzednika przed dociskaniem ....mnie 1.4 czasem daje sie ostro pogonic

mam opony 195/80 R13 spalanie wzrasta (wszedzie mam 7.8l) moc maleje , wiec wyprzedzanie pod gorke odpada ; P - za to w zakrecie jedzie jak przyklejony na tych wysokich ale szerokich jak na asie kolach
kolo 160 z lekkiej gorki i 150 na prostej idzie spokojnie....
po 100 ciezko rozmawiac w szumie powietrza , a po 140 lapie powietrze pod przod i zaczyna myszkowac po pasie , wiec nawet jakbym mial wiecej mocy to nie jechalbym ponad 150 :P

oczywiscie to dane z torow zamknietych na ktorych poza granicami naszego kraju sprawdzamy co sie da ; )

ogolnie , astra - male proste , z grubsza tanie auto
-----------
astra f '94 ~165000km (rdzy zero po niemcu)
wq
Nowicjusz

29 Mar 2008, 12:56

Pawlo napisał(a):pod gaz najlepsze sa 1.6 8V/75KM i 1.8 8V/90KM no i 1.4/60KM, ale on bedzie za slaby :)

Po co wymieniasz 1,4 piszesz że najlepszy, a w tym samochodzie nie ma mocy.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

30 Mar 2008, 21:30

mam 1.4 - ze wzgledu na brak mocy nikt go nie zajechal bo "sportowcy" nawet go nie ogladali ....kolega HUBERT szuka auta - to pisze swoje zdanie 1.6 w dobrym stanie trudniej wyszukac niz 1.4 ....1.8 trudniej niz 1.6 etc

Pozdrawiam
wq
Nowicjusz