Opel astra nie odpala z kluczyka tylko na zapych

13 Paź 2010, 19:00

Witam ,mam pytanie do kolegów mechaników,mam opla astra 1.4 94 r.mam problem ponieważ raz po raz nie chce odpalić z rozrusznika,rozrusznik kręci super ,ale zdarza się że nie chce odpalić,nie słychać tez zeby pompa paliwa w podawała paliwo po przekręceniu stacyjki,dodam tylko że na zapych odpala bez problemu i jezdzi potem też bez problemu aż do momentu jak ją zgaszę .wracając do auta nie wiem czy ją odpale czy nie.z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
adrian2501
Nowicjusz

Miejscowość: gniezno

13 Paź 2010, 19:35

Możliwe że komputer od wtrysku nie zwiera przekaźnika pompy paliwa do masy.
andrzej_124
Stały forumowicz

13 Paź 2010, 19:43

a czy jest możliwość żebym sam jakoś to sprawdził ?
adrian2501
Nowicjusz

13 Paź 2010, 21:21

Jaki to jest silnik, 60 KM (C14NZ) czy 82 KM (C14SE)?Sprawdź czy jest napięcie na bezpieczniku od pompy paliwa (nr 2) w czasie kręcenia rozrusznikiem.
Na monowtrysku przekaźnik pompy paliwa znajduje się pod maska po prawej stronie za silnikiem. Przekaźnik ma stałą masę a komputer podaje plus. W silniku 82 KM przekaźnik ma stały plus a włączany jest przez zwieranie do masy przez ECU.
andrzej_124
Stały forumowicz

13 Paź 2010, 21:28

jest to silnik, 60 KM (C14NZ)

[ Dodano: 14 Październik 2010, 21:16 ]
dzisiaj wymieniłem przekaznik paliwa na nowy i przez cały dzień było ok .ałtko okpalało na dotyk,po południu postał jakieś trzy godz.i już nie mogłem odpalić ,odpalił dopiero za trzecim kręceniem rozrusznikiem.nie było słychać żeby pompa się załączała jak nie chciał odpalić.

[ Dodano: 14 Październik 2010, 21:18 ]
a morze coś z zapłonem ?
adrian2501
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy wodorowej Toyoty Mirai w Chinach
    Toyota rozpocznie testy wodorowego sedana Mirai w Chinach. Firma sprawdzi możliwości adaptacji tej technologii w Państwie Środka. Jednocześnie japońska firma zadeklarowała, że wybuduje stację tankowania wodoru w swoim chińskim ...