Opel astra pierwsze autko

09 Cze 2007, 23:04

Witam wszystkich serdecznie :) Mam pytanie: co sądzicie o oplu astrze silnik 1,6 [+ instalacja gazowa ale raczej bez sekwencji :( niestety taniej] rocznik tak pewnie 1992-1995 żeby kupić ją max6 tys żeby nieszczęsne oc zapłacić... sedan najlepiej żeby miala ABS i Poduszki Powietrzne 2 [wydaje mi sie ze to solidna podstawa bezpieczeństwa na polskich drogach] tak jak pisałem wyżej to miałoby być moje pierwsze autko. Wolałbym z niemiec sprowadzone ale już opłacone, wydaje mi się że zrobione za zachodnia granicą będzie lepsze niż złożone w PL.. doradźcie czy to dobry pomysł.. wydaje mi się że to autko będzie ekonomiczne i że części do takiego autka można znaleźć chociażby na szrocie bo teraz przesyt oplów w Polsce. :?: :) :)
Mandzur
Nowicjusz

10 Cze 2007, 08:56

mandzur: :shock: jako wersję astry z silnikiem 1,6 - wybór dobry, bo to dobry silnik do gazu; sekwencja wręcz zbędna - wystarcza absolutnie II generacja ale z komputerem/sterownikiem gazu; cena ok 1700 zł.
Czy znajdziesz z ABS i 2-ma poduszkami? Trzeba będzie dobrze poszukać. W tym przedziale rocznika w Polsce chyba montowane nie były - z tego, co wiem.
A co do solidnej podstawy bezpieczeństwa na polskich drogach? No, cóż...jeśli zabraknie Ci zdrowego rozsądku i za kierownicą poczujesz się jak Kubica czy Kuzaj - to choćbyś otoczył się setką poduszek - i tak możesz nagle ujżeć Bramy Raju. :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

10 Cze 2007, 13:06

to ze zdrowy rozsądek umiejętności jazdy i wyobraźnia to podstawa ale mówiłem o bezpieczeństwie od strony technicznej.. a co do ABS to na gratce widziałem pare autek z tego rocznika poduszki tez miały.. a ile mniej wiecej mogloby palic z takie autko ? kiedys mialem okazje jeździc fiatem siena z silnikiem 1,6 16v i palila w trybie mieszanym 9 litrow wydaje mi sie ze to dobry wynik :):)[stare auto ojca. teraz mamy astre II 2,0 tdi 2002r i pali 5.5 dobry wynik i ekonomiczny :)] ale wracajac do tematu.. wiecej niz 12 nie powinna spalic astra mi sie wydaje ? czy jestem w błędzie.. w sumie astry są lekkie
Mandzur
Nowicjusz

10 Cze 2007, 15:59

mysle kolego ze to dobry wybor jak na pierwsze twoje autko,tylko zanim kupisz wez z soba jakiegos kola co ma jako takie pojecie o samochodach zebys za bardzo nie w topil to tylko moja taka uwaga apo za tym powodzenia
milego zakupu i przyjemnej jazdy. :idea:
misiek
Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM

10 Cze 2007, 22:46

mam znajomego majstra od autek wiec on by ze mna sie wybral po ewentualny zakup :) sam tez sporo wiem ale nie ma to jak wiedza po dlugiej prkatyce a nie tak jak ja glownie teoria niz praktyka
Mandzur
Nowicjusz

11 Cze 2007, 12:32

mandzur: :D Osoba w rodzinie ujeżdża astrą '95, poj 1.6 na gazie Elpigaz z komputerem sterowania gazem już ponad trzy lata. Instalka - to II-ga generacja, idealna dla tych autek. Zużycie oscyluje wokół 9 - 9,5l LPG/100km.
czerepach
Aktywny

11 Cze 2007, 14:18

wyniki super, a jak komfort jazdy? silnik nie jest troszkę zamulony lub coś? bez problemu można wyprzedzać inne autka w trasie[nie to ze chce być piratem drogowym, ale taka potrzeba dosyć często występuje na drogach, ja ogólnie lubię spokojną jazdę bez agresji] ? w sumie bo dosyć często bym też wyjeżdżał w trasę
Mandzur
Nowicjusz

11 Cze 2007, 15:43

Kup Opla Astrę po face liftingu od 1995 roku. ( w hat. 5d ciemny pas na klapie bagażnika)

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

11 Cze 2007, 17:35

Mandzur: :D :lol: :wink: możesz mi wierzyć na słowo: wiele razy jeździłem tą astrą i na instalacji, o której pisałem wcześniej nie zaznasz zmuleń, spadków obrotów na wolnych, krztuszeń jakichś i tym podobnych zjawisk. Gdyby coś się działo - to czy w ubr lato ów znajomy jechałby z nowo poślubioną do Francji? Był po prostu pewny swego.
Wejdź tutaj: http://www.elpigaz.com i w zakładkach znajdziesz serwis najbliżej swgo miejsca zamieszkania. Ja też mam tę instalkę i złego słowa nie powiem - tak mi dopomóż Bóg... :wink:
czerepach
Aktywny

11 Cze 2007, 18:47

no to się ciesze że tak chciałem zrobić, a teraz już jestem przekonany, jeśli finanse pozwolą ;);) bo to nieszczęsne OC znowu idzie w górę ;/
Mandzur
Nowicjusz

11 Cze 2007, 19:12

:D Mandzur: pozostaje Ci staropolskie "zastaw się - a postaw się"! Jeśli do końca miesiąca rozpoczniesz ubezpieczenie - jesteś ciepły. Jest takie towarzystwo ubezpieczeniowe: MTU Moje Towarzystwo Ubezpieczeń S.A.; powinieneś popytać w swoim Urzędzie Pocztowym, bo to ma związki z Pocztą. Masz nr infolinii: 0801 - 107 - 108. Mają naprawdę konkurencyjne stawki - sam się przeniosłem. Za cały rok przy pojemności 1300 i uldze 60% zapłaciłem z NW 280 zł.
czerepach
Aktywny

11 Cze 2007, 21:22

najpierw trzeba mieć co ubezpieczyć a nie chce sie spieszyć, w sumie prawda jest taka ze to przymiarka na okres 2007/2008 koniec jednego roku początek przyszłego, jak sie uda to może na jesień jak nie to nie będę sie spieszył, ceny spadną na nowsze roczniki, trochę przebieg podskoczy jedynie ale to tak jakbym teraz kupował rok starsza. ja narazie kończę kurs więc jeszcze nie mam autka bo nie mam prawa jazdy :(... ale po niedługim czasie zamierzam kupić coś swojego a rozglądam sie juz teraz żeby potem wiedzieć czego szukać a nie jak takie ciele na łące... lubię mieć wszystko zorganizowane i przypięte na ostatni guzik... wcześniej zastanawiałem się nad vectrą.. ale chyba jednak wole astrę hehe może głupi powód ale jest lżejsza więc i mniej pali a wielkiej różnicy to chyba nie ma mi się wydaje, bynajmniej astra mnie zadowoli w 100% tym bardziej że to nie będzie autko na całe życie. ale z chęcią poczytam co ludzie majądo powiedzenia na temat astr [poznać jej plusy i minusy..co często się psuje a co jest b.dobre]
Mandzur
Nowicjusz